Avrupa'nin Tüketim Mal Ve Hizmetlerinde En Pahali Ülkesi Isviçre

AB ülkelerinde 100 avro karsiligi satin alinan ayni mal ve hizmet sepeti, Türkiye'de 38 avro karsiligi aliniyor Türkiye'nin lokanta ve otel bedellerinde endeksi 40 oldu.

Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine iliskin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke Isviçre oldu.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) 2020 yilina iliskin "hanehalki nihai tüketim harcamalarina göre satinalma gücü paritesi" sonuçlarini açikladi.

Buna göre, Türkiye'nin tüketim mal ve hizmetlerine iliskin fiyat düzeyi endeksi 38 oldu. Bu deger, 27 Avrupa Birligi (AB) ülkesi genelinde 100 avro karsiligi satin alinan ayni mal ve hizmet sepetinin, Türkiye'de 38 avro karsiligi Türk lirasi ile satin alinabildigini gösterdi.

Karsilastirmalarda, 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birligi (EFTA) ülkesi (Isviçre, Izlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadag, Sirbistan ve Arnavutluk), 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) ve Birlesik Krallik kapsandi.

Ülkeler itibariyla karsilastirildiginda, 37 ülke arasinda tüketim mal ve hizmetlerine iliskin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 170 ile Isviçre, en düsük ülke ise 38 ile Türkiye oldu.

Türkiye'nin tüketim mal ve hizmetleri grubuna iliskin fiyat düzeyi endeksi alt gruplar itibariyla incelendiginde, kisisel ulasim araçlari endeksi 89 olarak gerçeklesti ve bu gruba ait fiyat düzeyinin, AB ülkeleri ortalamasinin yüzde 11 altinda oldugu görüldü.

Diger alt gruplar bazinda ise tüketici elektronigi endeksi 75 olarak belirlendi ve bu gruplarda Türkiye'nin fiyat düzeyi diger alt gruplara nispeten yüksek seyretti. Buna karsilik lokanta ve oteller endeksi 40 olarak hesaplandi ve fiyatlar diger alt gruplara göre düsük düzeyde kaldi. Giyim grubunda ise Türkiye, 33 endeks degeriyle karsilastirmalarda yer alan 37 ülke arasinda en düsük endekse sahip ülke oldu.

Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karsilastirmali olarak döviz kuruna göre alim gücünü gösteriyor. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi 100'den büyük ise bu ülke karsilastirildigi ülke grubu ortalamasina göre "pahali", 100'den küçük ise "ucuz" olarak ifade ediliyor.

- Mal ve hizmet gruplari

Gida ve alkolsüz içecekler: Ekmek ve tahillar, et, süt, yumurta, meyve, sebze, su, meyve suyu ve diger alkolsüz içecekler,

Alkollü içecekler, sigara ve tütün: Sarap, bira, vb. alkollü içecekler, sigara ve tütün ürünleri,

Giyim: Kumaslar, erkek, kadin, çocuk ve bebek giyim esyalari,

Tüketici elektronigi: Televizyon, ses ve görüntü kaydeden ve oynatan cihazlar, bilgisayarlar vb.,

Kisisel ulasim araçlari: Motorlu araçlar, motosiklet ve bisikletler,

Lokanta ve oteller: Yiyecek ve içecek hizmetleri, konaklama hizmetleri.
Kaynak: AA