Sirnak'ta Çiftçilere Sertifikali Soya Tohumu Dagitildi

Sirnak Il Tarim ve Orman Müdürlügünce, çiftçilere "Soya Fasulyesi Üretiminin Gelistirilmesi Projesi" kapsaminda sertifikali soya tohumu dagitildi.

Valilikten yapilan açiklamaya göre, çiftçilere sertifikali soya tohumu dagitilmasi amaciyla etkinlik düzenlendi.

Vali Ali Hamza Pehlivan, etkinlikte, Sirnak'ta sinir boylarinda yüksek boylu bitki ekimin güvenlik açisindan risk teskil etmesi nedeniyle bu alanlardaki birinci ve ikinci sinif arazilerde üretimin devam etmesi ve bitkisel üretim deseninin gelistirilmesi adina Tarim ve Orman Bakanliginca Silopi ilçesinin sinir hattinda soya fasulyesi üretiminin tesvik edildigini belirtti.

Soya fasulyesi üretimi için 750 dekar alanda 7 bin 500 kilogram sertifikali soya fasulyesi dagittiklarini aktaran Pehlivan, yüzde 75'i Tarim ve Orman Bakanligi ve yüzde 25'i çiftçi katkili olan projenin bütçesinin 130 bin lira oldugunu kaydetti.

Soya fasulyesinin yüksek boylu olmamasi nedeniyle tercih edildigini ifade eden Pehlivan, söyle konustu:

"Ikinci ürün olarak ekime müsait bir yapiya, yag, sekercilik, antibiyotik, dizel kullanimi, endüstriyel kullanim, ilaç sanayi, yem sanayi gibi çok genis bir kullanim alanina, ikinci ürün olan misira göre daha az su tüketimine sahip olmasi ve tarimsal girdilerin daha az olmasinin da tercih edilmesindeki etkenlerdir. Hayirli ve bereketli olmasini diliyorum."

Etkinlige, Belediye Baskan Vekili Ayten Akgül, Vali Yardimcisi Faruk Dogru, Il Tarim ve Orman Müdürü Selman Demirel, Ticaret Il Müdürü Mehmet Emin Yildirim, Meteoroloji Il Müdürü Bedri Ürper, Silopi Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Osmanoglu ile çiftçiler katildi.

Kaynak: AA