Kastamonu'da Türk Dünyasi Kültür Baskentleri Fotograf Sergisi Açildi

Kastamonu'da, Türk Dünyasi Kültür Baskentleri Fotograf Sergisi'nin açilisi ile ünlü Kazak sair Mukagali Makayatev'in "Son Turnalar Giderken" kitabinin tanitimi yapildi.

Kastamonu'da Türk Dünyasi Kültür Baskentleri Fotograf Sergisi Açildi
Kastamonu Valiligi ve Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) tarafindan Mimar Vedat Tek Kültür, Turizm ve Sanat Merkezi'nde Türk Dünyasi Kültür Baskentleri Fotograf Sergisinin açilisi yapildi. Programda ayrica Makayatev'in dogumunun 90'inci yili dolayisiyla "Son Turnalar Giderken" kitabinin tanitimi da gerçeklestirildi.

Vali Avni Çakir, serginin açilisinda yaptigi konusmada, Kastamonu'nun, bünyesinde binlerce yillik tarihi barindirdigini söyledi.

TÜRKSOY'un kuruldugu günden bu yana Türk haklarinin gönül birlikteligini ve kardesligini güçlendirmek, ortak kültürü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanitmak için çalismalar yaptigini anlatan Çakir, "Binlerce yillik tarihi ve özgün kültürü ile kadim bir Anadolu Türk kenti olan Kastamonu'muz, TÜRKSOY'un koordinesinde 2018 yilinda Türk Dünyasi Kültür Baskentligi yapmis, yil içinde yapilan birçok etkinlikle Kastamonu, Türk dünyasina tanitilmis, Türk dünyasinin da önemli sahsiyetlerinin Kastamonu'da tanitilmasi saglanmistir." dedi.

Kastamonu'nun 2018'in sonunda kültür baskentligi unvanini Kirgizistan'in Os sehrine devrettigini belirten Çakir, " 2012 yilindan beri yapilan Türk Dünyasi Kültür Baskenti uygulamasi ile kökü, tarihi, kültürü, medeniyeti ortak olan Türk dünyasini birbirine yakinlastirmak da Türk kültürünün gelecek nesillere aktarilmasinda çok büyük görev ifa etmektedir. Türkiye, ortak tarih, kültür ve medeniyetini paylastigimiz dost ve kardes ülke Kazakistan'i, bagimsizligini ilan ettigi 1991 yilinda ayni gün taniyan ilk ülke olmustur. Kazakistan, ülkemizin bölgedeki en önemli siyasi ve ekonomik ortagi olmustur." diye konustu.

Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ise büyükelçilik olarak sanatçilara sahip çiktiklarini söyledi.

TÜRKSOY'un sanatçilara sahip çikmasinin önemine deginen Saparbekuly, sunlari kaydetti:

"Bu sene Kazakistan'in bagimsizliginin 30. yil dönümünü kutluyoruz. Kazakistan'in bagimsizligini ilk taniyan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Her zaman Kazaklar bunu yüreginde saklamaktadir. Bunu da her türlü ortamda ifade etmektedir. Türk dünyasi, özellikle de Kazak halki söz sanatina büyük önem vermistir. Tarihimizde büyük ihtilaflarin mantikli tek kelimeyle anlasmaya döndügü birçok olay vardi. Bu açidan Mukagali Makatayev, Kazak halki için çok önemlidir. Hayati çok zor dönemden geçmistir ama sair buna ragmen yilmamistir, kendi çizgisini kaybetmemistir. Bugün Mukagali Makatayev'in dogumunu tüm Türk dünyasinda kutlamaktayiz. Mukagali Makatayev'in siirleri, yasamin tonlarini kapsamaktadir. Onun eserleri ulusal bir özettir."

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da 2018 yili Türk Dünyasi Kültür Baskenti Kastamonu'da o tarihten günümüze kadar yürüttükleri çalismalara bugün bir yenisini eklediklerini dile getirerek, "Mukagali Makatayev'in degeri vefatindan sonra daha da iyi anlasilmis, siirlerine besteler yapilmis kiymetli bir sair, yazar ve çevirmendir. Onun siirlerinin Türkiye Türkçesi basta olmak üzere diger Türk dillerine aktarilmasinin, edebiyat dünyasina oldugu kadar Türk dünyasi kardes edebiyatlarinin etkilesimine de önemli bir katki saglayacagini düsünüyorum." diye konustu.

Konusmalarin ardindan halk oyunlari gösterisi ve müzik dinletisi gerçeklestirildi. Kitabin tanitiminin ardindan fotograf sergisinin açilisi yapildi.

Programa Kastamonu Belediye Baskani Galip Vidinlioglu, Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Danismani Erlan Jurinbayev ile kurum temsilcileri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: AA