Malezya'dan COVAX'a 'Tam Bir Fiyasko' Elestirisi

Ulusal Kovid19 Bagisikligindan Sorumlu Bakan Hayri Cemaleddin: 'COVAX'i küresel dayanisma ve esit asilamanin temin edilmesi için kurduk fakat tam bir fiyaskoyla sonuçlandi'.

Malezya hükümeti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisinin adil dagilimi için Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) baslattigi Kovid-19 Asilari Küresel Erisim Programinin (COVAX) "tam bir fiyasko" oldugunu belirtti.

Bu yilki Dünya Bankasi Malezya Ekonomik Izleme raporunun tanitiminda konusan Ulusal Kovid-19 Bagisikligindan Sorumlu Bakan Hayri Cemaleddin, Kovid-19 asilarinin dagitimindaki sorunlara dikkati çekti.

Dünya Bankasinin, Kovid-19 asisinin dagitilmasindaki adaletsizlige dair gelismis ülkeleri ses çikarmaya davet etmesi gerektigini belirten Hayri, "Gelismis ülkelerin gereginden fazla asi stoklamasi, Malezya gibi ülkelerin Kovid-19 bagisikligi planlarinin ertelenmesine yol açmistir." dedi.

Hayri, asi gelistirme merkezlerinin Avrupa'da olmasi nedeniyle bölge ülkelerinin çok önceden asi stoklari yaptigini vurgulayarak "Japonya gibi gelismis ülkenin de yer aldigi Asya ülkeleri, Avrupa ve ABD'ye kiyasla asilama oraninda bir hayli geridedir." seklinde konustu.

COVAX'in bu esitsizligi saglamada üzerine düseni yapamadigini belirten Hayri, "COVAX'i küresel dayanisma ve esit asilamanin temin edilmesi için kurduk fakat tam bir fiyaskoyla sonuçlandi." dedi.

Bakan Hayri, Malezya'da hedeflenen Kovid-19 bagisikliginin zamaninda saglanmasi için günlük asilama sayisinin 250 binin üzerine çikarilacagini ve ülkedeki Kovid-19 tedbirlerinin temmuzun sonuna dogru hafifletilebilecegini kaydetti.

Simdiye kadar 711 bin 6 kisinin Kovid-19 testinin pozitif çiktigi Malezya'da virüs nedeniyle yasamini yitirenlerin sayisi 4 bin 554'e ulasti.

Kaynak: AA