Yünsa, Üretim Hattindaki 650 Makineyi Çevrimi Içi Izliyor

Yünsa Genel Müdürü Mustafa Sürmegöz: 'Geçen yil temelini attigimiz strateji dogrultusunda Yünsa'ya avantaj saglayacak, Endüstri 4.0 altyapisina uygun, otomasyon ve kontrol sistemleri ile sürdürülebilir ve ekolojik üretim süreçleri gelistirmeye devam ediyoruz'

Yünsa, üretim hattindaki 650 makineyi çevrim içi izliyor.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Yünsa, teknolojiye yaptigi yatirimlar sayesinde, küresel markalara karsi rekabet avantajini artiriyor. Sirket, 2021 yili için planladigi 4 milyon avroluk yatirim planlamasini hayata geçirmeye devam ediyor.

Endüstri 4.0, otomasyon ve dijitallesme alanlarinda yatirim projelerine ve iyilestirme çalismalarina agirlik veren Yünsa, üretim hattindaki 650 makineyi çevrim içi izliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Yünsa Genel Müdürü Mustafa Sürmegöz, dijitallesme çalismalariyla ilgili olarak, "Geçen yil temelini attigimiz strateji dogrultusunda Yünsa'ya avantaj saglayacak, Endüstri 4.0 altyapisina uygun, otomasyon ve kontrol sistemleri ile sürdürülebilir ve ekolojik üretim süreçleri gelistirmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandi.

Sürmegöz, her asamada teknolojinin avantajlarindan yararlandiklarina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Bir yandan inovatif ürün gelistirirken diger yandan da ham madde girisinden tüm üretim süreçlerinin online takip ve kontrol edilmesine kadar her asamada teknolojinin avantajlarindan yararlaniyoruz. Endüstri 4.0, IOT, RFID, akilli giyilebilir teknolojiler ve dijitallesme konularinda yatirim projeleri ve iyilestirme çalismalarina devam ediyoruz. Bugün 650 adet makinemizi tüm mühendis ve yöneticilerimiz bulunduklari herhangi bir ortamdan online olarak izleyebiliyor. Bu sayede anlamli veriler biriktirerek büyük veri çalismalari ile süreçlerimizi de iyilestirme firsati yaratiyoruz. Eskiden manuel ya da ofis uygulamalari ile hazirlanan birçok rapor ve sunum, bugün tüm verilerin dijital ortamlara tasinmasi ile otomatik, hizli ve verimli bir sekilde olusturuluyor."

Tekstil sektörünü ilgilendiren yeni teknolojileri yakindan takip ettiklerini aktaran Sürmegöz, "Yaklasik 200 bin metrekarelik alana kurulu entegre üretim tesisimizle Avrupa'nin en büyük entegre yünlü kumas üreticisi konumundayiz. Fabrikamizda yillik 4 bin 500 ton kamgarn iplik üretme ve 10 milyon metre kumas dokuma kapasitesine sahibiz. Iplik, çözgü ve dokuma, boyama ve apreleme süreçlerinin tamamini kendi bünyemizde gerçeklestiriyoruz. Yünsa olarak sürekli degisim ve gelisim içerisindeyiz. Farklilik yaratacak, bize rekabet üstünlügü saglayabilecek teknolojilerin takip edilmesi en önemli önceliklerimizden biri. Sadece bu konu için kurdugumuz özel bir ekibimiz var. Diger yandan da otomasyon ve robotlarin kullaniminin mümkün oldugu alanlarda da fizibilite çalismalari ile yeni yatirimlara karar vermeye çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Koleksiyonumuzu dijitale tasidik"

Mustafa Sürmegöz, her rengin sayisiz tonu oldugu gibi dijital bir karsiliginin da bulundugunu belirterek, pandemi döneminde is yapis sekillerinin dijital dünyaya tasinmasiyla Yünsa olarak kumas koleksiyonunu dijital ortama tasidiklarini, müsteri ziyareti yapamadiklari bu dönemde tasarimlarini müsterilerine bulut ortami üzerinden aktardiklarini, ayrica kusursuz hizmet sunmak için renkleri dijital olarak kodladiklarini, bu sayede kendi dijital renk veri tabanlarini olusturarak Yünsa standartlarina uygun hizmete devam ettiklerini kaydetti.

Nesnelerin birbiriyle haberlesmesini saglayan RFID teknolojisine geçis çalismalarinin da sürdügünü aktaran Sürmegöz, "RFID çipler ile kumas izlenebilirligi ve proses sartlarini çalisilan kumasa uygun olarak makinenin kendi kendine ayarlamasi üzerinde yogun çalismalarimiz devam ediyor. Bu sistemi kademeli bir sekilde devreye alarak yil sonuna kadar tüm apre makinelerinde RFID teknolojisi ile izlenebilirligi bir üst seviyeye çikarmayi, kayiplarimizi azaltmayi ve kaliteyi yükseltmeyi hedefliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA