AB Tescilli Tasköprü Sarimsaginin Kalitesi 'Takip Sistemi' Ile Kontrol Altinda Tutulacak

Çiftçilerin hangi tarlada ne kadar üretim yaptigi, hangi tohumu kullandigi gibi bilgilerin yer aldigi sistem sayesinde ilçede Tasköprü sarimsagi adi altinda yabanci menseli sarimsak satisinin önüne geçilmesi amaçlaniyor Tasköprü Kaymakami Çaglar Partal: 'Kurallara uygun olarak üreten üreticilerimize sertifikalarini teslim edecegiz. Böylelikle Tasköprü sarimsagi üreten üretici, diger sarimsak üreticilerinden ayrilacak' Belediye Baskani Abdullah Çatal: 'Çiftçiye sarimsakla alakali sertifika veriyoruz. Bunu verdikten sonra Tasköprü sarimsagi adina o kagitla gelip sarimsagi toptanciya satiyorlar. Toptanciya da bir barkot veriyoruz'

BILAL KAHYAOGLU - Kastamonu'da üretilen ve Avrupa Birligi (AB) nezdinde cografi isaret alarak tescillenen "Tasköprü sarimsagi"nin kalitesinin, Tasköprü Sarimsagi Takip Sistemi ile kontrol altinda tutulmasi hedefleniyor.

Tasköprü Kaymakamligi, Belediye ve Tarim ve Orman Müdürlügünce, ilçede Tasköprü sarimsagi üreten çiftçiler, ocak ayinda hayata geçirilen Tasköprü Sarimsagi Takip Sistemi'ne kaydediliyor.

Çiftçilerin hangi tarlada ne kadar üretim yaptigi, hangi tohumu kullandigi gibi bilgilerin yer aldigi sistem sayesinde Tasköprü sarimsagi adi altinda yabanci menseli sarimsak satisinin önüne geçilmesi amaçlaniyor.

Tasköprü Kaymakami Çaglar Partal, AA muhabirine, Tasköprü sarimsaginin geleceginin güvence altina alinmasi için Tasköprü Sarimsagi Takip Sistemi'ni devreye aldiklarini, ürünü tarladan tüketicinin sofrasina gelene kadar takip etmek istediklerini söyledi.

Projenin iki asamadan olustugunu belirten Partal, "Ilk asama, tohum bankaciligini olusturmak. Çiftçilerimizin her birine 420'ser kilogram olmak üzere sarimsaklarimizi verdik. Su anda da tarlada takip ediyoruz. Üreticilerimizden sezon sonunda yüzde 25 fazlasini geri aliyoruz." dedi.

Bugüne kadar sarimsak üretimi yapilan, 2 bin 641 çiftçiye ait 22 bin dekar alani Tasköprü Sarimsagi Takip Sistemi'ne kaydettiklerini bildiren Partal, söyle devam etti:

"Bu da ilk sene için güzel bir rakam. Yaklasik yüzde 95 oraninda Tasköprü sarimsagi ekim alanlari kayit alani içinde. Bunlari örnek tohumlariyla sistemimize yükledik. Kurallara uygun olarak üreten üreticilerimize sertifikalarini teslim edecegiz. Böylelikle Tasköprü sarimsagi üreten üretici, diger sarimsak üreticilerinden ayrilacak. Tasköprü sarimsaginin her sarimsaktan farkli oldugu iddiasindayiz. Bunu resmi belgeyle ispat edebilecekler. Biz diger sarimsaklar kötüdür demiyoruz ama Tasköprü sarimsaginin bir ünü var. Tescilli ürünümüzü korumak amaciyla projemizi gelistirdik."

Partal, ilçedeki pazarlarda sisteme kayitli olmayan sarimsagin satisina izin verilmeyecegini vurgulayarak, "Pazarlarda satis da Tasköprü Sarimsagi Takip Sistemi'nden ürettigimiz barkod ile satilacak. Bunu, verdigi miktari belirtir sekilde tüccarlara da verecegiz. Tüccarlar da nihai tüketiciye sunarken bu barkodlarimizi kullanabilecekler. Baska yörenin yabanci menseli sarimsaginin Tasköprü sarimsagi oldugu algisi yaratilamayacak. Eger tüketiciye sarimsak alirken süphelendiginde belge sorduramazsak, sistemimizin basarisi biraz düser. Tüketiciyi bu bilince getirmeye çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Çiftçinin üreticiye Tasköprü'nün kendi öz sarimsagini sattigini ispatliyoruz"

Belediye Baskani Abdullah Çatal da Tasköprü sarimsaginin bir yila yakin raf ömrü bulunduguna dikkati çekti.

Sarimsagi dikim asamasindan itibaren takip ettiklerini söyleyen Çatal, "Hasadina kadar takibini yaparak ne kadar sarimsak çiktigini tahmini olarak kesinlestiriyoruz. Çiftçiye sarimsakla alakali sertifika veriyoruz. Bunu verdikten sonra Tasköprü sarimsagi adina o kagitla gelip sarimsagi toptanciya satiyorlar. Toptanciya da bir barkot veriyoruz. Örnegin çiftçinin 10 ton sarimsagi var, toptanciya 2 tonunu satarsa toptanciya 2 tonluk barkot verip o 2 tonu çiftçiden düsüyoruz. Bu sekilde çiftçinin üreticiye Tasköprü'nün kendi öz sarimsagini sattigini ispatliyoruz." diye konustu.

Sarimsak üreticisi Keskin Gündüz de projeyi begendigini dile getirerek, "Sistem sayesinde üreticiden tüketicinin eline geçinceye kadar bütün asamalar ziraat mühendislerimiz tarafindan takip edilecek. Üreticilerimiz bundan sonra pazarlarda satilan sarimsagin hangi ilçeye veya hangi üretim tesisine ait oldugunu görecek. Böylece Tasköprü sarimsagi adi altinda diger bölgelerde üretilen ya da yurt disindan gelen sarimsaklarin tüketicilerimize sunulmasinin önüne bir nebze geçilmis olacak." dedi.

Belediyenin Tasköprü Sarimsagi Takip Sistemi sorumlusu Adem Ünal da çalismayla Tasköprü sarimsaginin daha da kaliteli üretilmesi ve daha genis pazar payina ulasmasini amaçladiklarini kaydetti.

Kaynak: AA