Lisansli Depolarda Ürünlerini Muhafaza Edenlere Verilecek Destekler Belli Oldu

Belirlenen ürünler için kira destegi ödemesi aylik ton basina 6 ila 30 lira, nakliye destegi ton basina 25 ila 100 lira ve analiz destegi 6 ila 50 lira arasinda yapilacak.

Lisansli depolarda ürünlerini muhafaza eden üretici ve üretici örgütlerine verilecek kira, nakliye ve analiz ücretleri belirlendi.

Tarimsal Ürünlerin 5300 sayili Tarim Ürünleri Lisansli Depoculuk Kanunu Çerçevesinde Faaliyet Gösteren Lisansli Depolarda Muhafaza Edilmesi Halinde Destekleme Ödemesi Yapilmasina Iliskin Cumhurbaskani Karari Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Karar, üreticilerin saglikli ve sigortali depo imkanina kavusmasini, ürünlerin fiyatlarinin düsük oldugu hasat dönemlerinde ellerinden çikarmak zorunda kalmamalarini, piyasada arz ve talep dengesi ile fiyat istikrarinin saglanmasini, tarimsal ürün ticareti ile tarima dayali sanayi sektöründeki isletmelerin ihtiyaç duyduklari miktar, tür ve kalitedeki ürüne istenen zamanda kolaylikla ve güvenilir bir sekilde ulasabilmesini amaçlayan Lisansli Depoculuk Sistemi'ne ürün teslim eden üretici ve üretici örgütlerinin 3 yil süreyle desteklenmesini kapsiyor.

Buna göre, lisansli depoculuk destekleme ödemeleri, Tarimsal Üretim Kayit Sistemi ve Çiftçi Kayit Sistemi'ne kayitli üreticiler ve üretici örgütlerine, bugday, arpa, yulaf, çavdar, misir, çeltik, pirinç, mercimek, nohut, fasulye, soya fasulyesi, ayçiçegi, pamuk, findik, Antep fistigi, kuru kayisi, kuru üzüm, zeytin ve zeytinyagi ürünleri için yapilacak.

Söz konusu ürünler için kira destegi ödemesi aylik ton basina 6 ila 30 lira, nakliye destegi ton basina 25 ila 100 lira ve analiz destegi 6 ila 50 lira arasinda olacak.

Kararla belirlenen ödemelerden haksiz yere faydalandigi tespit edilenler ve idari hata sonucu sehven yapilan fazla ödemeyi iade etmeyenler, 5 yil hiçbir destekleme programindan yararlanamayacak.

Kaynak: AA