Bakan Yanik, Tüm Illere 'Kadina Yönelik Siddetle Mücadele' Konulu Genelge Gönderdi Açiklamasi

'Bakanlik olarak hazirladigimiz genelgeyle siddetle mücadelede kurumlar arasi koordinasyon ve is birliginin güçlendirilmesini hedefliyoruz' '3 bin 500 ASDEP personelimizi bu alanda aktif kullanarak mücadeleyi sahada bir üst asamaya tasiyoruz' 'Kadina yönelik siddetle mücadeleye erkeklerin daha yogun katilimini saglamak üzere farkindalik ve bilinçlendirme çalismalari yapacagiz'.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Bakanligina bagli tüm il müdürlüklerine "Kadina Yönelik Siddetle Mücadele" konulu iç genelge gönderdi.

Genelge kapsaminda, nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelere konukevi açma konusunda bilgilendirme ve rehberlik saglanacak, afet ve acil durumlarda kamu kurumlarinin tesisleri konukevi olarak kullanilabilecek. Ayrica kadina yönelik siddetle mücadeleye erkeklerin daha yogun katilimini saglamak üzere farkindalik ve bilinçlendirme çalismalari yapilacak.

Yanik, konuya iliskin yaptigi açiklamada, aile kurumunun temellerini sarsan aile içi ve kadina yönelik siddetle mücadelenin her zaman öncelikli meselelerinden biri oldugunu belirterek, "Koruyucu ve önleyici hizmetlerle kurumsal altyapiyi güçlendiriyoruz." ifadesini kullandi.

Genelgeye iliskin bilgi veren Yanik, "Bakanlik olarak hazirladigimiz genelge ile siddetle mücadelede kurumlar arasi koordinasyon ve is birliginin güçlendirilmesini hedefliyoruz. 3 bin 500 ASDEP personelimizi bu alanda aktif kullanarak mücadeleyi sahada bir üst asamaya tasiyoruz. Ayrica kadina yönelik siddetle mücadeleye erkeklerin daha yogun katilimini saglamak üzere farkindalik ve bilinçlendirme çalismalari yapacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Genelgede siddet magdurlarina daha etkin hizmet sunulmasini, siddetle mücadelede kurumlar arasi koordinasyon ve is birliginin etkinlestirilmesini ve siddetin önlenmesinde toplumsal farkindaligin artirilmasini hedefleyen tedbirler de yer aliyor.

Genelge kapsaminda alinacak tedbirler söyle:

"Siddet magdurlari Sosyal Hizmet Merkezlerinde (SHM) olusturulan özel birim vasitasiyla desteklenecek.

Bu kapsamda Siddet Önleme ve Izleme Merkezleri (SÖNIM) ve kadin konukevlerinin kapasiteleri artirilip daha etkin hizmet sunmasi ve SHM bünyesinde olusturulan siddetle mücadele irtibat noktalarinin islevselligi artirilarak, daha genis kitlelere hizmet vermesi saglanacak.

Aile Sosyal Destek Personeli (ASDEP), kadina yönelik siddetle mücadelede etkin görev alacak. ASDEP saha çalismalarinda siddet magdurlari veya siddet görme riski tasiyan kisileri tespit ederek, risk odakli çalisma anlayisi ile gerekli yönlendirmeleri yapacak ve gerekli durumlarda müdahale edecek. Alo 183 Sosyal Destek Hatti'nin bilinilirligi artirilacak.

Magdurun ekonomik açidan güçlenmesi için gerekli adimlar atilacak. Bu kapsamda aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal yardimlasma ve dayanisma vakiflari basta olmak üzere sosyoekonomik destek sunan tüzel kisilerle gerekli is birligi saglanacak.

Siddet magduru kadinlarin istihdama katilimi için mevcut kurslarda, kontenjanlarda ve uygulamalarda öncelik taninacak. Nüfusu 100 binin üzeri olan il ve ilçe belediyelere konukevi açma konusunda bilgilendirme ve rehberlik saglanacak."

- "Risk Analiz Modülü gelistirilecek ve etkin biçimde uygulanacak"

Genelgedeki bir diger tedbire göre, afet ve acil durumlarda kamu kurumlarinin tesisleri konukevi olarak kullanilabilecek.

Bu kapsamda haklarinda barinma yeri saglanmasi karari verilen kisilere, salgin hastalik, afet ve acil durumlarla mücadele dönemleri de dahil olmak üzere ilde bulunan konukevlerine ihtiyaç halinde ek olarak kamu kurum ve kuruluslarina ait sosyal tesis, yurt gibi yerlerde barinma hizmeti sunulacak.

Sosyal hizmet müdahalesinin magdura hizli sekilde ulastirilmasi ve etkin koordinasyonun saglanabilmesi için kurumlar arasi veri entegrasyon çalismalari tamamlanarak, kadina yönelik siddetle mücadele ortak veri tabani olusturulacak.

Kadina yönelik siddet olaylarinda siddetin tekrar yasanmasinin önlenmesi amaciyla riskin zamaninda tespit edilmesini saglayan, Risk Analiz Modülü gelistirilecek ve etkin biçimde uygulanacak.

- "Bosanma süreci danismanligi daha etkin uygulanacak"

Genelgede yer alinan diger tedbirler de söyle:

"Magdur, ihtiyaç duyacagi tüm sosyal hizmet alanlari hakkinda bilgilendirilecek. Bakanligin hizmet birimlerine gelen tüm basvurularda, siddet magduruna hizli ve kolay erisimin saglanmasina yönelik gerekli tedbirlerin alinmasi saglanacak. Siddet magdurlarina sunulan hizmetlerde magdurun ve çevresinin bütüncül bir bakis açisiyla degerlendirilmesi ve ihtiyaç duyabilecegi tüm sosyal hizmet alanlari hakkinda bilgilendirilmesi saglanacak. Hakkinda önleyici tedbir karari bulunanlarin Aile Egitim Programi'na katilimi saglanacak.

Bosanma süreci danismanligi daha etkin uygulanacak. Bosanma sürecindeki çiftlerin bosanma danismanligi hizmetlerinden etkin yararlanmalari için aile mahkemeleri tarafindan il müdürlüklerine yönlendirilmelerini saglayacak is birligi ortami olusturulacak. Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Il Koordinasyon, Izleme ve Degerlendirme Komisyonlarinin daha etkin biçimde toplanmasi saglanacak. Il ve ilçe düzeyinde toplantilar dönemsel olarak takip edilecek. Ulusal ve yerel düzeyde kadina yönelik siddetin önlenmesi için toplumsal duyarliligin ve topyekun mücadelenin saglanmasi amaciyla bilinçlendirme ve farkindalik çalismalarina daha fazla agirlik verilecek.

Kadina siddetle mücadeleye erkeklerin katilimi saglanacak. Siddetin önlenmesinde erkek katilimini saglamak için çocuk, genç ve yetiskin olmak üzere tüm yas grubundan erkeklere yönelik bilinçlendirme ve farkindalik artirma çalismalari yapilacak."

Kaynak: AA