Unutulmaya Yüz Tutmus Adana Yemekleri Gün Yüzüne Çikiyor

Adana Toroslar Federasyonu Baskani Cenap Erol, Adana’nin unutulmaya yüz tutmus yemek kültürü konusunda bir çok kurum ve kurulusun yöresel yemek noktasinda proje gerçeklestirdigini belirterek, birlikte hareket edilmesi halinde Adana’nin essiz zenginlikteki kültürel mirasinin ortaya çikarilacagini söyledi.

Unutulmaya Yüz Tutmus Adana Yemekleri Gün Yüzüne Çikiyor
Baskan Erol, Proje Tanitim ve Yayin Kurulu Baskani Prof.Dr.Sait Muharrem Say, Proje Koordinatörü Prof.Dr. Nuriye Say ve Proje Sekreteri ve Toroslar Federasyonu Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Yasar Usanmaz ile birlikte Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Baskani Cafer Esendemir’i ziyaret etti. Erol, Avrupa Birligi ve Türkiye arasinda, özellikle kültürel alandaki isbirligini gelistirmek ve insanligin ortak degerlerini ortaya çikarmak amaci tasiyan hibe programlari kapsaminda çok paydasli projenin, desteklenmeye uygun görüldügünü ifade etti.

Proje hakkinda bilgi veren Cenap Erol, projenin ana yürütücüsünün Adana Toroslar Federasyonu oldugunu, Çukurova Üniversitesi ve Italyan Wigvam Clubs’in da es yürütücü oldugunu söyledi.



Erol, Adana Kültür ve Turizm Il Müdürlügü, Adana Müze Müdürlügü, Kozan Belediyesi, Adana Ticaret Odasi, Çukurova Asçilar Dernegi ve Kinali Eller Kadin Hareketi’nin projenin katilimcilari arasinda yer aldigini dile getirdi.

Proje 15 ay sürecek

Proje kapsaminda; Adana kirsali saha ziyaretleri, yerel yemek yarismalari ve yemek kurslari düzenlenecek, belgesellerle birlikte yazili ve görsel tanitim materyalleriyle Adana’nin tanitiminin yapilacagini söyleyen Cenap Erol, genis bir konsorsiyumla 15 ay boyunca yürütülecek projeyle asil hedefin, Adana’nin tarihi yemeklerinin ortaya çikartilmasi ve günümüz yemek menülerine tasinmasi oldugunu açikladi.

Italyan ve Türk asçilarin hem Adana hem de Italya’da düzenlenecek organizasyonlarla, gastronomi alanindaki deneyimlerinin paylasilmasinin, Türkiye’de bu alanda düzenlenen ilk çalisma oldugunu vurgulayan Erol, basta turizm alani olmak üzere iliskili birçok alanda önemli kazanimlar elde edilecegini belirtti.

Projenin koordinatörlügünü yürüten Çukurova Üniversitesi, Mimarlik Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nuriye Say ise; projede öncelikle kültürel bir miras olarak, Adana’nin kirsalindaki zengin sosyo-kültürel degerlerden biri olan ve ayni zamanda kaybolmaya yüz tutmus yemek kültürüne ait bir envanterin hazirlanacagini, böylece kirsal turizmin gelismesine ve kirsal kalkinmaya da katki saglanacagini dile getirdi.

Proje koordinatörü Prof.Dr.Nuriye Say; Italya ile ortak yürütülecek projenin Italya ayaginda da bir lezzet festivalinin düzenlenecegini ve Adana’nin tanitiminin Avrupa’da da yapilacagini, Italya Wigvam Club’a bagli yetkin Italyan asçilarin Adana yemeklerini ögrenerek, kendi ülkelerinde tanitimina katki saglanacagini söyledi.



ÇGC Baskani Cafer Esendemir de yaptigi açiklamada, Adana’nin çok eski bir yerlesim yeri oldugunu, bir çok medeniyete besiklik ettigini belirterek, “Adana; ülkemizin en önemli gastronomi merkezi. Bir çok kültürün kök saldigi bu topraklarda genis bir yemek kültürü bulunmaktadir. Içerisinden iki nehir geçen bu bereketli topraklarda ünü yurtdisina tasmis çok sayida yemek bulunuyor. Bu amaçla; bir çok kurum ve kurulus gerek fuar seklinde gerekse de tanitim amaçli panellerde ve yarismalarda, yemek zenginligimiz gözler önüne seriliyor. Ancak ayri ayri yapilan bu çalismalar hedefe ulasamadi. Adana Toroslar Federasyonu’nun bu yönde gelistirdigi ortak projeyi önemsiyorum. Paydaslari bir araya getirmek, genis çapli bir organizasyonla daha kapsamli bir çalismaya imza atilmasi önemli. Bu yöndeki çabaniza elimizden gelen destegi saglamaya haziriz” dedi.

Kaynak: İHA