Zonguldak'ta Kulak Kemiginde Tümör Bulunan Hasta 11 Saatlik Operasyonla Sagligina Kavustu

Dr. Ögretim Üyesi Deniz Baklaci: 'Bunun toplumda görülme sikligi hemen hemen 500 binde bir diyebiliriz, o kadar nadir tümörler bunlar. Böyle olunca bunun cerrahisi de çok yaygin olmuyor'

Zonguldak'ta Kulak Kemiginde Tümör Bulunan Hasta 11 Saatlik Operasyonla Sagligina Kavustu
Zonguldak'ta 56 yasindaki Ayten Aydin'in kulak kemiginde bulunan "glomus timpanikum" tümörü, yaklasik 11 saat süren ameliyatla alindi.

Kulak çinlamasi, agri ve isitme kaybiyla Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Saglik Uygulama ve Arastirma Hastanesine basvuran Aydin'a, damarsal bir tümör olabileceginden süphelenilerek ileri tetkikler uygulandi.

Degerlendirmeler sonrasi kulak kemiginde tümör tespit edilen hastaya, cerrahi müdahale öncesi girisimsel radyoloji uzmanlari tarafindan tümörün kanlanmasinin azaltilmasi amaciyla operasyon yapildi.

Daha sonra hasta, kulak burun bogaz uzmanlarinin yaklasik 11 saat süren cerrahi müdahalesi sayesinde sagligina kavustu.

Dr. Ögretim Üyesi Deniz Baklaci, gazetecilere, bu tümörün bir yandan büyüyen bir yandan da kulak kemigini eriten bir hastalik oldugunu belirterek, "Bunun toplumda görülme sikligi hemen hemen 500 binde bir diyebiliriz, o kadar nadir tümörler bunlar. Böyle olunca bunun cerrahisi de çok yaygin olmuyor." diye konustu.

- "Cerrahiden önce tümörün kanlanmasinin azaltilmasi önemli"

Bu tür operasyonlarda doktorun tecrübesinin çok önemli oldugunu anlatan Baklaci, sunlari kaydetti:

"Çünkü kanamali bir dokuyla karsi karsiyasiniz. Hastanin hayati organlarina zarar vermeden o kanamali dokuyu çikarmak zorundasiniz ve uzun süre mikroskopla daracik alanda çalisiyorsunuz. Bu açidan çok sik yapilan bir cerrahi oldugunu söyleyemem. Burada önemli olan, cerrahiden önce damarsal kanamali o tümörün en azindan kanlanmasinin azaltilmasi. Bu çok önemliydi."

Girisimsel radyoloji uzmani Dr. Ögretim Üyesi Yasar Türk de tümörü damarlara zarar vermeden devre disi biraktiklarina isaret ederek, "Hocamiz ve hastamiz için konfor sagladik." dedi.

Ayten Aydin ise çok zorlu bir süreç geçirdigini, ilk duydugunda korkup üzüldügünü, ancak sagligina kavustugu için mutlu oldugunu dile getirdi.
Kaynak: AA