'Mizansen Dilencilik' Videosu Çeken Youtuber Savunma Yapti

Savunmasinin alinabilmesi için hakkinda yakalama karari çikarilmasi üzerine mahkemeye gelen sanik Fariz Bakhshaliyev: 'Bunun kurgulama oldugunu açiklamistim. Kesinlikle kimseyi asagilama kastim yoktur'

"Mizansen dilencilik" videosunu sosyal medya hesabindan paylasarak "halkin bir kesimini alenen asagiladigi" gerekçesiyle 1,5 yila kadar hapis cezasi istemiyle yargilanan Azerbaycan uyruklu YouTuber Fariz Bakhshaliyev, durusmaya katilmadigi için hakkinda çikarilan yakalama karari üzerine mahkemeye gelerek savunma yapti.

Bakirköy 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, savunmasinin alinabilmesi için dünkü oturumda hakkinda yakalama karari çikarilan sanik Bakhshaliyev ve avukati Hüseyin Dag katildi.

Sanik Fariz Bakhshaliyev, yaklasik 10 yildir Türkiye'de ikamet ettigini, sosyal medyada içerik üretip paylastigini söyledi.

Davadaki müsteki aileyle görüstüklerini belirten Bakhshaliyev, söyle devam etti:

"En basindan beri haberdarlardi ve sikayetçi de olmamislardi. Mendilci çocuklarla ilgili video çekelim, insanlar görünce yardimci olsunlar, diye düsündük. Ancak bunun için daha göze hitap eden birilerini bulalim diye arastiriyorduk. O sirada magdurun ailesi beni buldu. Çocuklarinin bir ajansta kayitli oldugunu ve böyle bir rol yapabilecegini söyledi. Bu nedenle çocukla bir video çekerek YouTube'da yayinladim. Bir anda çok sayida kisi izledi. Birçok yorum yapildi. Video bir kurguydu. Ancak ne olduysa yetkililer araya girdi, bir seyler oldu, olay bu asamaya geldi. Bunun kurgulama oldugunu açiklamistim. Kesinlikle kimseyi asagilama kastim yoktur. Suçlamayi kabul etmiyorum."

Sanigin avukati Hüseyin Dag da videonun içeriginin halkin bir kesimini asagilama olmadigini, görüntülerin farkindalik yaratmak için olusturuldugunu ifade ederek, yasada olmayan bir seyin sosyal medyada çok konusuldugu için suç olarak kabul edilmesini dogru ve hukuki bulmadigini söyledi.

Mahkeme, sanigin savunmasinin alinmasi nedeniyle hakkindaki yakalama emrinin ve adli tedbirin kaldirilmasina karar vererek, durusmayi erteledi.

- Iddianameden

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, yaklasik 10 yildir Türkiye'de ikamet eden sanik Fariz Bakhshaliyev'in, kendisinin düzenledigi toplumun ilgisini çekecek nitelikteki videolari YouTube üzerinden yayinlayip ailesinin geçimini sagladigi anlatiliyor.

Sanigin 15 Aralik 2020'de, belirli bir gelire sahip esnaflik yapan müstekiler Semra K. ve Sami K.'nin çocugu M.B.K. ile arkadasi vasitasiyla tanistigi ifade edilen iddianamede, sanigin çektigi mizansen videodaki gibi magdurun sokakta yasayan kimsesiz bir çocuk olmadigi, mendil ya da su satarak ailesinin geçimini saglamadigi kaydediliyor.

Iddianamede, toplumun bir kesimini asagilamak suretiyle toplumsal infial olusturma kastiyla hareket ettigi ve videoda asagilayici söylemlere yer verdigi belirtilen sanigin "basin ve yayin yoluyla halkin bir kesimini, sosyal sinif, irk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farkliligina dayanarak alenen asagilama" suçundan 9 aydan 1 yil 6 aya kadar hapisle cezalandirilmasi isteniyor.
Kaynak: AA