Uluslararasi Sanat Ve Tasarim Arastirmalari Kongresi Basladi

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Kayseri Üniversitesi ortakliginda, Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlik Fakülteleri ile Kayseri Üniversitesi Mühendislik, Mimarlik ve Tasarim Fakültesinin koordinatörlügünde bu yil ilki düzenlenen “Uluslararasi Sanat ve Tasarim Arastirmalari Kongresi ve Sergisi” basladi.

Uluslararasi Sanat Ve Tasarim Arastirmalari Kongresi Basladi
Çevrimiçi düzenlenen kongrenin açilis programina, Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa, Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Semiha Akçaözoglu, Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Selim Kiliç ile Kayseri Üniversitesi Mimarlik, Mühendislik ve Tasarim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Okan Karahan katildi.

Ingilizce olarak yapilan kongrenin açilis konusmalarinda Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa, sanat ve tasarim alani ile ilgili güncel gelismeleri tartismak ve paylasmak amaciyla birçok bilim insaninin çevrimiçi ortamda bir araya gelmis olmasi, bilgi, deneyimlerini paylasmasi, ayni zamanda da eserlerini sergileyerek katkilar olusturulmasi açisindan bu etkinligi oldukça anlamli bulduklarini söyledi.



“Bu tip toplantilar, bilim insanlarinin kendilerini ölçmeleri, eserlerini sergileme firsati bulmalari, bilgi ve fikir alisverisinde bulunmalari açisindan önemlidir” diyen Rektör Karamustafa, konusmasinda sunlari ifade etti:

“Farkli disiplinler ile sanattan tasarima kadar etkilesim halinde olmaya katki saglayan bu etkinlik ortak isbirliginin ve paylasmanin bir sonucu olarak örnek teskil etmektedir. Sanat, tutkunun, askin, sevdanin, adanmisligin, sabir ve estetik imbiginden süzülmenin bir sunucudur. Tasarim ise kendine özgü is süreçleri, yöntemleri, teknolojileri, söylem ve iliskileri ile bir uzmanlik alanidir. Üniversite yasaminda ve bilim hayatinda sanatin ve tasarimin en az tip, mühendislik ve temel bilimler kadar gerekli oldugunu düsünüyoruz. Sanatin ve tasarimin ekonomik ve sosyal alandaki gelismelerle paralellik gösterdigini görmekteyiz. Bu sebeple üniversitelerimizde en az diger alanlar kadar sanat ve tasarim alanina da son derece önem vermekteyiz. Sanat, tüm farkli disiplinlerle birlikte, küresel ya da yerel ölçekte, bireyleri içine düstükleri olumsuz sosyal ikilemlerden uzaklastirir, otomatiklesen günlük hayatlarina bir ara verdirerek nefes almalarini saglar ve en önemlisi de olumsuzu olumluya dönüstürmeleri için bireyleri ve toplumlari cesaretlendirir. Tasarim ise insan zekâsi ve hayal gücünün somut bir ürün veya sisteme dönüstürülmesinin güçlü bir ifadesi oldugu kadar, modern toplumun önemli bir kültürel ögesi ve etkili bir yenilik aracidir. Üzerinde yasadigimiz su topraklar, su bereketli Anadolu, sanat üretimi için son derece önem arz eden istiflenmis kültürler ve medeniyetler içeren bir klasör gibidir. Bugün dünyadaki birçok müzeyi gezdiginizde bu cografyaya ve kadim medeniyetimize ait eserleri görürüsünüz, bu da bu cografyanin ve kadim medeniyetimizin aslinda sanat konusunda ne kadar köklü ve derin bir geçmise ve zenginlige sahip olduguna isaret etmektedir. Dolayisiyla bizler veya bu konuda çalisma yapacak bilim adamlari ilk önce kendini ve kendi kültürünü tanimali, bilmeli ve idrak ederek, evrensele dogru yürümelidir. Ne sadece geçmis ne yalnizca gelecek, sairin dedigi gibi ‘kökü mazide olan ati’. Her konuda oldugu gibi sanat ve tasarimda da yerli ve milli olmayan milletler arasi olamaz. Yerli olmayan dünyadaki arenada kendine yer bulamaz.”

Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar ise konusmasinda sunlari söyledi:

“Öncelikle Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa ile bir konferans düzenleme planimizi görüstüm. Üniversitelerimiz arasinda sanat ve tasarim alaninda is birligi olanaklarini görüsmek üzere ortak bir komite kurmamiz, bu uluslararasi kongreyi baslatmamiza vesile oldu. Bu vesileyle, ortakligi kabul ettigi, is birligi yaptigi ve kongreye her türlü destegi verdigi için Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa’ya tesekkür ederim. Sanat, düsüncelerimizin, duygularimizin, sezgilerimizin ve arzularimizin bir ifadesidir. Bu, dünyayi deneyimleme seklimizi paylasmakla ilgilidir. Bireylerin ask, çatisma, korku veya aci gibi özel veya kamusal yasamin bazi yönlerine iliskin anlayislarini ifade etme yolunda yetenegidir. Sadece kelimelerle tam olarak açiklanamayan veya tanimlanamayan samimi kavramlarin ve duygularin iletisimidir. Bu nedenle sanat, dilin ötesinde anlam buldugumuz yerdir. Sanatin bir kelime oldugunu ve kelimelerin ve kavramlarin organik oldugunu ve zaman içinde anlamlarini degistirdigini biliyoruz. Sanatin bizim için anlami büyük ihtimalle eski uygarlik ya da Orta Çag Avrupasi ya da Orta Asya ve Ortadogu’daki Islam uygarligi için çok farklidir. Ayrica bilim, sanat, tasarim ve gelismenin el ele gittigini görüyoruz. Bir toplumun refahi, toplumdaki sanat ve tasarimin düzeyi ile dogrudan iliskilidir. Yeryüzünde ekonomik gelismenin üst asamalarinda olup sanat ve tasarimin ya da kültürel gelisimin alt asamalarinda olan hiçbir ülke ya da medeniyet yoktur. Gelisim sürecinde birbirlerini destekler veya engellerler. Sanatin zaman içinde degisen anlami ve disiplinler arasi dogasi omuzlarimiza bazi sorumluluklar yüklemektedir. Herhangi bir uygarligin ortaya çikmasi, uygarlik perspektifinden antik ve modernin birlestirilmesini ve sanatin metalasmasinin önlenmesini gerektirir. Sanat ve parçasi oldugumuz uygarlik arasinda bir denge kurmamiz ve inancimiz, aklimiz ve evren anlayisimiz çerçevesinde yenilikçi sanat eserlerini ve tasarimi kavramsallastirmak için anlayisimizi genisletmemiz gerekiyor. Bu nedenle sanat anlayisimizi uygarligimiz çerçevesinde gelecege tasimak için estetik kaygiyi sürdürmeliyiz. Bu amaçla, dünyanin dört bir yanindan akademisyenlere bu konferans gibi yeni platformlar saglamak, bilgi ve bilgeligi paylasmak, üniversitelerimizde akademik kapasiteyi gelistirmek, sanatsal yeniliklere ve tasarimdaki ilerlemelere bir kez daha katkida bulunarak toplumlarimizin refahini arttirmak sorumluluklarimizdan biri olmalidir.”

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar’in konusmasinin ardindan ise Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzay Peker, “Authenticity of Design” konulu online konusma yapti.

Iki gün sürecek kongrede 41 oturumda 220 bildiri sunumu yapilacak ve sergi programinda ise 181 sanat ve tasarim çalismasi sergilenecek.
Kaynak: İHA