MISGEP Maden Sektörü Istisare Toplantisinin Ilki Izmir'de Yapildi

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliginca, Madencilikte Is Sagligi ve Güvenliginin Gelistirilmesi Projesi (MISGEP) kapsaminda Maden Sektörü Istisare Toplantisinin ilki Izmir'de düzenlendi.

Bayrakli ilçesindeki bir otelde düzenlenen toplantida konusan Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, madenciligin risk tasiyan sektörlerden biri oldugunu söyledi.

Olasi bir maden kazasinda çalisan yüzlerce insanin etkilenebilecegini belirten Kösger, "Artik Türkiye'nin geldigini ekonomik ve beseri seviyeye yakismayan uymayan bir sey. Burada yapilmasi gereken ne varsa kimin üzerine ne düsüyorsa yapmali. Insan canindan kiymetli bir sey yok. Zamaninda küçük önlemleri almiyoruz, yapilmasi gerekenleri yapmiyoruz, insanimiz canini kaybediyor. Ihmalkar davranmamak lazim." dedi.

Is Sagligi ve Güvenligi Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ise dünya genelinde devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle son 1,5 yilda 3,5 milyon insanin hayatini kaybettigini ifade etti.

Uzunkaya, is yerlerinde geregince tedbirlerin alinmasi, meslek hastaliklari ve ihmaller yüzünden de her yil dünyada 2 milyon 780 bin insanin öldügünü söyledi.

Türkiye'de 2012 yilinda yürürlüge giren 6331 Sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu'nun çalisma hayati açisindan devrim niteliginde oldugunu belirten Uzunkaya, "Kanunumuzun yürürlüge girmesinden bu yana ölümlü is kazalarinda yüzde 41,3 oraninda bir azalma söz konusu olmustur. Demek ki siz tedbirleri aldiginizda uygulamalari takip ettiginiz de ölümlere mani oluyorsunuz." dedi.

Uzunkaya, is sagligi ve güvenliginin bireyi, devleti, isi ve isvereni korumak anlamina geldigini anlatti.

Istisare toplantisinda madencilik ile diger tehlikeli sektörlere yönelik, dünyadaki is sagligi ve güvenligi uygulama örnekleri, madencilik ve idari para cezalarina iliskin yasal yükümlülükler, is kazasi sonrasi tazminatlar, sendikalarin is sagligi ve güvenligine etkisi, sektördeki en yaygin meslek hastaligi olan pnömokonyoz hastaligi, is kazalarinin önlemenin maliyeti ve faydalari gibi konular hakkinda bilgi verildi.

Kaynak: AA