Bursa'da 'Osmanli Dönemi Bosna Edebi Eserleri Sergisi' Açildi

Bursa ile Bosna Hersek arasindaki köklü baglarin gelecek nesillere aktarilmasi ve dönemin edebi eserlerinin bugünlere tasinmasi amaciyla hazirlanan "Osmanli Dönemi Bosna Edebi Eserleri Sergisi" izlenime sunuldu.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas; AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani Refik Özen ile Saraybosna Kantonu Kültür ve Spor Bakani Samir Avdic, Bosna Hersek'in Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Bosna Hersek'in Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek ve Saraybosna Tarih Arsivi Müdürü Haris Zaimovic'i Tarihi Belediye Binasi'nda agirladi.

Ziyarette konusan Avdic, 1996-1998 yillarinda TOFAS Basketbol Takimi'nda oynadigini, Bursa’nin kendisi için ayri bir öneme sahip oldugunu belirtti.

Ülkesi ile Bursa arasindaki dostlugun çok eskilere dayandigini vurgulayan Avdic, iliskilerin son savasin ardindan daha yogunlastigini ve gelecekte de ayni düzeyde devam edecegini ifade etti.

Baskent Saraybosna ile Bursa'nin kardes sehirler oldugunu hatirlatan Aktas ise Kovid-19 salgini sebebiyle son 1,5 yildir Balkanlar'a ve kardes sehirlere verimli gidis gelislerin olmadigini, ekonomik iliskilerin yaninda kültürel iliskilerin de bu süreçten etkilendigini kaydetti.

Ziyaretin sonunda Aktas ile Bakan Avdic tarafindan Saraybosna Tarih Arsivi ve Bursa Arastirmalari Merkezi arasindaki tarihi arsiv çalismalarinda karsilikli is birligi, iki sehir arasinda tarihi ve kültürel baglarin güçlendirilmesi için çalismalar yapilmasi, kültürel, sosyal, sanatsal iliskilerin kurulmasi ve gelistirilmesi, Saraybosna ve Bursa'nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin duyurulmasi için faaliyetler gerçeklestirilmesi amaciyla iyi niyet anlasmasi imzalandi.

Daha sonra, Osmanli döneminde Bosna Hersek'te yetismis alim ve sanatçilarin edebi eserlerinden olusan serginin açilisina geçildi. Tayyare Kültür Merkezi'nde 14 eserin yer aldigi "Osmanli Dönemi Bosna Edebi Eserleri Sergisi", Bakan Avdic ve Aktas'in konusmalarinin ardindan ziyarete açildi.

Kaynak: AA