Yarali Yabani Hayvanlarin Bakim Ve Tedavisi Ormanya'da Emin Ellerde

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde 2 yil önce hizmete giren Ormanya Dogal Yasam Parki Yaban Hayati Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde simdiye kadar 1673 yabani hayvanin bakim ve tedavisi yapildi Ormanya Dogal Yasam Parki Dogal Yasam Alanlari Sefi Önder Alioglu: 'Vatandaslarimiz bir yavruyu gördükleri zaman onu koruma politikasiyla yetkili bir yere ulastirmak istiyorlar. Bu her zaman hayvan için uygun bir davranis olmayabiliyor' 'Eger hayvanlarin üzerinde herhangi bir yara, klinik tedavi ihtiyaci yoksa veya risk altinda degilse, gözlemlemek, yine yetkililere haber verip takibini saglamak, en saglikli davranistir'

TAHIR TURAN EROGLU - Kocaeli'deki Ormanya'da bulunan Yaban Hayati Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, güçten düsmüs, öksüz kalmis, hasta ve yarali yabani hayvanlarin bakim ve tedavileri yapilarak dogaya dönmeleri saglaniyor.

Kartepe ilçesinde 2 yil önce hizmete açilan, 77 türde 812 yabani hayvana ev sahipligi yapan ve "Avrupa'nin en büyük dogal yasam parki" olan Ormanya'da, Kocaeli ve civar illerden getirilen karaca, kurt, çakal ve tilki gibi memeliler ile her çesit kus türünün izleme, koruma, tedavi ve rehabilitasyon süreçleri titizlikle yürütülüyor.

Yaban Hayati Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde simdiye kadar 1673 yarali yabani hayvanin bakim ve tedavisi yapildi. Iyilesme sürecinin ardindan bazi hayvanlar dogaya birakildi, tedaviye ragmen engelli kalan bazi hayvanlar ise Ormanya'da yasamaya basladi.

- "Tarim araçlari, yaban hayati için tehlike olusturabiliyor"

Ormanya Dogal Yasam Parki Dogal Yasam Alanlari Sefi Önder Alioglu, AA muhabirine, veteriner hekim, biyolog ve hayvan bakicilariyla gece gündüz hizmet verdiklerini anlatti.

Merkeze bu dönemde, karaca ve kus türleri, özellikle çok fazla baykus yavrusu geldigini aktaran Alioglu, her hayvana göre ayri yem rasyonu, klinik tedavi ve uygun ortam hazirlandigini kaydetti.

Dogaya tekrar salinamayacak durumda olan, yarali ve engelli konumundaki hayvanlarin da rehabilitasyon çalismalarinin sürdügünü bildiren Alioglu, onlara yasamlarinin geri kalan kisminda rahat edecekleri alanlar olusturduklarini söyledi.

Alioglu, yaz döneminde bag, bahçe ve tarim alanlarinda yaralanan yavrularla sik karsilastiklarina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Tarim araçlari, yaban hayati için tehlike olusturabiliyor. Tarla, bag, bahçe, uzun süre gidilmeyen yerler yabani hayvanlar için adeta örtü konumunda. Gizlenmeleri, beslenmeleri için örtü vazifesi görüyor. Bu örtü, onlari görmememize neden olacaktir. Biçerdöverle tarim alaninda çalisma yapildigi zaman öncelikle o alanin bir kisi tarafindan taranmasi, herhangi bir hayvan olup olmadiginin kontrol edilmesi, hayvana zarar verecek bir durumun olusmasini engelleyecektir."

- "Yabani hayvanlarin yarasi yoksa bölgeden uzaklastirmayin"

Yabani hayvanlarin herhangi bir yarasi yoksa bölgeden uzaklastirilmamasi gerektigini vurgulayan Alioglu, su uyarilarda bulundu:

"Bir yavruyu gördükleri zaman vatandaslarimiz onu koruma politikasiyla yetkili bir yere ulastirmak istiyorlar. Bu her zaman hayvan için uygun bir davranis olmayabiliyor. Burada en önemli anahtar kelime 'gözlem'. Hayvanin annesi çok yakinlarda olabilir, eger üzerinde herhangi bir yara, klinik tedavi ihtiyaci yoksa veya risk altinda degilse, gözlemlemek, yine Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü yetkililerine haber verip takibini saglamak, en saglikli davranistir.

Eger çok küçük yasta bu hayvanlari annesinden, dogadan koparirsak, bagisiklik sistemi gelismedigi için bu hayvanlarda ölüm riski çok daha fazla artmaktadir. Bir kus yavrusunun yuvadan düstügünü görürsek, yapmamiz gereken en önemli sey, onu yuvaya geri koyabilmek."
Kaynak: AA