TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu Toplandi

Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmus: 'Türkiye, büyükbas hayvan varliginda özellikle son 20 yilda ciddi bir mesafe aldi. 2002 kiyaslamasina baktigimizda büyükbas hayvan varligimiz yüzde 83 oraninda artti. Yaklasik 18,1 milyon büyükbas hayvan varligimiz var'

Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmus, "Türkiye, büyükbas hayvan varliginda özellikle son 20 yilda ciddi bir mesafe aldi. 2002 kiyaslamasina baktigimizda büyükbas hayvan varligimiz yüzde 83 oraninda artti. Yaklasik 18,1 milyon büyükbas hayvan varligimiz var." dedi.

TBMM Küresel Iklim Degisikligi Arastirma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroglu baskanliginda toplandi.

Tarim ve Orman Bakanligi Hayvancilik Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmus, Türkiye'nin büyükbas hayvan varliginda özellikle son 20 yilda ciddi bir mesafe aldigini belirterek, "2002 kiyaslamasina baktigimizda büyükbas hayvan varligimiz yüzde 83 oraninda artti. Yaklasik 18,1 milyon büyükbas hayvan varligimiz var. Küçük basta da 541 milyonluk küçükbas hayvan varligi popülasyonumuz var." dedi.

Bu süre içerisinde gerek hayvan varligi artisi gerekse de islah çalismalari sonunda da süt üretiminin yüzde 173'lük bir artisla 23 milyon tona ulastigini belirten Erdurmus, "Ayni süreçte de kirmizi et üretimimiz 1,2 milyon ton hacme ulasti. Bu süreçte bal üretimimiz yüzde 40 artisla 104 bin ton, kovan varligimiz yaklasik yüzde 100 artisla 8,2 milyon kovan, yine ülkemiz için önemli sektörlerden birisi kanatli sektöründe popülasyon olarak yüzde 53 artis, et üretiminde yüzde 207'lik bir artik söz konusu. Yumurta üretimimizde bu süre içerisinde yüzde 71'lik bir artis kaydetti." diye konustu.

Mezbahaya gidip kesilmis hayvanlarin ortalama kesim agirliklarina iliskin bilgi veren Erdurmus, "Mezbahane de 1986 yilinda 117 kilo ortalama kesim agirligi varken 2020 yili sonuna geldigimizde yaklasik 305 kilo karkas agirligina ulastik. Yine küçükbasta da ortalama 21 kilo karkas agirligimiz var." ifadesini kullandi.

Türkiye'nin büyükbas hayvan varligi açisindan Avrupa'da ikinci, dünyada da 22. sirada oldugunu belirten Erdurmus, Türkiye'nin küçükbas hayvan varliginda Avrupa Birligi ülkelerinde birinci, dünyada da 13. sirada oldugunu kaydetti. Erdurmus, Türkiye'nin toplam hayvan varligi açisindan da Avrupa Birligi ülkelerinde birinci sirada oldugunu söyledi. Erdurmus, hayvanciliga iliskin ithalat ve ihracat rakamlarina da deginerek, "Özellikle süt ve süt ürünlerinde ülkemiz pazarda ciddi söz sahibi. Dünyada ilk 10 ihracatçi ülkeler arasinda." dedi.

Erdurmus, hayvancilik politikalari, desteklemeler ve sera gazi emisyonunun azaltilmasina iliskin çalismalari hakkinda da komisyona bilgi verdi.

Milletvekillerinin hayvan sayisina iliskin elestirilerini de yanitlayan Erdurmus, "Bizim dogru planlama yapabilmemiz adina elimizdeki istatistiki metotlarin da rakamlarin da dogru olmasi lazim. Bu son derece hassas oldugumuz bir alan." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA