Bitlisli Çiftçi Kurdugu Günes Enerjisi Santrali Sayesinde Sulamadaki Elektrik Masrafindan Kurtuldu

Santralde üretilen enerji sayesinde 200 dönümlük arazisini elektrik faturasi ödemeden sulama imkanina kavusan Saki Gültepe, tarim yapmadigi dönemlerde de ürettigi enerjiyi satarak gelir elde ediyor Çiftçi Gültepe: 'Yilda yaklasik 1 milyon 600 bin kilovatsaat elektrik elde ediyorum. Bu sistem çiftçilikte olmazsa olmazlardan biri haline geldi'

Bitlisli Çiftçi Kurdugu Günes Enerjisi Santrali Sayesinde Sulamadaki Elektrik Masrafindan Kurtuldu
AHMET OKUR - Bitlis'in Ahlat ilçesinde 1 megavatlik günes enerjisi (GES) santrali kuran çiftçi Saki Gültepe, hem tarim yaptigi arazilerini sulamak için 3 ayda ödedigi 200 bin liralik elektrik faturasindan kurtuldu hem de ürettigi elektrigi satarak kara geçti.

Yaklasik 30 yildir ilçede çiftçilik yapan Gültepe, babasindan devraldigi 200 dönümlük arazide meyve, yem bitkileri ve kuru gida üretimi yapiyor.

Arazilerini sulamada kullandigi fiskiye ve damlama sulama sistemleri nedeniyle yüksek enerji giderleriyle karsi karsiya kalan Gültepe, faturalari ödemekte sikinti yasayinca 20 dönüm arazisine 1 megavatlik günes enerjisi santrali (GES) kurdu.

Tarimsal faaliyetlerini yürüttügü dönemde elektrik ihtiyacini tesisten karsilayan Gültepe, diger aylarda da ürettigi elektrigi Van Gölü Elektrik Dagitim AS'ye (VEDAS) satarak kazancini artiriyor.

- "Bu sistem çiftçiligin olmazsa olmazi haline geldi"

Gültepe, AA muhabirine, arazilerinde meyve agaçlarinin yani sira yem bitkileri ve farkli ürünler yetistirdigini söyledi.

Arazilerini sularken yüklü miktarda elektrik faturasinin geldigini anlatan Gültepe, söyle konustu:

"Faturalari öderken sikinti yasadigim için günes enerjisi santrali kurdum. Buradan elde ettigim elektrigin bir kismini kendim kullaniyorum kalan kismini da VEDAS'a satiyorum. Santral 3 yildir aktif olarak çalisiyor. Bunu kurdugum için çok mutluyum. Yilda yaklasik 1 milyon 600 bin kilovatsaat elektrik elde ediyorum. Bu sistem çiftçilikte olmazsa olmazlardan biri haline geldi. Tüm arazilerin sulama sistemi elektrikle çalistigi için yüklü miktarda fatura geliyor. Ekinleri hasat etmeden fatura gelince sikintiya neden oluyor."

- "3 aylik fatura giderini bir ayda karsiliyor"

Tüm meslektaslarina GES kurmalari önerisinde bulunan Gültepe, "Bu sistemi kurmadan önce 3 ayda bana en az 200 bin lira elektrik faturasi geliyordu. Simdi ise bu 3 aylik fatura, santralde üretilen enerjinin bir ayina denk geliyor. Diger aylar bana kar olarak kaliyor. Bu sistem yaz-kis çalisiyor. Ekonomik açidan müthis bir is. Tarimsal sulamada kullanilacak en iyi yöntemdir. Hem kuyu suyu hem de kanal suyunu kullaniyoruz. 3 noktada tarim arazisi sulaniyor. Tüm sistemlerin elektrik ihtiyacini günes enerjisinden karsiliyorum." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA