Azerbaycan Milli Meclisi Baskani Gafarova Açiklamasi 'Türkiye-Azerbaycan Iliskileri Yeni Boyuta Tasindi'

Azerbaycan Milli Meclisi Baskani Sahibe Gafarova, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'le Karabag'in sembol sehri Susa'ya gerçeklestirdikleri ziyarette imzaladiklari müttefiklik beyannamesinin iki ülke iliskilerini yeni boyuta tasidigini söyledi.

Azerbaycan Milli Meclisi Baskani Gafarova Açiklamasi 'Türkiye-Azerbaycan Iliskileri Yeni Boyuta Tasindi'
Gafarova, Milli Meclisin Olagan Genel Kurul Toplantisi'nda yaptigi konusmada, Türk dünyasinin büyük siyasetçisi ve devlet adami Erdogan'in önderliginde Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük gelisme gösterdigini, toplum ve devlet yasaminin her alaninda inanilmaz basarilar elde edildigini belirtti.

Bugün Türkiye'nin siyasi, ekonomik ve askeri güç bakimindan dünyanin en güçlü ülkelerinden biri oldugunu vurgulayan Gafarova, "Kardes ülkenin bu yükselisi elbette bizi mutlu ediyor çünkü Türkiye'nin gücü Azerbaycan'in gücü, Azerbaycan'in gücü Türkiye'nin gücüdür." dedi.

Gafarova, Azerbaycan ile Türkiye arasinda ortak degerlere dayali samimi iliskilerin uluslararasi arenada ender görülen bir olay ve iki halk ile devlet arasindaki dostluk ve kardesligin en büyük zenginlik oldugunu vurguladi.

Azerbaycan ve Türkiye'nin, 20. yüzyilin baslarinda Çanakkale Zaferi kazanildiginda, Bakü, Ermeni ve Bolsevik çetelerden kurtarildiginda birlikte oldugunu hatirlatan Gafarova, 2020'de Karabag isgalden kurtarildiginda tüm dünyanin iki ülkenin dostluk ve kardesligini bir kez daha gördügünü kaydetti.

Gafarova, savasin ilk saatlerinden sonuna kadar Erdogan ve Türk halki tarafindan Azerbaycan'a siyasi ve manevi destek verildiginin altini çizerek "Bu destek, Azerbaycan'in hakli davasinda yalniz olmadigini, Türkiye ve liderinin her yerde ve her zaman Azerbaycan'in yaninda oldugunu herkese gösterdi." dedi.

- "Projeler, planli ve kararli sekilde hayata geçiriliyor"

Azerbaycan'in Ikinci Karabag Savasi'ndaki zaferinin Güney Kafkasya'da yeni bir gerçeklik yarattigini belirten Gafarova, sunlari söyledi:

"Bugün Azerbaycan ve Türkiye'nin ortak çabalariyla bölgenin jeopolitik manzarasini degistiren projeler, planli ve kararli bir sekilde hayata geçiriliyor. Erdogan'in isgalden kurtarilan bölgeleri, özellikle Susa'yi ziyareti, Azerbaycan kültürünün incisi olan bu sehirde, iki ülkenin ay yildizli bayraklarinin yan yana dalgalanmasi Türkiye ve Azerbaycan'in kardesligini bir kez daha ortaya koydu. Iki ülke arasinda imzalanan müttefiklik beyannamesi, Türkiye-Azerbaycan iliskilerini yeni boyuta tasidi.

Erdogan'in Milli Meclis'e hitabi, Türkiye ile Azerbaycan arasindaki dostluk ve kardesligin ebedi ve sarsilmaz oldugunu bir kez daha gösterdi. Erdogan konusmasinda, bir dizi mesajlar verdi. En önemli mesajlardan biri de Türkiye'nin bugün tüm imkanlariyla Azerbaycan'in yaninda oldugu ve yarin da yaninda olacagini tüm dünyanin bilmesi gerektigiydi."

Gafarova, Azerbaycan ile Türkiye iliskilerinin daha hizli gelismeye devam edeceginden ve iki ülkeye yeni basarilar getireceginden emin oldugunu kaydetti.

Kaynak: AA