Baskan Kaplan'dan 'Cincin Karpuzu' Için Markalasma Hamlesi

Ünü Aydin ve ülke sinirlarini asan Koçarli’ya özgü dogal ve organik Cincin Karpuzu’nun hasadi basladi. Üretici Uysal Serindag’in tarlasinda gerçeklesen hasat etkinligine katilan Koçarli Belediye Baskani Nedim Kaplan, Cincin Karpuzu’nun markalasmasi için üzerlerine düseni yapacaklarinin sözünü verdi.

Baskan Kaplan'dan 'Cincin Karpuzu' Için Markalasma Hamlesi


Tamamen dogal ve organik yöntemlerle üretilen, aromasi ve benzersiz lezzetiyle Ege Bölgesi’nin en meshur karpuzu olan Cincin Karpuzu’nun hasadi basladi.

Koçarli Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Örnek, Meclis Üyeleri Bahri Erdel, Tuncer Sari ve Necmi Çiblak, Cincin Muhtari Ergün Erdogan ve üreticilerle birlikte hasat etkinligine katilan Koçarli Belediye Baskani Nedim Kaplan, yillik ortama 3 bin ton üretim yapilan Cincin Karpuzu’nun cografi isaret tescili için basvuruda bulunulacagini ve belediye olarak ürünün markalasmasi için de gereken her türlü destegi vereceklerini belirtti.

Vatandaslara Cincin Karpuzu’nu güvenle tüketmelerini de tavsiye eden Baskan Kaplan, “Nasil ki Dünya’nin en kaliteli çam fistigi Koçarli’mizda yetisiyorsa Dünya’nin en kaliteli karpuzlari da Cincin’de yetisir” dedi.



Hasat etkinliginde üreticilerden sezona iliskin bilgi almasinin ardindan açiklama yapan Koçarli Belediye Baskani Kaplan, “Cincin Mahallemiz tarihi derinligiyle beraber son döneme baktigimizda karpuzuyla da önemli bir mahallemizdir. Türkiye’nin her tarafinda Cincin Karpuzu adiyla ciddi bir alici kitlesi var. Her geçen yil bu lezzeti tadan vatandasimizlar artik özellikle Cincin Karpuzu istiyor. Geçen yil karpuzumuzun bir kliple tanitimini yaptik. Çok fazla tiklanma aldi ve ülkemizin her noktasina Cincin Karpuzu ismi bir marka olarak tanitildi. Gök kubbenin altindaki en güzel yeryüzü deyisi tam da Cincin’i tarif etmektedir. Cincin, karpuzu, hayvanciligi, zeytininin yaninda verimli Menderes Havzasi’nin mümbit topraklarinin bulundugu bir bölgededir. Sadece karpuzla da geçistiremeyiz. Koçarli’mizin pamugu ve zeytini de önemli ürünlerdendir. Nasil ki Dünya’nin en kaliteli çam fistigi bölgemizde yetisiyorsa Dünya’nin en kaliteli karpuzlari da Cincin’de yetisir” ifadelerini kullandi.

"Markalasmasi için destek verecegiz"

Bölgeye yillik ortama 30 milyon liralik gelir saglayan Cincin Karpuzu’nun cografi isaret tescili basvurusuyla ilgili de bilgilendirmede bulunan Baskan Kaplan, “Aydin ve bölge halkimizla birlikte bu karpuzumuzun gittigi her noktadaki insanlarimiza Cincin Karpuzu’nu hiç tereddütsüz alsinlar ve tadina baksinlar diyorum. Bu karpuzun lezzetini alanlar bir daha baska karpuzda bu aromayi ve tadi bulamayacaklar ve saticilara israrla Cincin Karpuzu mu diye soracaklardir. Marka olmak da çok önemlidir. Patent ile alakali olarak Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügümüz de bir çalisma baslatmayi planliyorlar. Bizler de Koçarli Belediyesi olarak marka tescili ve patent almasi noktasindaki her türlü destegi verecegiz. Yapacagimiz festivallere karpuzu da katarak tanitimina vesile olacagiz. Karpuzun üretiminde emegi geçen tüm çiftçi ve üreticilerimizi cani gönülden tebrik ediyor, kutluyorum. Koçarli’nin tanitimina Cincin üzerinden katki sunduklari ve kuraklik yasanan bu dönemde su tasarrufu yaparak üretim yaptiklari için de ayrica tesekkür ediyorum” dedi.



“Genetigi oynanmamis karpuz üretiyoruz”

Bu yil Cincin’de 800 dönüm karpuz ekildigini söyleyen Muhtar Ergün Erdogan, “Bundan 15 gün önce ilk kesimi gerçeklestirdik. Hasadimiz tüm hiziyla devam ediyor. Alicilar da çogalmaya basladi.

Bu zahmetli bir istir. Sabah 5’ten gece 1’e kadar toplaniyor. Ekiminden biçimine kadar zahmet verdigimiz Cincin Karpuzu’nun daha da yayginlasmasini istiyoruz. Köyümüzde bu yil 40 hane karpuz ekimi yapiyor. Baskanimizin da destegiyle yapilacak festivallerde yöresel tarim ürünleri alinmasini istiyoruz” diye konustu.

Arazinde hasat yapilan ve 33 yildir karpuz üretimi yaptigini söyleyen Üretici Uysal Serindag, “Su anda karpuzun fiyati tarlada 1 lira. Bu sene verim gayet güzel. 150 dönüm arazimde karpuz yetistiriciligi yapiyorum. Köyümüzde üretilen karpuz, Denizli, Afyon ile birlikte Kusadasi, Bodrum gibi turistik yerlere de gidiyor. Ben 12 yil önce Iran’a bile karpuz gönderdim. Cincin’de kabak asisi hiç yok. Genetigi oynanmamis saf karpuz olarak üretiyoruz. Vatandas da çekirdek karpuzun artik bilincinde. Günlük 70-80 ton karpuz çikartiyoruz” dedi.



“Hasat Eylül sonuna kadar sürüyor"

Cincin’de yillik ortalama 750-900 dekarlik alanda karpuz üretimi yapildigini söyleyen Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Mehmet Örnek ise yaptigi açiklamada, “Cincin Karpuzu kendine has tadi sayesinde marka olmus bir karpuzdur. Dekarda ortalama 4-5 ton karpuz üretimi yapiliyor. Mart ayinin sonuna dogru ekim basliyor ve 3 aylik süre sonunda hasat olgunluguna ulasiyor. Hasadimiz Agustos-Eylül sonuna kadar devam ediyor. Yillik 3 bin ton karpuz üretimi yapiliyor” diye konustu.

Cincin Karpuzu üretimine ayni zamanda Ziraat Mühendisi olan Koçarli Belediye Baskani Nedim Kaplan ile birlikte 30 yil önce basladigini söyleyen Üretici Turgay Gümüs ise yaptigi açiklamada, “30 yil önce Baskanimiz ziraat mühendisi iken kendisiyle tarlalarda çok gezdik. 35 yildir karpuz üretimiyle ugrasiyoruz. Kabak asisi ekmiyoruz, verimlerimiz de gayet iyi. Kabak asisi biraz daha koyu olur, bizim Cincin Karpuzu ise içi geçse bile biraz pembemsi olur, bayrak renginde olmaz. Agizda lokum gibi dagilir” ifadelerini kullandi.

Yapilan konusmalarin ardindan Baskan Kaplan, Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Örnek, meclis üyeleri, Muhtar Erdogan ve üreticilerle birlikte karpuz hasadi yapti. Geçtigimiz yil Koçarli Belediyesi’nin destekleriyle video klip çekilen ‘Cincin Karpuzu’ türküsüyle büyük begeni toplayan yöresel sanatçi Esref Gülpinar da renk kattigi hasat etkinligi, katilimcilara karpuz ikraminda bulunulmasiyla sona erdi.
Kaynak: İHA