Hong Kong'un Bas Yöneticisi, Yabanci Ülkeleri Bölgedeki Güvenlik Suçlarini Güzellestirmeye Çalismakla Suçladi

Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi Bas Yöneticisi Carrie Lam, yabanci hükümetlerin bölgede güvenligi tehdit eden eylemleri "güzellestirmeye çalistigini" belirtti.

Lam, hükümetin muhalif Apple Daily gazetesine yönelik politikalarini elestiren yabanci ülkeleri, ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemlere güzelleme yapmakla suçladi.

Apple Daily gazetesi yöneticilerinin gözaltina alinmasinin ABD ve diger ülkeler tarafindan kinanmasi üzerine Lam, "Yabanci hükümetlerin oldukça içerledigi Ulusal Güvenlik Yasasi’nin ihlal edilmesini küçümsemeye ve ulusal güvenligi tehlikeye atan bu eylemleri güzellestirmeye çalismayin." ifadesini kullandi.

- Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisinin gözaltina alinmasi

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Hong Kong makamlarini Ulusal Güvenlik Yasasi’ni muhalif medyayi bastirma amaciyla kullandigini söylemisti.

Price, gazetecilikte yabancilarla fikir alisverisinde bulunmanin asla suç sayilmamasi gerektigini belirtmisti.

Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi, "dis güçlerle gizli anlasma yapmak" suçlamasiyla 17 Haziran’da gözaltina alinmisti. Gazete ile baglantili 3 sirketin 2,3 milyon dolar degerindeki mal varligi dondurulmustu.

Gözaltina alinan gazete yetkililerinin kefaletle serbest birakilma talebi, 19 Haziran’da çiktiklari mahkemede reddedilmisti.

Gazetenin gelecek günlerde yayin hayatina son verebilecegi belirtiliyor.

- Hong Kong'da yürürlüge giren yeni güvenlik yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birligiyle kabul edilen yasa, Devlet Baskani Si Cinping tarafindan da imzalamisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar yogun kitle protestolariyla sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyor.

Yasa ile Çin medyasinca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, is insanlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilirken; bu kapsamda yasaklanan suçlari isleyenlere 3 yildan müebbete kadar hapis cezasi verilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA