'Firçamiz, Kalemimiz, Defterimiz Doga' Sloganiyla Görsel Sanatlar Dersini Bahçeye Tasidilar

Kirklareli'nde Inece Ortaokulu ögrencileri görsel sanatlar derslerinde boya ve kagit kullanmak yerine tas, yaprak ve dallarla toprak üzerinde çalismalar yapiyor Görsel sanatlar ögretmeni Derya Avci Daglioglu: 'Bizim bir resim atölyemizin olmasina gerek yok. Doga bizim atölyemiz. Ögrenme boyutunu hayata dair yapiyoruz' Ögrenci Zeynep Usta: 'Doganin sadece agaçlar olmadigini gördüm. Dogadan ilham alinarak her sey yapilabilir. Uçaklarin dogadan ilham alinarak yapildigi gibi'

ÖZGÜN TIRAN - Kirklareli'nde, köy çocuklarinin tasimali sistemle egitim gördügü Inece Ortaokulu ögrencileri görsel sanatlar derslerinde boya ve kagit kullanmak yerine tas, yaprak ve dallarla toprak üzerinde çalismalar yürütüyor.

Çevre köylerden tasimali sistemle ögrencilerin geldigi Inece Ortaokulu'nda 2 Temmuz'a kadar ögrencilerin ihtiyaçlarina göre düzenlenen etkinliklere devam ediliyor.

Ortaokulun 75 ögrencisi, Hayat Boyu Ögrenme Projesi kapsaminda görsel sanatlar derslerini "dogada sanat akimi" olarak bilinen "arazi sanati" (Land Art) yöntemiyle okul bahçesinde dogayla iç içe gerçeklestiriyor.

Görsel sanatlar ögretmeni Derya Avci Daglioglu, "Firçamiz, kalemimiz, defterimiz doga" sloganiyla ögrencilerinin dogayla iç içe olmalari amaciyla derslerini okul bahçesinde yapmak istedigini okul yönetimine iletti.

Talebin uygun bulunmasiyla görsel sanat dersleri hava sartlarinin müsait oldugu günlerde okul bahçesinde verilmeye baslandi.

Ders baslamadan, çakil, dal ve yapraklari toplayip okul bahçesine getiren ögrenciler, kimi zaman çakil taslarindan portre kimi zaman da yaprak ve taslarla manzara ortaya çikardi.

- "Bu çalismanin çocuklarin derslerine çok olumlu katkisi oldu"

Okul Müdürü Erkan Kanaatli, AA muhabirine, etkinliklerle ögrencileri siniftan okul bahçesine çikardiklarini ve bu çalismalarin ögrencilerin derslerine olumlu yansimasini gözlemlediklerini söyledi.

Çocuklara bir seyler ögretmek yerine onlarda var olanlari kesfetmeye çalistiklarini ifade eden Kanaatli, "Çocuklarimiz köy çocugu oldugu için yaptigimiz tüm etkinliklere uyum sagladilar. Bu sürecin onlarin derslerine çok olumlu katkisi oldu. Ögretmen ve ögrenci iliskisi, ögrencilerin kendi arasinda iliskileri çok faydali sekilde gelisti." dedi.

Kanaatli, sunlari söyledi:

"Dogaya çikmak, dogada etkinlikler yapmak, ögrencilerimizin derslerindeki verim açisindan çok önemli. Köy okulu olarak sansli oldugumuzu düsünüyorum. Düzenledigimiz çogu etkinligi disarida, bahçede, köyde ve beldede yapma imkanimiz oldugunu görüyoruz. Birçok etkinligimiz oldu. Pandemi nedeniyle bu etkinliklere ara vermistik ama okullarin yeniden açilmasiyla çalismalarimiza kaldigimiz yerden devam ediyoruz. Köyde oldugumuz için biz de ögrencilerimiz de gerçekten çok sansli."

- "Çocuklari doga ile hayata hazirliyoruz"

Görsel sanatlar ögretmeni Derya Avci Daglioglu ise dersi isleme modelleriyle ögrencilerinin arastirma, elestiri yapabilme, sorgulama ve ögrenme becerilerini gelistirmeyi amaçladiklarini belirtti.

Zaman zaman atik boyalarla da çalistiklarini dile getiren Daglioglu, "Bizim için bir resim atölyemizin olmasina gerek yok. Doga bizim atölyemiz. Ögrenme boyutunu hayata dair yapiyoruz. Tutuk, çekinen veya ailesi ile sikintisi olan çocuklarda bu çalismalarla rahatlamalarini gözlemedik." dedi.

Ögrencilerden Zeynep Usta da, derslerde bir yandan eglendiklerini bir yandan da ögrendiklerini anlatti.

Dogadan ilham alarak görsel sanatlar dersinden daha fazla kazanim elde etmeye basladiklarini ifade eden Usta, "Dogadan ilham alinarak her sey yapilabilir, uçaklarin dogadan ilham alinarak yapildigi gibi. Kuslar nasil havada durabiliyorsa uçaklar da durabiliyor. Çünkü insan düsündü ve uçaklari kuslara benzeterek uçak yapti. Aslinda icatlarin birçogu dogadan ilham alinarak yapiliyor. Biz aslinda bir sey yapmiyoruz, doga bize ilham veriyor, biz düsünüyoruz ve sonra biz onu hayata geçiriyoruz sadece." diye konustu.

Kaynak: AA