Gelecegin Saglikçilari Zorlu Egitimlerden Geçiyor

Gümüshane Üniversitesinde 1 Haziran’dan beri yüz yüze egitim gören Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu son sinif ögrencileri hazirlanan zorlu parkurda sinav olarak mesleklerine hazirlaniyor.

Gelecegin Saglikçilari Zorlu Egitimlerden Geçiyor
Mezun olup atandiktan sonra acil olaylara ilk müdahaleyi gerçeklestiren ekibin içerisinde yer alacak olan Paramedik Bölümü ögrencileri üniversitenin spor salonunda kurulan zorlu parkurda gruplar halinde tatbikat gerçeklestirdi.

Ilk olarak sulama borusundan yapilan dar bir tünelde hasta tasiyan ögrenciler daha sonra sedyeye bagladiklari hastayi üzerinde çarptiklarinda ses çikaran zillerin oldugu dairelerin içinden geçirdi.

Sevk sirasinda pinpon toplarinin düsmemesinin en önemli kriterin oldugu tatbikatta ögrenciler araç lastiklerinin içinden de geçtikten sonra nefes kontrolü için su dolu bardaklarin içine konulan pinpon toplarini arkadaki bardaga atti. Bu esnada sik sik bardaktan siçrayan sulara maruz kalan ögrencilerin kimisi topu hemen diger bardaga atarken kimisi de bardaktaki suyun azalmasi nedeniyle dakikalarca ugrasti. Ekip arkadaslari topu atamayan ögrenciye destek olmak için sik sik taktik verdi.

Üç gün sürecek tatbikatlara salgin tedbirleri kapsaminda toplam 70 ögrenci katilirken, sinav degerlendirme komisyonunda akademisyenlerin yaninda Il Saglik Müdürlügü uzmanlari da yer aliyor.

Sinava giren ögrencilerden Ilk ve Acil Yardim Bölümü ögrencisi Ismail Bozdan, “Burada kurulan parkurda zor alanda çalismayi, zincirlerden geçmeyi, nefes kontrolünü ve en önemlisi ekip olmayi ögrendik” dedi.

Parkurda en çok sedyedeki yaraliyla birlikte geçtikleri dairenin oldugu alanda zorlandiklarini anlatan Bozdan, “Dar alanda dengeyi saglamak çok zor ve hastanin devrilme riski vardi. Hastayi devirmeden geçmek önemli olan. Bu tatbikatlar bizi meslege hazirliyor” diye konustu.

Tatbikata katilan bir diger ögrenci Seyma Demir ise alternatif hasta tasima tekniklerini uygulayarak ögrendiklerini belirterek, “Zor sartlar altinda hastanin nasil tasinmasi gerektigini, nasil stabilize edilmesi gerektigini en dogru sekilde uyguladik. Parkur zordu ama gerçek hayatta hersey daha zor olacak. Simdiden buna hazirlaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Gümüshane Üniversitesi Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak dünyayi etkisi altina alan Covid-19 nedeniyle egitimleri uzaktan yürütürken Rektörlügün verdigi kararla 1 Haziran’dan itibaren yüz yüze egitim uygulamasina geçtiklerini hatirlatan okulun müdür yardimcisi Özgür Palanci, “Alinan kararla birlikte paramedik bölümü 2.sinif ögrencilerimizi yüz yüze egitime çagirdik. Buradaki amacimiz hem salgin tedbirlerini dikkate alarak alandan mezun olacak ögrencilerin alternatif olarak yani alanda daha zorluk çekmemeleri için uygulama egitimlerini tamamlamak. Bunun için Il Saglik Müdürlügümüzdeki egitmen arkadaslarimizin katkisiyla paramedik ögrencilerimize alternatif hasta tasima teknikleri ve bir nevi de bu olayi biraz daha zor oldugunu ögrenciye yansitmak için de bir egitim parkuru hazirladik” seklinde konustu.

Salgin nedeniyle 70 ögrenciyi grup grup aldiklari egitim programinin 3 gün sürecegini ifade eden Palanci, egitimleri ögrencilere daha çok uygulama firsati sunmak ve eksiklerini gidermek için yaptiklarini dile getirdi.

Yüksekokul Müdürü Prof.Dr. Mehmet Merdan’in da takip ettigi tatbikatta parkuru basariyla tamamlayan ögrenciler arkadaslari tarafindan alkis yagmuruna tutuldu.
Kaynak: İHA