MÜSIAD Genel Baskani Kaan Ekonomi Basini Ile Bulustu Açiklamasi

'(Çin'de 90 milyar dolarlik yatirimi olan ABD'li bir üretici ile) Su anda görüsmeleri yapiyoruz. Çin'deki üretiminin belirli bir kismini Türkiye'ye kaydirmak istiyor. Yine Çin'de kart ve çip üretimi yapan Pakistanli bir firma var. Onlar da Türkiye'de yatirim yapmak istiyor' '(Yabanci yatirimcilarla) Sadece yatirim kisminda degil üretim ve ticaretin her asamasinda ilgilenecek yeni bir kuruma ihtiyaç var' 'Yeni dünyada sehirlerimizi konumlandirmak devleti konumlandirmaktan daha kolay ve efektif olacaktir. Gelecekte devletler degil, sehirler yarisacaktir' '2023 hedeflerimiz dogrultusunda markalasma potansiyeli olan firmalarimiza destek vererek uluslararasi marka çikarmayi hedefliyoruz'

Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Genel Baskani Abdurrahman Kaan, yakin cografyada üretim trendinin gelecekte daha önemli hale gelecegini belirterek, su anda Çin'de faaliyet gösteren ABD'li ve Pakistanli iki önemli sirketin Türkiye'de üretim yapmak istedigini söyledi.

Kaan, ekonomi basini ile bir araya geldigi toplantida Sehirleri Özgün Degerleri Ile Kalkindirma ve Markalastirma Projesi basta olmak üzere ekonomik ve siyasi gelismelere iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin son yillarda bilhassa dogrudan dis yatirimlar konusunda istedigini alamadigini dile getiren Kaan, "Her ne kadar 2020 yili tüm dünyada yatirimlari kilitlese de yeniden açilan ekonomik faaliyetler ve ticaret maalesef gelismekte olan ülkelere dogru kayarken Türkiye bundan gerektigince nasibini alamamaktadir." diye konustu.

Kaan, küresel dogrudan yatirimlarin yüzde 70'inin gelismekte olan ülkelere gittigini kaydederek, Asya'ya dogrudan yatirimlarin yaklasik 476 milyar dolar oldugunu bildirdi.

Küresel salgin nedeniyle 2020'de uluslararasi dogrudan yatirimlarda yasanan gerilemeden bahseden Kaan, "Maalesef 2020'de Türkiye'ye yapilan dogrudan yatirim 6,8 milyar dolar oldu. 2021 yili itibariyla tamamen yatirimlarin durdugunu söyleyebiliriz. Yapilan yatirimlara baktigimizda 2 tanesi Londra merkezli yatirim firmalari. Diger büyük yatirim ise Katar'in Borsa Istanbul'dan yüzde 10 hisse satin almasi." ifadelerini kullandi.

Kaan, dünyada yeni bir dönem basladigini ve yatirim kavraminin kabuk degistirdigini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu degisimi iyi takip etmedigimiz ve dünya çapinda dogru bir yatirim agi kuramadigimiz sürece maalesef dogrudan yatirimlar konusunda mevcut durumumuzun yeterli olmayacagini, milli sermaye stokumuzun da erimesini tetikleyecegini düsünüyorum. Burada Türkiye'yi dünyanin yatirim pazari haline getirme mantigini benimsemeli ve dünya çapinda yaygin bir yatirim agi kurmaliyiz."

- "Yeni dönem yatirim sistematiginin olmazsa olmazi 4 kriter vardir"

Abdurrahman Kaan, sermayeyi Türkiye'ye nasil çekeceklerine iliskin yaptiklari çalismalardan bahsederek, su bilgileri verdi:

"Yatirimci, öncelikle kendisi için, en avantajli olacagi bölgeleri arastirmaya baslar. Kendi sektörünün dünyadaki en iyi çalistigi ülkeleri baz alir. Sonra bu ülkelerdeki is yapma kolayliklarini gözden geçirir. Mekansal sorunlarin en az oldugu, kurulum giderleri ve prosedürlerinin en elverisli oldugu, is gücü niteligi ve maliyetlerinin optimizasyonu, hukuki prosedürlerin kendi açisindan güven vericiligi, alt yapi problemlerinin kendisine zaman içinde sorun olusturmayacagi bölgeleri kendi yatirim risk primini düsürmek adina gözden geçirir. Dünyadaki yeni yatirimci trendinde, büyük girisimci markalarin girdikleri ülkelerde bazi alanlarda ciddi büyüme yasandigini görüyoruz."

Kaan, yatirim diasporasi ve diplomasisi kavraminin altini çizerek, "Yatirimin sürdürülebilir olmasini saglamak hem bir devlet stratejisi hem de sanayi örgütlerinin ortaklasa girisecekleri bir stratejik is birligidir. Yeni dönem yatirim sistematiginin olmazsa olmazi 4 kriter vardir. Bunlar; 'her ülkede sube seklinde yapilanma', 'tek elden yatirimin yönetilmesi', 'ekonomik ve ticari istihbarat sistemi' ve 'yatirimci avi yapilmasi." diye konustu.

- "Çin'den iki büyük firmanin Türkiye'ye yatirim istegi var"

Abdurrahman Kaan, yakin cografyalarda üretimin önemine deginerek, su açiklamalarda bulundu:

"ABD'li bir yatirimcinin Çin'de 90 milyar dolara yakin yatirimi var. Yaklasik 25 milyar dolar cirosu var. Su anda görüsmeleri yapiyoruz. Çin'deki üretiminin belirli bir kismini Türkiye'ye kaydirmak istiyor. Yine Çin'de kart ve çip üretimi yapan Pakistanli bir firma var. Onlar da Türkiye'de yatirim yapmak istiyor. Orta Dogu'yu söylemeye gerek yok, oradan çok sayida is insani Türkiye'de yasiyor. Onlar da Türkiye'ye yatirim yapmak istiyor. Bunlarla sadece yatirim kisminda degil üretim ve ticaretin her asamasinda ilgilenecek yeni bir kuruma ihtiyaç var."

Kaan, Ticareti Gelistirme ve Eslestirme Komitesi'nden bahsederek, bu komite sayesinde yurt içindeki firmalar ile yurt disindaki sirketleri bulusturduklarini bildirdi.

Dernek bünyesindeki çalismalara deginen Kaan, Diplomatik Iliskiler Komitesi, Dis Ekonomik Iliskiler Komitesi, MÜSIAD Global ve MÜSIAD Meclis'in çalismalarini anlatti.

- Sehirleri Kendi Özgün Degerleri ile Kalkindirma ve Markalastirma Projesi

MÜSIAD Genel Baskani Abdurrahman Kaan, daha önce hayata geçirdikleri yatirim agi projesinden bahsederek, bu projenin yüksek katma degerli varlik ve sermaye üretimini tesvik edecek "Sehirleri Kendi Özgün Degerleri ile Kalkindirma ve Markalastirma Projesi" ile birlestiginde yatirim sistematiginin tamamlandigini söyledi.

Bu projeye baslarken yaptiklari literatür taramasinda ülkeye en uyumlu iki modeli birlikte çalistirmayi uygun gördüklerini kaydeden Kaan, söyle devam etti:

"6 Kriterli Sehir Performans Ölçümü: Sehirleri 6P de denen 6 ayri kategoride siniflandirmak ve sehirlerin özgün niteliklerini bu kriterler üzerinden birbirleriyle kiyaslamak. Ayni kategorilerde olan sehirlerin elinde olan varlikla ürettigi deger arasindaki mukayeseyi yapmak ve daha az deger üreten sehrin ayni varliklara sahip diger sehrin düzeyine ulasabilmesi için gerekli yol haritasini belirlemek."

Kaan, Türkiye'ye en uyumlu ikinci modelin, "Global Sehir Endeksine Göre Birbirini Tamamlayan Sehirler Modeli" oldugunu kaydederek, su açiklamalarda bulundu:

"Bu modelde sehirler, mükemmel sehirler ve gelisimi hizli olan sehirler olmak üzere iki gruba ayrilir. Gelisimi hizli olan sehirler dört alt kriter çerçevesinde kendini bir üst lige tasir. Mükemmel sehirler ise is hayatinin canliligi, insan kaynagi, bilgi alis verisi, kültürel deneyim, siyasi hayata angaje olma gibi 5 temel kriterin en yaygin olarak görüldügü sehirleri kendi arasinda gruplandirir. Bu temel basliklarin altinda çesitli alt kriterler ile ana faktöre ulasmasi yani eslestirilmesi en olasi ve kolay sehir belirlenir. Biz çalismamiza altyapi olustururken ve eylem planlamamizi yaparken her iki modelin de temel unsurlarindan faydalandik."

- "Gelecekte devletler degil, sehirler yarisacak"

Abdurrahman Kaan, sehir markasinin ve eslesmesinin Türkiye için neden önemli olduguna iliskin su ifadeleri kullandi:

"Yeni dünyada sehirlerimizi konumlandirmak devleti konumlandirmaktan daha kolay ve efektif olacaktir. Gelecekte devletler degil, sehirler yarisacaktir. Benzer girdileri etkin yatirim ve is modelleri ile gelistirdigimiz takdirde söz gelimi Aydin'in Bordeux ile ayni katma degere sahip bir sehir olarak dünya ekonomisinde konumlanacagini yerli halkin ve girisimcinin idrak etmesi ve özümsemesi aslinda sehri sahiplenmek ve burada yatirimlari hizlandirmak adina olumlu bir hamle olacaktir. Sehirlerimizin dünyadaki örnekleri ile ayni varliga sahip olmasina ragmen kapasitelerini dogru alanlarda yogunlasarak kullanamamalari nedeniyle maalesef beklenen çikti ortaya çikamamakta ve sehrin potansiyel kapasitesi de heba olmaktadir."

Kaan, proje kapsaminda ele aldiklari Türk sehirleri ile yurt disindaki muadillerini örneklendirerek, bu projenin sehir ekonomilerini canlandiracagini söyledi.

Proje detaylari hakkinda bilgi veren Kaan, Isparta'yi kozmetik, Burdur'u mermer, tibbi aromatik bitki ve hayvancilik, Erzurum'u kis turizmi, Afyon'u termal turizmi, Gaziantep'i gastronomi, Istanbul'u finans, Izmir'i tarim, ticaret ve limancilik gibi alanlarda büyütmeyi istediklerini anlatti.

- "Küresel marka çikarmayi hedefliyoruz"

MÜSIAD Genel Baskani Kaan, YEREL 2023 markasini kurduklarini belirterek, sözlerini söyle tamamladi:

"20 YER 23 El seklinde açilimi olan bu markamiz, 2023 hedeflerimiz dogrultusunda markalasma potansiyeli olan firmalarimiza destek vererek önce birer ulusal marka sonra ise onlardan seçilen firmalarla birer uluslararasi marka çikarmayi ve bu markalari marka katma degerleri ile birlikte dünya pazarlarina birer yatirim unsuru olarak ihraç etmeyi hedeflemektedir."?
Kaynak: AA