Fildisi Sahili'nin Sürgünden Dönen Eski Cumhurbaskani Gbagbo Esinden Ayriliyor

Fildisi Sahili'nin 10 yil sonra ülkesine dönen eski Cumhurbaskani Laurent Gbagbo, esi Simon Gbagbo'dan bosanmak için dava açti.

Ulusal basinda çikan haberlerde, Laurent Gbagbo'nun, 2010'daki cumhurbaskanligi seçimi sonrasi çikan olaylardan sorumlu tutulan ve "ulusal güvenligi tehlikeye atmak" suçundan hüküm giyen esi Simon Gbagbo'dan bosanmak için mahkemeye basvurdugu belirtildi.

Gbagbo'nun, sürgünde bulundugu Brüksel'deyken de bosanmak istedigi ancak esini ikna edemedigi basina yansimisti.

Gbagbo'nun 17 Haziran'da ülkeye dönüsünden birkaç gün sonra pazar günü Katolik kilisesinde sükür ayinine katilmasi da Evanjelik olan esi Simone Gbagbo ile baglari koparmis olabilecegi yorumlarina neden olmustu.

Simone Gbagbo, esinin sürgünden döndügü gün havalimaninda hazir bulunmus, birkaç dakika görüstükten sonra alandan ayrilmisti. Eski Cumhurbaskani, kameralar karsisina 2001'de evlendigi ikinci esi 47 yasindaki Nadiani Bamba ile geçmisti.

Bamba, Gbagbo'nun tutuklanmasinin akabinde önce Ekvador Ginesi ardindan Gana'ya sürgüne gönderilmisti.

Ayni zamanda gazeteci olan Bamba, Gbagbo'nun Uluslararasi Ceza Mahkemesindeki davadan 2019'daki beraatindan sonra yerlestigi Brüksel'e tasinmisti.

Laurent Gbagbo'nun partisi Fildisi Halk Cephesinin kurucularindan olan 72 yasindaki Simone Gbagbo, 1989'da Gbagbo ile evlenmis, 1995'te de partisinden aday olmustu.

Simone Gbagbo, esinin 2000'de cumhurbaskani seçilmesiyle Fildisi Sahili siyasetinde öne çikan isimlerden biri haline gelmisti.

- Siginakta beraber yakalanmislardi

Gbagbo, Kasim 2010'daki cumhurbaskanligi seçimini kaybettikten sonra uluslararasi baskilara ragmen görevini, seçimi kazanan mevcut Cumhurbaskani Alassane Ouattara'ya devretmeyince ülkede çatisma çikmisti.

Ouattara ve Gbagbo taraftarlari arasinda yasanan siddet olaylarindan 3 binden fazla kisi yasamini yitirmisti.

Seçim sonrasi çikan olaylardan sorumlu tutulan Gbagbo, 11 Nisan 2011'de Birlesmis Milletler ve Fransiz birliklerinin düzenledigi baskinla Abidjan'da saklandigi bir siginakta esi Simon Gbagbo ile yakalanmisti.

Çiftin yakalanis aninda çekilen görüntüleri dünya basininda büyük yanki uyandirmisti.

Gbagbo, 30 Kasim 2011'de insanliga karsi suç isledigi gerekçesiyle UCM'ye sevk edilmisti.

UCM, bu suçla yargilanan ilk Cumhurbaskani Gbagbo hakkinda, 15 Ocak 2019'da, olaylarla ilgili yeterli delil sunulamadigi gerekçesiyle beraat karari vermisti.

Hakkinda verilen beraat karari 31 Mart'ta onanan ve UCM nezdinde tamamen aklanan Gbagbo, 10 yil aradan sonra 17 Haziran'da ülkesine dönmüstü.

- Fransiz askerlerine "tecavüz girisimine seyirci kalma" suçlamasi

UCM'nin talebine ragmen Lahey'e gönderilmeyen ve ülkesinde yargilanan Simone Gbagbo ise 2015'te ulusal güvenligi tehlikeye atmak suçundan 20 yil hapse mahkum edilmis ancak 2018'de Cumhurbaskani Ouattara tarafindan çesitli suçlardan hüküm giymis 800 kisiyle affedilmisti.

Gbagbo, geçen yil Fransiz medyasina verdigi bir röportajda, Nisan 2011'deki baskinda görevli Fransiz askerlerini, kendisine yapilan tecavüz girisimi ve tartaklamalara göz yummakla suçlamisti.

Röportajda Gbabo, "Halk bizi kovalamaya ve tartaklamaya basladiginda Fransiz askerleri oradaydi. Açikça bir tecavüz girisimi oldu, tek bir Fransiz askeri kilini bile kipirdatmadi. Sadece ellerinde kamerayla etrafi çekiyorlardi." ifadelerini kullanmisti.

Kaynak: AA