Van'da Dünya Standartlarina Uygun Lüks Yat Üretildi

Van’da otomatik kepenk üretimi yapan 3 girisimci tarafindan dünya standartlarina uygun olarak üretilen lüks yat, önümüzdeki günlerde suya indirilecek.

Van'da Dünya Standartlarina Uygun Lüks Yat Üretildi
Van Is Gelistirme Merkezi (ISGEM) bünyesinde otomatik kepenk ve birçok is kolunda üretim yapan firma, korona virüs nedeniyle izole bir hayat yasamak isteyenlerin taleplerini yerine getirdi. Bu kapsamda firma yetkilileri, 2011 yilinda meydana gelen Van depreminin ardindan ara verdikleri yat üretimine gelen talep üzerine yeniden basladi.

Girisimciler dünya standartlarina uygun uzun yillarca korozyona dayanikli alüminyum malzeme kullanarak lüks bir yat üretti. Üretilen lüks yat yakin zamanda Van Gölü’nün sulariyla bulusacak.

“Yüzlerce yil denizlerde korozyona ugramadan dayanabiliyor”

Konuya iliskin IHA muhabirine konusan girisimci Metin Öztopçu, yatin malzemesinde kullanilan alüminyumunun havacilik ve denizcilikte kullanildigini belirtti.

Üretilen yatin dünya standartlarina uygun oldugunu ve Türkiye’de bu sekilde üretim yapan iki firmadan biri olduklarini ifade eden Öztopçu, “Van depreminden önce fiber yat yapmistik. Tabi deprem dolayisiyla üretimi birakmak zorunda kaldik. Bu yil ise ilk defa bir alüminyum yat yaptik. Türkiye’de bu yati üreten ikinci bir firmayiz. Daha önceden fiber ve saç tekneler yapiliyordu. Fiber tekneler petro kimya ürünler olduklari için sagliga zararli ve yanici özelligi bulunmaktadir. Saç malzeme ise korozyona dayanikli olmadiklari için yildan yila erimekte ve bakimlari da zordur. Bu yatta kullandigimiz alüminyum ise havacilik ve denizcilikte kullanilan bir üründür. Içindeki krom ve diger elementler oldugundan dolayi yüzlerce yil denizlerde korozyona ugramadan dayanabiliyor” dedi.



“Bize bir firsat dogmus oldu”

Van’da lüks yat üretimini görenlerin saskinliklarini gizleyemediklerini dile getiren Öztopçu, 4 ay önce basladiklari üretimin sona geldigini söyledi.

Pandemi dolayisiyla insanlarin izole hayat sürdürmek için imkanlari dahilinde farkli çalismalara yöneldiklerine dikkat çeken Öztopçu, “Dünyada daha önceleri büyük kruvazörler vardi. Su an bunlar sökülüyor. Insanlar artik bir arada kalmayi düsünmüyor. Daha izole bir hayat sürdürmek istiyor. Bunun için de trend denizlerde güzel bir yasam. Bu yönde bize bir firsat da dogmus oldu” diye konustu.



“Denizcilik günümüzün yükselen yildizi”

Yat üretimine 2021 yilinin mart ayinda basladiklarini ve 10-15 gün içinde Van Gölü’ne indirmeyi düsündüklerini dile ifade eden sirket ortaklarindan Ercan Özkaçmaz ise, “Firmamizin denizcilik geçmisi 2008 yillinin sonlarina dayaniyor. Van depremi dolayisiyla faaliyetlerimize ara vermek zorunda kaldik. Pandemi süreciyle birlikte gelisen butik yasam tarzina uyum saglayabilmek amaciyla böyle bir yatirima girdik. Denizcilik günümüzün yükselen yildizidir. Van potansiyel olarak da ülkemizin sakli cennetlerinden biridir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA