Berlin'deki Ikinci Libya Konferansi'nda Ülkedeki Istikrar Ve Güvenlik Konulari Görüsüldü

Almanya Disisleri Bakani Heiko Maas: 'Bugün baris ve istikrar çabalarinda yeni bir asama basladi' Libya Disisleri Bakani Necla elMengus: 'Seçimler demokrasiye giden tek yoldur. Libya'da son dönemde pek çok alanda saglanan basarilara deger veriyoruz. Buraya, Libya'da baris ve istikrari tesis etmek ve 24 Aralik seçimlerini gerçeklestirmek için birlikte çalismamizi saglayacak bir mesaj vermeye geldik'

Berlin'deki Ikinci Libya Konferansi'nda Ülkedeki Istikrar Ve Güvenlik Konulari Görüsüldü
Almanya Disisleri Bakani Heiko Maas, Libya konulu Ikinci Berlin Konferansi'nin ana temasinin gelecekte istikrarli ve birlesik bir Libya'nin güvenligi ve istikrari oldugunu belirtti.

Konferans sonrasi Libya Disisleri Bakani Necla el-Mengus ve BM Genel Sekreterinin Siyasi Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Rosemary DiCarlo ile ortak basin toplantisi düzenleyen Maas, Libya'nin güvenli ve istikrarli olmasi için tüm taraflarin masaya oturdugunu belirterek, "Bugün baris ve istikrar çabalarinda yeni bir asama basladi." dedi.

Maas, Libya hükümet temsilcilerinin toplantiya katildigina isaret ederek, "Biz Libya üzerine degil Libyalilarla görüsüyoruz." ifadesini kullandi.

Libya'daki güvenlik güçlerinin birlestirilmesi, altyapinin ve Libya halkinin durumunun iyilestirilmesinin en acil konular oldugunu belirten Maas, bu konularda ilerlemek için seçimlerin düzenlenmesi, tüm yabanci savasçilarin ve parali askerlerin ülkeden çekilmesi gerektigini kaydetti.

Parali askerler ile egitim için Libya’da bulunan güçlerin karsilastirilmamasi gerektigini anlatan Maas, "Ancak bu genel olarak bir sorun degil. Bu sadece siralama söz konusu oldugunda bir konudur. Çünkü hepimiz biliyoruz ki bu yabanci güçlerin geri çekilmesi parça parça yapilmalidir ve bu nedenle sadece operasyonel konularda rol oynayacaktir.” degerlendirmesinde bulundu.

Bu geri çekilmenin adim adim olmasi gerektigini belirten Maas, bunun dengeli olmasinin da önemli oldugunu ifade etti.

Maas, Libya'ya destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

- Libya Disisleri Bakani Mengus

Libya Disisleri Bakani Necla el-Mengus da Libya'da istikrarin saglanmasi ve 24 Aralik seçimlerinin gerçeklesmesi için Berlin Konferansi'na katildiklarina isaret ederek, konferansa ev sahipligi yapan BM ve Almanya'ya tesekkür etti.

Libya'da kalici istikrar ve genel seçimlere ulasma vizyonlari bulundugunu kaydeden Mengus, "Seçimler demokrasiye giden tek yoldur. Libya'da son dönemde pek çok alanda saglanan basarilara deger veriyoruz. Buraya, Libya'da baris ve istikrari tesis etmek ve 24 Aralik seçimlerini gerçeklestirmek için birlikte çalismamizi saglayacak bir mesaj vermeye geldik." diye konustu.

Libya bulunan yabanci güçler ve parali askerlerin ayrilmasiyla ilgili gelismelere dair bir soruya ise Mengus, "Gelecek günlerde her iki taraftaki parali askerlerin de Libya'dan ayrilacagini umduklarini" söyledi.

Mengus, ek olarak, Libya halkinin sahip oldugu ve onlarin beklentilerini yansitan bir "Libya Istikrar Girisimi" baslattiklarini duyurdu.

- BM Genel Sekreterinin Siyasi Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi DiCarlo

BM Genel Sekreter Yardimcisi Rosemary DiCarlo da Libya'da seçimlerin yapilmasinin önemli oldugunu belirterek, seçimlerin ülkenin bagimsizligini, egemenligini, toprak bütünlügünü ve ulusal birligine iliskin Libya halkinin büyük iradesini temsil edecegini ifade etti.

DiCarlo, seçimler konusunda BM'nin Libya makamlarina teknik destek verecegini dile getirdi.

BM'nin, Libya'daki ateskesi izleme konusunda, Libya yönetimi altindaki gözlemci mekanizmasi çerçevesinde gözlemci gönderecek olmasindan mutlu oldugunu belirten DiCarlo, yabanci güçlerin ve parali askerlerin ülkeden çekilmesi dahil, ateskes anlasmasinin tüm maddelerinin uygulanmasi gerektigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA