DEÜ'den Müsilaj Sorununa Çözüm Önerileri

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafindan düzenlenen ‘Müsilajin Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri’ baslikli panelde, Marmara Denizi kiyilarini etkisi altini alan ve çevre sorunu haline dönüsen müsilaj konusundaki çözüm önerileri açiklandi. DEÜ’lü bilim insanlarinin katildigi programda; müsilajin olusmasinda Karadeniz ve Akdeniz’de olan degisimlerin, iklim degisikliginin, Marmara Denizi’nin kendi iç dinamiklerinin ve son 40 yilda artan insan kaynakli etkilerin neden oldugu vurgulandi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, sorumluluklarinin farkinda olduklarini kaydederek, sorunun çok yönlü ele alinmasi gerektigini kaydetti.

DEÜ'den Müsilaj Sorununa Çözüm Önerileri
Marmara Denizi kiyilarini etkisi altina alan ve kisa sürede çevre sorununa dönüsen deniz müsilaj konusunu bilimsel açidan degerlendirmek amaciyla Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafindan düzenlenen ‘Müsilajin Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Önerileri’ baslikli panelde, çözüm önerileri ele alindi. Deniz Bilimleri ve Çevre Mühendisligi alanlarinda akademik çalismalar yürüten bilim insanlarinin katildigi programda, Marmara Denizi’nde gözlemlenen müsilaj olayina Marmara Denizi ekosistemi üzerinde baski olusturan Karadeniz ve Akdeniz’de olan degisimlerin, iklim degisikliginin, Marmara Denizinin kendine has iç dinamiklerinin ve son 40 yilda artan insan kaynakli etkilerin neden oldugu vurgulandi.

Müsilaj sorununun çözümü için bu baskilarin ekosistem üzerindeki etkilerinin hafifletilmesinin ve insan faaliyetlerinden kaynaklanan baskinin azaltilmasinin gerekli oldugunun altinin çizildigi toplantida, çözüm önerileri siralandi. Buna göre, Marmara Denizi kiyi alanlari ve bu alanlarin hintelandini olusturan havzalarda kentsel ve endüstriyel atiklar gibi mevcut tüm noktasal kirlilik kaynaklarina uygun kapasitelerde aritma ve desarj sistemlerinin kurulmasi; Marmara Denizi’ne desarj edilen tüm kentsel ve endüstriyel atik sularinin Ileri Biyolojik Aritmadan geçirilmesi, nütriyent gideriminin yapilmasi ve bundan sonra derin deniz desarjina izin verilmesi, endüstriyel tesislerin atik su miktarini ve kirlilik yükünü azaltici geri kazanim odakli Iyi Teknolojik Uygulamalara geçilmesi gerektigine dikkat çekildi.

Toplantida ayrica Marmara Havzasi için özel desarj standartlarinin belirlenmesi ve uygulanmasinin; havzalardaki tarim alanlarinda iyi tarim uygulamalarina geçilerek gübre ve zirai ilaç kullaniminin en aza indirilmesinin, bu amaçla çiftçi egitiminden, kullanim karnelerine kadar bir dizi idari tedbir alinmasinin; Marmara Denizi Havzasindaki tüm düzensiz depolama tesislerinin rehabilitasyonunun yapilarak kapatilmasinin, havzada olusan tüm kati atiklarin geri kazanim sonrasinda düzenli depolama tesislerine gönderilmesinin önemi vurgulandi.

Sorumlulugumuzun farkindayiz

Dogal hayatin korunmasi ile çevre konusunda son derece duyarli olduklarini kaydeden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Son günlerde Marmara kiyilarini etkisi altina alan müsilajin ortaya çikardigi sorunlara çözüm önerisi sunmak amaciyla Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitümüzdeki degerli hocalarimizin öncülügünde bir panel düzenledik. Istanbul Üniversitesi’ndeki kiymetli bilim insanlarinin da katkisi ile bu konuda çözüm önerileri olusturuldu. Üniversite olarak dogal hayati etkileyen bu konuda, devletimize ve ilgili kurumlarimiza yol göstermeyi hedefledik. Müsilajin çevrenin yani sira insan hayatini da etkileyen yönü bulunuyor. Hocalarimiz, insana bagli faktörlerin de bu sorunda etkili oldugunu belirtiyorlar. Dolayisiyla müsilajla ilgili çalismalarin çok yönlü ele alinmasi gerekiyor. Paneli düzenleyen ve degerli görüslerini paylasan hocalarimiza tesekkür ediyoruz” dedi.

Panele, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Ögretim Üyeleri Prof. Dr. Sermin Açik Çinar, Prof. Dr. Dogan Yasar, Prof. Dr. Nihayet Bizsel, Prof. Dr. Sükrü Turan Besiktepe; DEÜ Mühendislik Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Gündüz; Istanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Isletmeciligi Enstitüsü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Yüksek, Istanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Eda Nur Topçu Eryalçin katildi.

Kaynak: İHA