Vodafone, Avrupa'da Da Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Kullanacak
Vodafone Grubu Üst Yöneticisi Nick Read: 'Vodafone Grubu olarak 1 Temmuz itibariyla, sebeke altyapisi dahil Avrupa'daki tüm operasyonlarimizda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanacagiz. Es zamanli olarak 12 pazarda düzenleyecegimiz tüketici kampanyasiyla yesil sebekesinin farkindaligini da artiracagiz' '1 Temmuz 2021'den itibaren Avrupa'daki müsterilerimiz, kullandiklari baglantinin tamamen yenilenebilir kaynaklardan saglanan elektrikle sunuldugundan emin olabilir' 'Vodafone Türkiye'de bu yil yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine planlanan tarihten 3 yil daha erken ulasarak, sebekesinin tamaminda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanan ilk ve tek operatör oldu'
Vodafone Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Nick Read, "Vodafone Grubu olarak 1 Temmuz itibariyla, sebeke altyapisi dahil Avrupa'daki tüm operasyonlarimizda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanacagiz. Es zamanli olarak 12 pazarda düzenleyecegimiz tüketici kampanyasiyla yesil sebekesinin farkindaligini da artiracagiz." ifadelerini kullandi.
Vodafone yaptigi açiklamayla, yenilenebilir enerji çalismalarina iliskin bilgi verdi.
Verilen bilgiye göre sirket, mobil ve sabit aglar, veri merkezleri, perakende satis ve ofisler dahil olmak üzere tüm Avrupa operasyonlarinin 1 Temmuz 2021'den itibaren yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrikle çalisacagini duyurdu.
Bu gelisme, Vodafone'un karbon emisyonlarini 2030'a kadar, deger zincirindeki tüm operasyonlarini ise 2040'a kadar "net sifir" karbona düsürme hedefine yönelik atilan önemli bir adim oldu.
Vodafone, bu kapsamda, Avrupa genelinde 12 pazarin önde gelen dijital ve sosyal kanallarinda sirketin ikonik marka görsellerinin "yesile" dönüsmesini de içeren es zamanli bir tüketici kampanyasiyla yesil sebekesinin farkindaligini artiracak.
Vodafone Türkiye'de, geçtigimiz Nisan ayinda, 2021/22 mali yili itibariyle tüm sebeke ve ofislerinde tüketilen elektrigi yenilenebilir enerji kaynaklarindan satin alarak yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine planlanan tarihten 3 yil daha erken ulastigini duyurdu.
Türkiye genelinde 12 veri merkezi, 16 ofis binasi ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen yillik toplam 515 Gigawatt saat elektrigin yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarindan satin alarak, sebekesinin tamaminda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanan ilk ve tek operatör oldu.
- "Tüketici kampanyasiyla yesil sebekesinin farkindaligini da artiracagiz"
Açiklamada görüslerine yer verilen Vodafone Grubu CEO'su Nick Read, 1 Temmuz 2021'den itibaren Vodafone'un Avrupa'daki müsterilerinin, kullandiklari baglantinin tamamen yenilenebilir kaynaklardan saglanan elektrikle sunuldugundan emin olabileceginin altini çizerek, sunlari kaydetti:
"Vodafone Grubu olarak 1 Temmuz itibariyla, sebeke altyapisi dahil Avrupa'daki tüm operasyonlarimizda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanacagiz. Es zamanli olarak 12 pazarda düzenleyecegimiz tüketici kampanyasiyla yesil sebekesinin farkindaligini da artiracagiz. Bu gelisme, 2030 yilina kadar kendi küresel karbon emisyonlarimizi net sifira indirme hedefimize yönelik önemli bir kilometre tasini temsil ediyor.
Böylece müsterilerimizin kendi çevresel ayak izlerini azaltmalarina ve tüm pazarlarimizda kapsayici ve sürdürülebilir bir dijital toplum olusturmaya devam etmelerine yardimci oluyoruz. Vodafone Türkiye'de bu yil yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine planlanan tarihten 3 yil daha erken ulasarak, sebekesinin tamaminda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanan ilk ve tek operatör oldu."
- Vodafone, BIT sektörü için gelistirilen emisyon azaltma yöntemini izleyen ilk büyük telekom operatörü oldu
Açiklamada yer alan bilgilere göre, Vodafone, geçen yil, kendi dijital aglarinin ve teknolojilerinin iklim degisikligiyle mücadelede oynadigi rolü güçlendirirken bir yandan da sirketin kendi faaliyetlerinin yesil olmasini saglama yolunda önemli ilerlemeler kaydetti.
Temmuz 2020'de, Avrupa'da elektrigi yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan temin etme planini, önceden 2025 olan hedefinden Temmuz 2021'e çekerken, 2025 yilina kadar Afrika'da da ayni degisikligi gerçeklestirmeyi taahhüt ediyor.
Vodafone'un 21. mali yilinda toplam enerji kullaniminin yüzde 96'si satin alinan elektrik seklinde gerçeklesti.
Önümüzdeki dönemde, Vodafone'un Avrupa'da satin aldigi elektrigin yüzde 100'ü, kiraci olarak operasyon yürüttügü diger sahalar da dahil olmak üzere, yenilenebilir üretim kaynaklarindan saglanacak.
Vodafone, 2020'de küresel isinmayi 1,5 derece santigratta tutmak için gereken karbon azaltma faaliyetleriyle paralel olarak, onaylanmis bir "Bilime Dayali 2030 Hedefi" belirledi. Böylece Vodafone, BIT sektörü için gelistirilen emisyon azaltma yöntemini izleyen ilk büyük telekom operatörü oldu.
Sirket, geçtigimiz yil boyunca Kapsam 1 ve 2'de yer alan toplam sera gazi emisyonlarini yillik yüzde 30 azaltarak 1,37 milyon ton karbon dioksit esdegerini düsürdü. Bu gelisme, Vodafone'un Avrupa'da satin alinan yenilenebilir elektrik oranini 20. mali yilda yüzde 33'ten 21. mali yilda yüzde 80'e yükseltmesiyle saglandi.
Sirketin 20. mali yilinda 7 bin 983 petabayt olan mobil veri trafigi, yillik yüzde 47 artisla, 21. mali yilin ayni döneminde 11 bin 714 petabayta yükselmesine ragmen, Vodafone'un enerji kullanimi geçtigimiz yil boyunca büyük ölçüde sabit kaldi.
Bu, 4G'den yaklasik yüzde 70 daha verimli olan M-MIMO çözümü de dahil olmak üzere, enerji bakimindan daha verimli mobil teknolojilerinin ve analitiklerin kullaniminin artmasiyla saglandi.
- Vodafone, yillik 135 GWh enerji tasarrufu sagladi
Geçen yil enerji verimliligi sunan ve sahaya kurulu yenilenebilir projelere 65 milyon avro yatirim yapan Vodafone, yillik 135 GWh enerji tasarrufu sagladi.
Enerji verimliligi saglayan temel girisimler arasinda, daha verimli ag ekipmanlarinin tedarik edilip devreye alinmasi, nispeten daha az enerji verimli olan 3G sebekelerinin kademeli olarak kapatilmasi ve çekirdek sebekelerdeki eski ekipmanin devre disi birakilmasi da yer aldi.
Vodafone, Ekim 2020'den itibaren, tedarikçilerin yeni is için teklifleri kapsamindaki çevresel ve sosyal kriterlerin yüzde 20'lik bir agirlikta olmasi sartini uygulamaya basladi.
Vodafone'un güncellenmis tedarik süreçlerinde artik, tedarikçilerin karbon azaltimi, yenilenebilir enerji kullanimi, plastik azaltimi, döngüsel ekonomi destegi ve ürün yasam döngüsü konularina yönelik çevresel politikalara sahip olup olmadigi degerlendiriliyor.
Vodafone'un çabalari, bu yöndeki çalismalari, çevresel etkiler konusunda kararli eylemleri ve seffafligi, kar amaci gütmeyen global çevre kurulusu CDP tarafindan takdir edildi ve Vodafone, CDP'nin iklim degisikligi "A Listesinde" yerini aldi.
- 123 milyon Vodafone IoT müsterisinin yüzde 54'ünden fazlasi kendi emisyonlarini dogrudan azaltti
Vodafone, Temmuz 2020'de, ticari müsterilerinin kendi karbon emisyonlarini 2020 ile 2030 arasinda küresel olarak toplam 350 milyon ton azaltmasina yardimci olacagini taahhüt etti.
Bu, Italya'nin 2019 yili toplam yillik karbon salimina esdeger bir miktar olarak açiklanirken, bu tasarrufun büyük bir kismi, Vodafone'un lojistik ve filo yönetimi, akilli sayaçlar, üretim ve diger faaliyetlerde verimliligi artiran nesnelerin interneti hizmetiyle gerçeklesecek.
Carbon Trust'in hesaplarina göre, 21. mali yil boyunca Vodafone müsterileri tahmini olarak 7,1 milyon ton karbon dioksit saliminin önüne geçti ve 123 milyon Vodafone IoT müsterisinin yüzde 54'ünden fazlasi kendi emisyonlarini dogrudan azaltti.
Vodafone, Mart 2021'de, Avrupa Yesil Dijital Koalisyonu'nun kurucu üyesi oldu. Koalisyon, iklim degisikligine karsi eylemlerde dijital çözümlere yatirim yapip bunlari uygulamak amaciyla AB’deki politika yapicilari ve uzmanlarla birlikte çalismak için BIT sektörü sirketlerini bir araya getiriyor.
- 8 bin 138 ton olan sebeke atiklari yilda toplam yüzde 22,5 azaltilarak 6 bin 307 tona düsürüldü
Vodafone, 2025 yilina kadar sirketin sebeke kaynakli atiklarinin yüzde 100'ünü yeniden kullanma, yenileyip satma veya geri dönüstürme taahhüdünde bulundu.
Sirket, sebeke atiklarinin ve ihtiyaç fazlasi BT ekipmanlarinin çevresel etkisini en aza indirmek için, faaliyet gösterdigi tüm pazarlarda kaynak verimliligi ve atik imha yönetimi programlari uyguluyor.
21. mali yil boyunca, tehlikeli atiklar hariç, Vodafone'un sebeke atiklarinin yüzde 98,7'si yeniden kullanim ve geri dönüsüm için gönderildi. 20. mali yilda 8 bin 138 ton olan sebeke atiklari yilda toplam yüzde 22,5 azaltilarak 6 bin 307 tona düsürüldü.
Vodafone, 2020'de fazla stoku veya direkler ve antenler gibi hizmet disi birakilmis büyük elektrikli ürünleri yeniden satma ve yeniden kullanma konularinda dahili bir pazar yeri girisimi baslatti.
Girisim, 1.250 tondan fazla karbon dioksit saliminin önüne geçerek süreç boyunca 10 milyon avro'dan fazla tasarruf sagladi. Vodafone su anda bu çözümün ortak pazarlara ve diger operatörlere genisletilmesi imkanlarini degerlendiriyor.
- Vodafone, onarim, yenileme ve yeniden satis yoluyla cihazlarin ömrünü uzatma girisimlerini hizlandirdi
Müsterilere satilan cihazlar konusunda tamamen döngüsel bir ekonomiye geçis hareketini destekleyen Vodafone, kullanim ömürleri bitiminde sorumlu bir sekilde geri dönüstürülmesini tesvik etmeden önce, onarim, yenileme ve yeniden satis yoluyla cihazlarin ömrünü uzatma girisimlerini hizlandirdi.
Vodafone’un faaliyet gösterdigi pazarlarin çogunda, müsterileri eski cihazlarini tamir ettirmeye veya yenisiyle degistirmeye tesvik etmek için halihazirda takas ve cihaz geri satin alma planlari ve onarim hizmetleri uygulaniyor.
Önemli çevresel ve maliyet tasarruflari saglayan Vodafone, sabit hat ekipmanini birçok kez yenilemeyi ve yeniden kullanmayi hedefliyor.
Vodafone, 2021'de elektronikte döngüsellik çözümlerini yönetmek için üretim, tersine lojistik, malzeme geri kazanimi ve e-atik yönetimine kadar deger zincirindeki sirketlerin liderlerini bir araya getiren Döngüsel Elektronik Cihazlar Ortakligi'na katildi.
Vodafone, Mayis 2021'de ise Avrupa'nin önde gelen dört sebeke operatörüyle güçlerini birlestirip yeni ve sektörel bir Eco Rating etiketleme semasi duyurdu. Sema, tüketicilerin en sürdürülebilir cep telefonlarini belirleyebilmesine ve karsilastirmasina yardimci olurken cihazlarinin çevresel etkilerini azaltma konusunda tedarikçileri tesvik ediyor.
Kaynak: AA
Vodafone yaptigi açiklamayla, yenilenebilir enerji çalismalarina iliskin bilgi verdi.
Verilen bilgiye göre sirket, mobil ve sabit aglar, veri merkezleri, perakende satis ve ofisler dahil olmak üzere tüm Avrupa operasyonlarinin 1 Temmuz 2021'den itibaren yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrikle çalisacagini duyurdu.
Bu gelisme, Vodafone'un karbon emisyonlarini 2030'a kadar, deger zincirindeki tüm operasyonlarini ise 2040'a kadar "net sifir" karbona düsürme hedefine yönelik atilan önemli bir adim oldu.
Vodafone, bu kapsamda, Avrupa genelinde 12 pazarin önde gelen dijital ve sosyal kanallarinda sirketin ikonik marka görsellerinin "yesile" dönüsmesini de içeren es zamanli bir tüketici kampanyasiyla yesil sebekesinin farkindaligini artiracak.
Vodafone Türkiye'de, geçtigimiz Nisan ayinda, 2021/22 mali yili itibariyle tüm sebeke ve ofislerinde tüketilen elektrigi yenilenebilir enerji kaynaklarindan satin alarak yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine planlanan tarihten 3 yil daha erken ulastigini duyurdu.
Türkiye genelinde 12 veri merkezi, 16 ofis binasi ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen yillik toplam 515 Gigawatt saat elektrigin yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarindan satin alarak, sebekesinin tamaminda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanan ilk ve tek operatör oldu.
- "Tüketici kampanyasiyla yesil sebekesinin farkindaligini da artiracagiz"
Açiklamada görüslerine yer verilen Vodafone Grubu CEO'su Nick Read, 1 Temmuz 2021'den itibaren Vodafone'un Avrupa'daki müsterilerinin, kullandiklari baglantinin tamamen yenilenebilir kaynaklardan saglanan elektrikle sunuldugundan emin olabileceginin altini çizerek, sunlari kaydetti:
"Vodafone Grubu olarak 1 Temmuz itibariyla, sebeke altyapisi dahil Avrupa'daki tüm operasyonlarimizda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanacagiz. Es zamanli olarak 12 pazarda düzenleyecegimiz tüketici kampanyasiyla yesil sebekesinin farkindaligini da artiracagiz. Bu gelisme, 2030 yilina kadar kendi küresel karbon emisyonlarimizi net sifira indirme hedefimize yönelik önemli bir kilometre tasini temsil ediyor.
Böylece müsterilerimizin kendi çevresel ayak izlerini azaltmalarina ve tüm pazarlarimizda kapsayici ve sürdürülebilir bir dijital toplum olusturmaya devam etmelerine yardimci oluyoruz. Vodafone Türkiye'de bu yil yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefine planlanan tarihten 3 yil daha erken ulasarak, sebekesinin tamaminda yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanan ilk ve tek operatör oldu."
- Vodafone, BIT sektörü için gelistirilen emisyon azaltma yöntemini izleyen ilk büyük telekom operatörü oldu
Açiklamada yer alan bilgilere göre, Vodafone, geçen yil, kendi dijital aglarinin ve teknolojilerinin iklim degisikligiyle mücadelede oynadigi rolü güçlendirirken bir yandan da sirketin kendi faaliyetlerinin yesil olmasini saglama yolunda önemli ilerlemeler kaydetti.
Temmuz 2020'de, Avrupa'da elektrigi yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan temin etme planini, önceden 2025 olan hedefinden Temmuz 2021'e çekerken, 2025 yilina kadar Afrika'da da ayni degisikligi gerçeklestirmeyi taahhüt ediyor.
Vodafone'un 21. mali yilinda toplam enerji kullaniminin yüzde 96'si satin alinan elektrik seklinde gerçeklesti.
Önümüzdeki dönemde, Vodafone'un Avrupa'da satin aldigi elektrigin yüzde 100'ü, kiraci olarak operasyon yürüttügü diger sahalar da dahil olmak üzere, yenilenebilir üretim kaynaklarindan saglanacak.
Vodafone, 2020'de küresel isinmayi 1,5 derece santigratta tutmak için gereken karbon azaltma faaliyetleriyle paralel olarak, onaylanmis bir "Bilime Dayali 2030 Hedefi" belirledi. Böylece Vodafone, BIT sektörü için gelistirilen emisyon azaltma yöntemini izleyen ilk büyük telekom operatörü oldu.
Sirket, geçtigimiz yil boyunca Kapsam 1 ve 2'de yer alan toplam sera gazi emisyonlarini yillik yüzde 30 azaltarak 1,37 milyon ton karbon dioksit esdegerini düsürdü. Bu gelisme, Vodafone'un Avrupa'da satin alinan yenilenebilir elektrik oranini 20. mali yilda yüzde 33'ten 21. mali yilda yüzde 80'e yükseltmesiyle saglandi.
Sirketin 20. mali yilinda 7 bin 983 petabayt olan mobil veri trafigi, yillik yüzde 47 artisla, 21. mali yilin ayni döneminde 11 bin 714 petabayta yükselmesine ragmen, Vodafone'un enerji kullanimi geçtigimiz yil boyunca büyük ölçüde sabit kaldi.
Bu, 4G'den yaklasik yüzde 70 daha verimli olan M-MIMO çözümü de dahil olmak üzere, enerji bakimindan daha verimli mobil teknolojilerinin ve analitiklerin kullaniminin artmasiyla saglandi.
- Vodafone, yillik 135 GWh enerji tasarrufu sagladi
Geçen yil enerji verimliligi sunan ve sahaya kurulu yenilenebilir projelere 65 milyon avro yatirim yapan Vodafone, yillik 135 GWh enerji tasarrufu sagladi.
Enerji verimliligi saglayan temel girisimler arasinda, daha verimli ag ekipmanlarinin tedarik edilip devreye alinmasi, nispeten daha az enerji verimli olan 3G sebekelerinin kademeli olarak kapatilmasi ve çekirdek sebekelerdeki eski ekipmanin devre disi birakilmasi da yer aldi.
Vodafone, Ekim 2020'den itibaren, tedarikçilerin yeni is için teklifleri kapsamindaki çevresel ve sosyal kriterlerin yüzde 20'lik bir agirlikta olmasi sartini uygulamaya basladi.
Vodafone'un güncellenmis tedarik süreçlerinde artik, tedarikçilerin karbon azaltimi, yenilenebilir enerji kullanimi, plastik azaltimi, döngüsel ekonomi destegi ve ürün yasam döngüsü konularina yönelik çevresel politikalara sahip olup olmadigi degerlendiriliyor.
Vodafone'un çabalari, bu yöndeki çalismalari, çevresel etkiler konusunda kararli eylemleri ve seffafligi, kar amaci gütmeyen global çevre kurulusu CDP tarafindan takdir edildi ve Vodafone, CDP'nin iklim degisikligi "A Listesinde" yerini aldi.
- 123 milyon Vodafone IoT müsterisinin yüzde 54'ünden fazlasi kendi emisyonlarini dogrudan azaltti
Vodafone, Temmuz 2020'de, ticari müsterilerinin kendi karbon emisyonlarini 2020 ile 2030 arasinda küresel olarak toplam 350 milyon ton azaltmasina yardimci olacagini taahhüt etti.
Bu, Italya'nin 2019 yili toplam yillik karbon salimina esdeger bir miktar olarak açiklanirken, bu tasarrufun büyük bir kismi, Vodafone'un lojistik ve filo yönetimi, akilli sayaçlar, üretim ve diger faaliyetlerde verimliligi artiran nesnelerin interneti hizmetiyle gerçeklesecek.
Carbon Trust'in hesaplarina göre, 21. mali yil boyunca Vodafone müsterileri tahmini olarak 7,1 milyon ton karbon dioksit saliminin önüne geçti ve 123 milyon Vodafone IoT müsterisinin yüzde 54'ünden fazlasi kendi emisyonlarini dogrudan azaltti.
Vodafone, Mart 2021'de, Avrupa Yesil Dijital Koalisyonu'nun kurucu üyesi oldu. Koalisyon, iklim degisikligine karsi eylemlerde dijital çözümlere yatirim yapip bunlari uygulamak amaciyla AB’deki politika yapicilari ve uzmanlarla birlikte çalismak için BIT sektörü sirketlerini bir araya getiriyor.
- 8 bin 138 ton olan sebeke atiklari yilda toplam yüzde 22,5 azaltilarak 6 bin 307 tona düsürüldü
Vodafone, 2025 yilina kadar sirketin sebeke kaynakli atiklarinin yüzde 100'ünü yeniden kullanma, yenileyip satma veya geri dönüstürme taahhüdünde bulundu.
Sirket, sebeke atiklarinin ve ihtiyaç fazlasi BT ekipmanlarinin çevresel etkisini en aza indirmek için, faaliyet gösterdigi tüm pazarlarda kaynak verimliligi ve atik imha yönetimi programlari uyguluyor.
21. mali yil boyunca, tehlikeli atiklar hariç, Vodafone'un sebeke atiklarinin yüzde 98,7'si yeniden kullanim ve geri dönüsüm için gönderildi. 20. mali yilda 8 bin 138 ton olan sebeke atiklari yilda toplam yüzde 22,5 azaltilarak 6 bin 307 tona düsürüldü.
Vodafone, 2020'de fazla stoku veya direkler ve antenler gibi hizmet disi birakilmis büyük elektrikli ürünleri yeniden satma ve yeniden kullanma konularinda dahili bir pazar yeri girisimi baslatti.
Girisim, 1.250 tondan fazla karbon dioksit saliminin önüne geçerek süreç boyunca 10 milyon avro'dan fazla tasarruf sagladi. Vodafone su anda bu çözümün ortak pazarlara ve diger operatörlere genisletilmesi imkanlarini degerlendiriyor.
- Vodafone, onarim, yenileme ve yeniden satis yoluyla cihazlarin ömrünü uzatma girisimlerini hizlandirdi
Müsterilere satilan cihazlar konusunda tamamen döngüsel bir ekonomiye geçis hareketini destekleyen Vodafone, kullanim ömürleri bitiminde sorumlu bir sekilde geri dönüstürülmesini tesvik etmeden önce, onarim, yenileme ve yeniden satis yoluyla cihazlarin ömrünü uzatma girisimlerini hizlandirdi.
Vodafone’un faaliyet gösterdigi pazarlarin çogunda, müsterileri eski cihazlarini tamir ettirmeye veya yenisiyle degistirmeye tesvik etmek için halihazirda takas ve cihaz geri satin alma planlari ve onarim hizmetleri uygulaniyor.
Önemli çevresel ve maliyet tasarruflari saglayan Vodafone, sabit hat ekipmanini birçok kez yenilemeyi ve yeniden kullanmayi hedefliyor.
Vodafone, 2021'de elektronikte döngüsellik çözümlerini yönetmek için üretim, tersine lojistik, malzeme geri kazanimi ve e-atik yönetimine kadar deger zincirindeki sirketlerin liderlerini bir araya getiren Döngüsel Elektronik Cihazlar Ortakligi'na katildi.
Vodafone, Mayis 2021'de ise Avrupa'nin önde gelen dört sebeke operatörüyle güçlerini birlestirip yeni ve sektörel bir Eco Rating etiketleme semasi duyurdu. Sema, tüketicilerin en sürdürülebilir cep telefonlarini belirleyebilmesine ve karsilastirmasina yardimci olurken cihazlarinin çevresel etkilerini azaltma konusunda tedarikçileri tesvik ediyor.