Çevre Ve Sehircilik Bakanligindan 'Desarj Standartlarinda Kisitlama' Genelgesi

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Marmara Denizi’nde müsilajin neden oldugu kirliligin giderilmesine yönelik önlemler ve çalismalara iliskin "Desarj Standartlarinda Kisitlama" baslikli bir genelge yayimladi.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi koordinasyonunda hazirlanan Marmara Denizi Eylem Plani daha önce kamuoyu ile paylasilmisti. 2021/10 sayili Cumhurbaskanligi Genelgesi ile kurulan Marmara Denizi Eylem Plani Koordinasyon Kurulu’nun 15 Haziran 2021 tarihli ve 2021/1 sayili toplanti karar tutanaginin 6’nci maddesinde, “Çevre ve Sehircilik Bakanligi Çevre Yönetimi Genel Müdürlügü tarafindan 15 gün içerisinde Marmara Denizi Havzasi’nda yer alan atik su aritma tesislerinin kimyasal oksijen ihtiyaci desarj standardinin kisitlanmasina yönelik mevzuat yayimlanmasina” karar verildi.

Bu kapsamda Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’un imzasi ile "Desarj Standartlarinda Kisitlama Genelgesi” yayimlandi. Genelge ile ilgili yapilan açiklamada su ifadeler yer aldi:

Marmara Denizi Eylem Plani çiktilari ve yapilan çalismalar çerçevesinde Çevre ve Sehircilik Bakanliginca Bogazlar ve Susurluk Havzasi dahil Marmara Denizi Hidrolojik Havzasi’nda ve bu havzada yer alan illerden Istanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamaminda sanayi ve evsel atiksu aritma tesisleri için Su Kirliligi Kontrolü Yönetmeligi ve Kentsel Atiksu Aritimi Yönetmeligi ekinde yer alan ve kirliligin göstergesi olan Kimyasal Oksijen Ihtiyaci (KOI) parametresinde kentsel atiksularda yüzde 20 oraninda kisitlama yapilmis, endüstriyel atiksularda ise her bir sektör için yari bir desarj standardi düzenlemesi yapilarak yaklasik yüzde 50’ye kadar kisitlamalar yapilmis ve ‘Marmara Deniz Havzasi Eylem Plani Kapsaminda Desarj Standartlarinda Kisitlama Genelgesi’ ile desarj standartlari olusturulmustur. Ayrica genelge ekinde yer alan alici ortam desarj standartlarina uyum için bir süre verilmistir. Uyum için süreler; mevcut atiksu aritma tesislerinden kapasitesi yeterli olanlarin 3 ay, revizyon ihtiyaci olanlarin 1 yil içerisinde uyum saglamasi gerekmektedir. Yeni yapilacak (eski tesislerden de yeniden yapilmasi gerekenler dahil) tüm atiksu aritma tesislerinin bu standartlara göre tasarlanmasi ve bu genelgenin yayim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde proje onay islemlerinin tamamlanmasi, 1 yil içerisinde insaat ihalesi islemlerinin sonuçlandirilmasi ve yukarida belirtilen süreler de dahil olmak üzere 3 yil içerisinde tesislerin insaatlarinin tamamlanarak isletmeye almalari seklinde düzenlenmistir. Genelge ile belirlenen alici ortam desarj standartlarina uyum için ilgili atiksu altyapi yönetimlerince belirtilen süreleri kapsayacak bir is termin planini 3 hafta içinde hazirlayarak bakanligimiza bildirmeleri gerekmektedir.”
Kaynak: İHA