Bakan Yanik'tan 81 Il Müdürlügüne 'Kadina Yönelik Siddetle Mücadele' Genelgesi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, 81 il müdürlügüne “Kadina Yönelik Siddetle Mücadele” konulu iç genelge gönderdi. Genelgeye göre, nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelere konukevi açma konusunda bilgilendirme ve rehberlik saglanacak, afet ve acil durumlarda kamu kurumlarinin tesisleri konukevi olarak kullanilabilecek. Ayrica kadina yönelik siddetle mücadeleye erkeklerin daha yogun katilimini saglamak üzere farkindalik ve bilinçlendirme çalismalari yapilacak.

Bakan Yanik'tan 81 Il Müdürlügüne 'Kadina Yönelik Siddetle Mücadele' Genelgesi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, aile kurumunun temellerini sarsan aile içi ve kadina yönelik siddetle mücadelenin her zaman öncelikli meselelerinden biri oldugunu belirterek, “Koruyucu ve önleyici hizmetlerle kurumsal altyapiyi güçlendiriyoruz” dedi.

Bakan Yanik, “Bakanlik olarak hazirladigimiz genelge ile siddetle mücadelede kurumlar arasi koordinasyon ve isbirliginin güçlendirilmesini hedefliyoruz. 3 bin 500 ASDEP personelimizi bu alanda aktif kullanarak mücadeleyi sahada bir üst asamaya tasiyoruz. Ayrica kadina yönelik siddetle mücadeleye erkeklerin daha yogun katilimini saglamak üzere farkindalik ve bilinçlendirme çalismalari yapacagiz” ifadelerini kullandi.

Genelgede siddet magdurlarina daha etkin hizmet sunulmasini, siddetle mücadelede kurumlar arasi koordinasyon ve isbirliginin etkinlestirilmesini ve siddetin önlenmesinde toplumsal farkindaligin artirilmasini hedefleyen tedbirler de yer aliyor. Genelgeye göre siddet magdurlari SHM’lerde olusturulan özel birim vasitasiyla desteklenecek. SÖNIM ve kadin konukevlerinin kapasiteleri artirilarak daha etkin hizmet sunmasi saglanacak. Sosyal Hizmet Merkezleri bünyesinde olusturulan siddetle mücadele irtibat noktalarinin islevselligi artirilarak, daha genis kitlelere hizmet sunmasi saglanacak.

ASDEP personeli kadina siddetle mücadelede etkin görev alacak

Genelgeye göre Aile Sosyal Destek Programi (ASDEP) personeli, saha çalismalarinda siddet magdurlari veya siddet görme riski tasiyan kisileri tespit ederek, risk odakli çalisma anlayisi ile gerekli yönlendirmeleri yapacak ve gerekli durumlarda müdahale edecek. Alo 183 Sosyal Destek Hatti’nin bilinilirligi artirilacak. Magdurun ekonomik açidan güçlenmesi için gerekli adimlar atilacak. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlükleri tarafindan Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflari basta olmak üzere sosyoekonomik destek sunan tüzel kisilerle gerekli isbirligi saglanacak. Siddet magduru kadinlarin istihdama katilimi için mevcut kurslarda, kontenjanlarda ve uygulamalarda öncelik taninacak. Nüfusu 100 binin üzeri olan il ve ilçe belediyelere konukevi açma konusunda bilgilendirme ve rehberlik saglanacak.

Afet ve acil durumlarda kamu kurumlarinin tesisleri konukevi olarak kullanilabilecek

Genelgeye göre haklarinda barinma yeri saglanmasi karari verilen kisilere salgin hastalik, afet ve acil durumlarla mücadele dönemleri de dahil olmak üzere ilde bulunan konukevlerine ihtiyaç halinde ek olarak kamu kurum ve kuruluslarina ait sosyal tesis, yurt gibi yerlerde barinma hizmeti sunulacak. Sosyal hizmet müdahalesinin magdura hizli sekilde ulastirilmasi ve etkin koordinasyonun saglanabilmesi için kurumlar arasi veri entegrasyon çalismalari tamamlanarak, kadina yönelik siddetle mücadele ortak veri tabani olusturulacak. Kadina yönelik siddet olaylarinda siddetin tekrar yasanmasinin önlenmesi amaciyla riskin zamaninda tespit edilmesini saglayan Risk Analiz Modülü gelistirilecek ve etkin biçimde uygulanacak.

Magdur ihtiyaç duyacagi tüm sosyal hizmet alanlari hakkinda bilgilendirilecek

Bakanligin hizmet birimlerine gelen tüm basvurularda siddet magduruna hizli ve kolay erisimin saglanmasina yönelik gerekli tedbirlerin alinmasi saglanacak. Siddet magdurlarina sunulan hizmetlerde magdurun ve çevresinin bütüncül bir bakis açisiyla degerlendirilmesi ve ihtiyaç duyabilecegi tüm sosyal hizmet alanlari hakkinda bilgilendirilmesi saglanacak. Hakkinda önleyici tedbir karari bulunanlarin Aile Egitim Programi’na katilimi saglanacak.

Bosanma süreci danismanligi daha etkin uygulanacak

Genelgeye göre bosanma sürecindeki çiftlerin bosanma danismanligi hizmetlerinden etkin yararlanmalari için Aile Mahkemeleri tarafindan il müdürlüklerine yönlendirilmelerini saglayacak isbirligi ortami olusturulacak. Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Il Koordinasyon, Izleme ve Degerlendirme Komisyonlarinin daha etkin biçimde toplanmasi saglanacak. Il ve ilçe düzeyinde toplantilar dönemsel olarak takip edilecek. Ulusal ve yerel düzeyde kadina yönelik siddetin önlenmesi için toplumsal duyarliligin ve topyekün mücadelenin saglanmasi amaciyla bilinçlendirme ve farkindalik çalismalarina daha fazla agirlik verilecek.

Kadina siddetle mücadeleye erkeklerin katilimi saglanacak

Siddetin önlenmesinde erkek katilimini saglamak için çocuk, genç ve yetiskin olmak üzere tüm yas grubundan erkeklere yönelik bilinçlendirme ve farkindalik artirma çalismalari yapilacak.
Kaynak: İHA