Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ne Muz Serasi

3 milyon TL’lik yatirimla hayata geçirilen proje kapsaminda, dikimler agustos ayinda, hasat ise Haziran 2022’den itibaren yapilmaya baslanacak Osmaniye Valisi ve Osmaniye OSB Yönetim Kurulu Baskani Dr. Erdinç Yilmaz: “Yillik 150 tona yakin ürün alacagiz ve sezonda 1 milyon TL’nin üzerinde gelir elde edecegiz. Proje toplam yatiriminin geri dönüs süresi ise 3 yil. Bu yatirimla OSB’mizin sabit giderlerinin yüzde 30’unu karsilayacagiz'

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Türkiye’de ilk kez bir organize sanayi bölgesinde tarima yönelik girisimde bulunarak 3 milyon TL yatirimla Muz Serasi Projesi’ni hayata geçiriyor.

Osmaniye OSB'den yapilan açiklamaya göre, Osmaniye OSB, yenilikçi uygulamalari ve is modelleriyle Türkiye’nin dört bir yanindaki organize sanayi bölgelerine örnek olmaya devam ediyor.

Daha önce 7.5 megavatlik GES (Günes Enerji Santrali) yatirimiyla dikkati çeken Osmaniye OSB, simdi de hayata geçirecegi Muz Serasi Projesi ile Türkiye’de ilk defa bir organize sanayi bölgesinin içinde tarim yatirimi gerçeklestirecek.

- Türkiye’nin ilk karma OSB’si olma yolunda ilerliyor

Birçok Türk sanayi sirketinin yani sira Tosyali Toyo, Tosyali Harsco, ArcelorMittal RZK, Crown Bevcan gibi uluslararasi sanayi sirketlerinin de içinde yer aldigi Osmaniye OSB, sanayi odakli yapisina ragmen hayata geçirecegi Muz Serasi Projesi ile dikkati çekiyor.

Osmaniye OSB, baslattigi "Muz Serasi Projesi" ile Türkiye’nin ilk karma OSB’si olma yolunda ilerliyor. Ilk etapta 20 dönümlük bir arazide kurulacak sera ile birlikte gelecek dönemde 40 dönümlük bir tarim arazisi daha kullanima hazir hale getirilecek.

Proje kapsaminda 1 dönümlük alanda, sanayi çalisanlari için domates, biber ve salatalik ekimi de yapilacak. Yer fistigi, turp ve zeytin gibi önemli tarim ürünleriyle öne çikan Osmaniye’de bu projeyle birlikte muz ekiminin de hizlanacagi öngörülüyor. 3 milyon TL’lik yatirimla hayata geçirilen "Muz Serasi Projesi" kapsaminda, dikimler agustos ayinda yapilacak ve Haziran 2022’den itibaren hasat yapilmaya baslanacak.

- Muz serasi OSB’nin sabit giderlerinin yüzde 30’unu karsilayacak

Açiklamada görüslerine yer verilen Osmaniye Valisi ve Osmaniye OSB Yönetim Kurulu Baskani Dr. Erdinç Yilmaz, proje fikrinin gelismesinde Türkiye'nin ithal muz sebebiyle ülke kaynaklarinin disariya gitmesinin oldukça etkili oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Biliyorsunuz, çok ciddi oranda muz ithal ediyoruz. Oysa ülkemizde verimli bir sekilde muz üretimi yapan birçok üretici var. Biz de bu düsünceden yola çikarak bu OSB’miz içerisinde böyle bir proje gelistirmeye kadar verdik. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi is birligiyle yapilan toprak analizi sonrasinda arazimizin muz ekimine uygun oldugu tespit edildi ve ardindan hemen projemizi uygulamaya koyduk. Gelecek yil hasat gerçeklestiginde müsterimiz bile hazir.

Yillik 150 tona yakin ürün alacagiz ve sezonda 1 milyon TL’nin üzerinde gelir elde edecegiz. Proje toplam yatiriminin geri dönüs süresi ise 3 yil. Bu yatirimla OSB’mizin sabit giderlerinin yüzde 30’unu karsilayacagiz. Sanayicilerimizin birçok masrafi var. Bu projeyle hem onlara destek olacagiz hem de tarimda disariya giden kaynaklarimizin ülke içinde kalmasina katki saglayacagiz. Daha simdiden bölgemizden ve ülkemizin farkli yerlerinden birçok organize sanayi bölgesi projemizi merak edip bizden bilgi aliyor. Böyle güzel bir konuda diger sanayicilere de ilham vermis oldugumuz için büyük bir memnuniyet duyuyoruz.”

- Günes enerjisi projesi kendi kredisini ödüyor

Verilen bilgiye göre, Osmaniye OSB, bünyesinde ISO 500’e giren 8 sirketin de bulundugu 130 tesisi ve 11 bini çalisaniyla büyümeye ve gelismeye devam ediyor.

Türkiye’de ilk 20 içinde bulunan, 700 hektar alana kurulu olan OSB, bir AB projesi olan is gelistirme merkezi, teknoloji gelistirme merkezi, liman baglanti yolu ve uygulamaya geçirilmesi planlanan demir yolu projesiyle bölgesel güç olma yolunda ilerliyor.

OSB’nin 9,2 milyon TL yatirimla gerçeklestirdigi basarili projelerden biri olan GES (Günes Enerji Santrali), kurulusundan 1 yil sonra bu proje için alinan krediyi geri ödeyebilir hale gelirken, ürettigi enerji ile OSB’ye de kaynak yaratabiliyor.
Kaynak: AA