Sakarya'da Çocuklar 'Mahallemde Oyun Var' Projesiyle Mahalle Kültürünü Kazanacak

Sakarya Il Milli Egitim Müdürlügünce baslatilan "Mahallemde Oyun Var" projesiyle kentteki tüm mahallelerde çocuklarin stop, körebe, ip atlama ve seksek gibi sokak oyunlari oynamasi saglanacak.

Osmanbey Ilkokulu ögrencileri ile Camili Mahallesi'nde ilki yapilan etkinlige katilan Il Milli Egitim Müdürü Fazilet Durmus, çocuklarla ip atladi, seksek oynadi.

Durmus, gazetecilere, okul bahçelerinde ögrencilere oyunlar oynatildigini ancak mahallelerde de eskiden oldugu gibi sokak oyunlari oynanmasi için projeyi hazirladiklarini söyledi.

Türkiye'de yapilan bir arastirmaya göre, çocuklarin yüzde 34,8'inin bahçe ya da parkta hiç oynamadigina dikkati çeken Durmus, "Yüzde 30,7'si bir saatten daha az, yüzde 19,6'si bir ila iki saat arasi oynamis, iki saat ve üzerinde oyun oynayan çocugumuz maalesef yüzde 7,7." dedi.

Çocuklarin oyun oynamasinin gelisimlerine büyük katki sagladigini vurgulayan Durmus, "Çocuklar oyun oynarken bir problem oldugunda onu nasil çözecegini, arkadaslariyla yarisirken hangi nezaket kurallarina uymasi gerektigini, bazen kaybedebilecegini ama kaybetmenin de bir son olmadigini, yeniden plan çizerek yürümesi gerektigini ögreniyor." ifadesini kullandi.

Durmus, söyle devam etti:

"Mahallelerimizin, çocuklugumuzdaki gibi güven içerisinde oyun oynayabildigimiz yerler olmasini, annelerimizin aksam saatlerinde pencerelerinden çocuklarina seslenip eve çagirdigi günleri tekrar yasatalim istedik. O nedenle Adapazari'nin kurtulusunun 100. yilina denk gelmesi anlamli oldu. 100 yil öncesinde oldugu gibi 'Mahallemde Oyun Var' dedik. Osmanbey Ilkokulu ögrencilerimiz ile stop, körebe, ip atlama, seksek, ebelemece gibi oyunlarin hepsini oynayip canlandirmak istedik. Insallah çocuklarimiz oyun içerisinde hala üretebilmeyi, gelistirebilmeyi kendilerine siar edinsinler diliyoruz. Insanlar, içindeki çocugu öldürmemeli ki dünyada sevgi ve baris baki kalsin."

Durmus, pilot iki mahallede baslatilan projenin, tüm mahallelerde yayginlastirilacagini kaydetti.

Kaynak: AA