Dijitallesme Süreci Üretim Trendlerini Degistiriyor

Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel: 'Sanayi 4.0 olarak adlandirdigimiz bu evrede insanlar degil, akilli makineler ve robotlar yer aliyor. Dünya genelinde insanlar artik agir ve tekrarlayan üretim sürecindense çok daha verimli alanlarda rol almaya basliyorlar' 'Avrupa'daki fabrikalarin yapisina ve bulundugumuz tedarik zincirine ne kadar yakin olursak dijital dönüsüm trenini yakalama sansimiz o kadar kolay oluyor'

Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, "Sanayi 4.0 olarak adlandirdigimiz bu evrede insanlar degil, akilli makineler ve robotlar yer aliyor. Dünya genelinde insanlar artik agir ve tekrarlayan üretim sürecindense çok daha verimli alanlarda rol almaya basliyorlar." ifadelerini kullandi.

Mitsubishi Electric'ten yapilan açiklamaya göre, üretimde verimlilik, enerji tasarrufu ve çalisan konforunun arttigi Sanayi 4.0'a uyumlu dijital fabrikalar tasarlayan Mitsubishi Electric, IoT Türkiye tarafindan düzenlenen YouTube canli yayinina katildi.

"Dijital Dönüsüm Hikayeleri" etkinliginde konusmaci olarak yer alan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, sanayide dijitallesme ve endüstriyel robot teknolojileri alanindaki güncel gelismeleri izleyicilerle paylasti.

Açiklamada görüslerine yer verilen Tolga Bizel, son yillarda tüketici taleplerinin degismesiyle fabrikalarin da büyük bir dönüsüm içinde oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Ticaret yapma sekillerimiz hizla degisiyor ve farklilasan tüketici ihtiyaçlarini karsilayabilecek yeni üretim teorileri konusu gündeme geliyor. Uzun zamandir fabrikalarimizi ve altyapimizi bir önceki sanayi evresinde var olan üretim teknolojilerine senkron bir sekilde kullaniyorduk. Mitsubishi Electric olarak yeni endüstri evresine yanitimiz ise e-F@ctory konsepti, yani dijital fabrikalar oldu. Bu konsepti 2003 yilindan bu yana kendi üretim bantlarimizda da kullanmaya basladik.

Fabrika içerisinde üretilen verilerin bulut sistemlerine tasinarak orada anlamli hale gelmesini ve üretim hattindaki tüm makine ve sistemlerin internet üzerinden haberlesmesini saglayan e-F@ctory altyapimiz sayesinde üretimde çok yüksek hiz, maliyet tasarrufu, kalite ve verimlilik artisi sagliyoruz. Artik Sanayi 4.0 olarak adlandirdigimiz bu evrede insanlar degil, akilli makineler ve robotlar yer aliyor. Dünya genelinde insanlar artik agir ve tekrarlayan üretim sürecindense çok daha verimli alanlarda rol almaya basliyorlar. Dijital ve akilli fabrikalarin sayisinin hizla arttigini söyleyebiliriz."

- "Robotlarin algilama ve anlama süreci sonrasinda karar verebilmesini saglamak için çalisiyoruz"

Fabrikalarin dijital dönüsümünün sadece robotlarla degil, fabrika içerisindeki tüm nesnelerin akilli hale gelmesiyle mümkün oldugunu vurgulayan Bizel, "Günümüzde karar verme mekanizmalarinin degismesi ve özellikle ticaretin internet tabaninda hizlanmasiyla birlikte tüketici tercihlerinin çok çabuk bir sekilde hayata geçirilmesi ihtiyaci doguyor ve fabrikanin da buna yanit vermesi bekleniyor. Biz de Mitsubishi Electric olarak akilli algilayicilar sayesinde robotlarin algilama ve anlama süreci sonrasinda karar verebilmesini saglamak için çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Bizel, yapay zeka teknolojileriyle güçlendirilmis bu yeni yaklasima Mitsubishi Electric'in tescilli AI markasi olarak MAISART (Mitsubishi Electric's AI creates the State-of-the-ART in technology) ismini verdiklerini aktararak, "Sirket olarak bizim robotlarimiz yapay zeka algoritmalarina sahip bir sekilde üretiliyor. MAISART teknolojimiz sayesinde, yüksek bilisim ihtiyacini fabrikanin içinde saglayamamak, fabrikada anlik olarak üretilen milyonlarca veriyi analiz edecek bir yapiyi kuramamak, buluta veya server'lara tasinacak bilgilerin güvenligini saglayamamak gibi sorunlari da fabrika içinde çözmek mümkün oluyor.” degerlendirmesinde bulundu.

- "Dijital dönüsümü salgin öncesi gerçeklestiren sirketler üretime sorunsuz devam etti"

Tolga Bizel, Kovid-19 süreci ve sonrasinda yasanan dijitallesme konusuna deginirken, dijital dönüsümü salgin öncesi gerçeklestiren sirketlerin üretime sorunsuz bir sekilde devam ettigini, böylece üretimin aksamadigini ve normal hayata devam edilebildigini bildirdi.

Birçok fabrikanin Sanayi 3.0 evresinin tüm gerekliliklerini yerine getirebilecek donanima sahip oldugunu vurgulayan Bizel, sunlari kaydetti:

"Eksiklikleri olan birçok firmanin ise salginla birlikte dijital dönüsümün önemini ve gerekliligini anladigina sahit olduk. Özellikle KOBI'lerin dijital dönüsüm konusunda salgin öncesi ve sonrasindaki bakis açilari arasinda büyük farkliliklar oldugunu söyleyebiliriz. Birçok sanayici, dijital dönüsümü baslatmak için finansal açidan zorlandi ancak bu dönüsümle birlikte degisen kaliteyi, fabrikalarinin sagladigi uyum ve yapilan yatirimlarin kazandirdigi verimi deneyimledi.

Burada üreticilere düsen en önemli görevlerin basinda, dijital dönüsümün ne oldugu ve fabrikanin kültürünün bu dönüsümü ne kadar kaldirabilecegi konusunda çalisma yapmak geliyor. Günün sonunda birçok fedakarlik göstererek harcanan para ve yatirimlarla gelebildiginiz nokta sanayinin üçüncü evresinin ihtiyaçlarini karsilayan üretim bandina sahip olmaktir ancak bu bile çok büyük bir kazanim olacaktir. Avrupa'daki fabrikalarin yapisina ve bulundugumuz tedarik zincirine ne kadar yakin olursak dijital dönüsüm trenini yakalama sansimiz o kadar kolay oluyor."
Kaynak: AA