Güneydogu Avrupa Is Birligi Süreci Parlamenter Asamblesi 8. Genel Kurulu'nda Nihai Bildiri Kabul Edildi

TBMM Baskani Mustafa Sentop: 'Küresel salginin en siddetli dalgalarinda, Asamblemizin temel prensiplerine sadik kalarak baskanlik ettigimiz bu dönem, küresel siyasi ve ekonomik meselelerle birlikte çevre, toplum ve saglik alanlarinda ortaya çikabilecek sorunlara çözümler üretebilecek, kurumsallasmis ve irade sahibi bir uluslararasi platforma bir an evvel dönüsmemiz ihtiyacini tekrar idrak etmemizi sagladi' Bildiride, AvrupaAtlantik entegrasyonuna ve AB'nin genislemesine yönelik kararlilik vurgulanarak, Güneydogu Avrupa'daki bütün ekonomilerin ortak geleceginin AB'de oldugu, GDAÜ Parlamenter Asamblesi'nin katilimcilarinin AB'ye katilim süreçlerinin hizlandirilmasinin öneminin en büyük öncelik olmasi gerektigi kaydedildi Katilimcilarca gelistirilen aday asilarin klinik çalismalarina ev sahipligi yapilmasi da dahil olmak üzere asi gelistirme konusundaki is birligi imkanlarinin degerlendirilmesi için ilgili makamlara tavsiyede bulunulmasi ve salgini kontrol altina almak üzere is birliklerini ve dayanismalarini güçlendirmeye davet kararina da bildiride yer verildi.

TBMM Baskani Mustafa Sentop'un ev sahipliginde Antalya'da düzenlenen Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci Parlamenter Asamblesi (GDAÜ PA) 8. Genel Kurulu'nda,17 maddelik nihai bildiri kabul edildi.

Sentop, Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen genel kurulun kapanisinda yaptigi konusmada, toplantinin parlamentolar arasinda bölgesel is birliginin gelistirilmesi bakimindan faydali neticelerle tamamlandigini söyledi.

GDAÜ PA katilimcilari olarak kabul edilen "Antalya Bildirisi" ile ülkeler arasindaki anlayis birligini net bir sekilde ifade ettiklerini ve kayitlara geçirdiklerini aktaran Sentop, Ankara olarak dönem baskanligini tarafsizlik ve seffaflik prensipleri temelinde yürütmeye itina gösterdiklerini dile getirdi. Sentop, sözlerini söyle sürdürdü:

"Küresel salginin en siddetli dalgalarinda, Asamblemizin temel prensiplerine sadik kalarak baskanlik ettigimiz bu dönem, küresel siyasi ve ekonomik meselelerle birlikte çevre, toplum ve saglik alanlarinda ortaya çikabilecek sorunlara çözümler üretebilecek, kurumsallasmis ve irade sahibi bir uluslararasi platforma bir an evvel dönüsmemiz ihtiyacini tekrar idrak etmemizi sagladi. Bu adimlari en yakin zamanda birlikte atmamiz gerektigini burada bir kere daha vurguluyorum."

Dönem baskanligini Atina'ya biraktiklarini belirterek basarilar dileyen Sentop, dönem baskanliginda kazanilan tecrübeleri paylasmaya ve kendilerine her türlü destegi saglamaya hazir olduklarini kaydetti.

Sentop, Güneydogu Avrupa halklarinin temsilcilerinin Antalya'da verimli istisareler gerçeklestirmelerini ve güzel hatiralarla ayrilmalarini temenni etti.

- 17 maddelik nihai bildiri

Mustafa Sentop, kapanis programinda GDAÜ PA Nihai Bildirisini okudu.

Bildiride, iyi komsuluk iliskileri, istikrar, güvenlik, is birligi, bölgesel dayanisma ve kapsayicilik gibi ilkelere yer verildi.

GDAÜ Parlamenter Asamblesi'nin münferit katilimcilarinin mevcut taahhütleri ve amaçlarina bagli olarak bölgenin Avrupa-Atlantik entegrasyonuna ve Avrupa Birligi'nin (AB) genislemesine yönelik kararliliginin vurgulandigi bildiride, Güneydogu Avrupa'daki bütün ekonomilerin ortak geleceginin AB'de oldugu, GDAÜ Parlamenter Asamblesi'nin katilimcilarinin AB'ye katilim süreçlerinin hizlandirilmasinin öneminin en büyük öncelik olmasi gerektigi kaydedildi.

Bildiride, siyasi diyalog, insanlarin hayatini dogrudan etkileyen ortak bölgesel sorunlarin ele alinmasi, bölge içi is birligi ve dayanismanin güçlendirmesi, Bölgesel Isbirligi Konseyi’nde (BIK), Güneydogu Avrupa'da bölgesel is birligini bütün bölgeyi kapsayacak sekilde gelistirilmesi gibi basliklar yer aldi.

Ayrica ikili anlasmalarla karsilikli olarak taninacak asi karneleri gibi yenilikçi çözümler ve mekanizmalar sayesinde uluslararasi yolcu tasimaciligi ve turizmin önünün açilmasi konusunda muhtemel is birligi olanaklarinin degerlendirilmesinin kararlastirildigina isaret edildi.

Bildiride, katilimcilarca gelistirilen aday asilarin klinik çalismalarina ev sahipligi yapilmasi da dahil olmak üzere asi gelistirme konusundaki is birligi imkanlarinin degerlendirilmesi için ilgili makamlara tavsiyede bulunulmasi ve salgini kontrol altina almak üzere is birliklerini ve dayanismalarini güçlendirmeye davet kararina da yer verildi.

Kovid-19 salginiyla mücadelede asi da dahil gerekli bütün tibbi malzemelere esit erisim imkani saglanmasi gerektigi vurgulanan bildiride, dogal afetler karsisinda bölgesel is birligi ve hizli müdahale kapasitelerini gelistirmelerinin yani sira GDAÜ Parlamenter Asamblesinin Daimi Sekretaryasinin halen kurulamamis olmasina da dikkat çekildi.

Bildiride ayrica ekonomik büyüme, beyin göçü, yoksulluk, nüfusun azalmasi ve hayat kalitesi gibi konulari içeren Güneydogu Avrupa 2030 Stratejisi de aktarildi.
Kaynak: AA