Van Kalesi'nde Urartu Ve Yöresel Kiyafet Defilesi Hazirligi

Van Olgunlasma Enstitüsü ve Yüzüncü Yil Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi isbirligiyle tarihi Van Kalesi’nde düzenlenecek Urartu ve bölgeye has yöresel kiyafet defilesi için hazirliklar sürüyor.

Van Kalesi'nde Urartu Ve Yöresel Kiyafet Defilesi Hazirligi
Van Büyüksehir Belediyesi Kadin Yasam Merkezi bünyesinde bulunan Hakkari ve Bitlis illerine de hizmet veren 4 idareci ve 24 usta ögreticisi bulunan Van Olgunlasma Enstitüsü, kentin tarihini gün yüzüne çikarmaya devam ediyor. Enstitüde bulunan el dokumasi kilimler, yöresel kiyafetler, çesitli el sanatlari teknikleri atölyelerinde Urartulu kadinlarin taki ve göz alici kiyafetleri basta olmak üzere Van’in unutulmaya yüz tutmus ürünleri gün yüzüne çikiyor.

“Tarihi günümüze tasimayi hedefliyoruz”

IHA muhabirine konusan Van Olgunlasma Enstitüsü Müdiresi Nese Evliyaoglu, Van’in zengin bir tarihe sahip oldugunu söyledi.

Evliyaoglu, “Insanlarin geçmis tarihe ilgisi oldukça yogun. Biz bunlarin sadece literatürde, üniversite ve kitaplarda kalmasindan yana degiliz. Bu ortaya çikan motifleri kiyafetler üzerine uyarlanarak, günlük hayatta da kullanilmasini istiyoruz. Sadece kiyafetlerle sinirli kalmayacak, bunlarin disinda ev tekstili ya da çesitli hediyelik objeler üzerinde de Urartu motiflerini kullanarak, insanlari geçmis tarihi ile baristirip tarihi günümüze tasimayi hedefliyoruz” dedi.



“Insanlarin ilgisini çekiyor”

Geçmiste Van’a ait olan kültürü gelecek nesillere aktarmayi hedeflediklerini ifade eden Evliyaoglu, “Burada önemli bir misyon üstlendik. Bunun sebebi ise insanlar geçmisleriyle biraz kopuk olduklari, özellikle genç nesillerin bunu biraz daha anlamli yasayabilmesini saglamak istiyoruz. Bu nedenle onlara hitap edebilecek dizaynlar olusturarak, sikilmadan bu konunun içine almak için özel çalismalarimiz var ve çok keyifle de yapiyoruz. Özellikle kimlik ve mesnetli çalismalara çok özen gösteriyoruz, çünkü güvenirligi arttiran bir sey bu. O yüzden hangi deseni nereden aldiysak, yanina onunla ilgili mutlaka görselini veya ürünün kimligini sergiliyoruz. Çalisma yapilis teknigi, hangi duvar deseninden alindigi ya da hangi kitapta bununla ilgili bilgi oldugunu mutlak sekilde bilgilendiriyoruz. Insanlarin çokta ilgisini çekiyor. Bu bölgede ilk defa yapilan bir sey. Urartu ile ilgili motiflerin kiyafetler üzerinde tasinmasi, bu anlamda çok keyifli bir süreç geçirdik ve ayni zamanda insanlarinda ilgisini çekmeyi basardik ve daha artacagini da düsünüyorum” diye konustu.



Van ve Urartu koleksiyonumuzu Van Kalesi’nde sergilemek istiyoruz”

Pandemi nedeniyle ertelenen Urartu ve yöresel kiyafet defilesinin bu yil yapilacagini animsatan Evliyaoglu, “Daha önceden bir defile planimiz vardi, fakat pandemi kosullarindan dolayi ertelemek zorunda kaldik. Van ve Urartu koleksiyonumuzu Van Kalesi’nde veya yaninda bulunan müzede sergilemek istiyoruz. Bununla ilgili çalismalarimiz sürüyor. Mutlaka bir sene sonu defilesi veya sergisi yapmamiz gerekiyor. Insanlarimizin beklentisi de bu yönde. Yillik veya 2 yillik yaptiginiz çalismalarin halk ile bütünlesmesi lazim. Önümüzdeki seneye kalmadan bir defile planlarimiz içinde yer alacak. Olgunlasma enstitüsü Türkiye geneli 24 tane var. Van paralelinde Erzurum’da açildi. Van, Hakkâri ve Bitlis’i içine alan önemli bir kurulus. Egitim kurumu olarak görüyoruz. Halkin ve bu konuyla ilgili olan tüm herkesin destegini bekliyoruz. Kurumumuz herkese açik, ziyaretçilerimizi bekliyoruz. Ürünlerimizin satisi PTT AVM üzerinden yapilmaktadir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA