Afganistan-Tacikistan Arasindaki Sinir Kapisi Taliban'in Kontrolüne Geçti

Afganistan’da Taliban, kuzeydeki Kunduz vilayeti ile Tacikistan arasindaki Sir Khan sinir kapisinin kontrolünü ele geçirdi.

Afganistan-Tacikistan Arasindaki Sinir Kapisi Taliban'in Kontrolüne Geçti
Taliban, Afganistan’da ilerleyisini sürdürüyor. Ülkenin kuzeyinden Kunduz vilayeti ile Tacikistan arasinda bulunan Sir Khan Sinir Kapisinin kontrolü, Taliban’a geçti.

Kunduz Emniyet Müdürlügü Sözcüsü Inamuddin Rahmani yaptigi açiklamada, Imam Sahib ilçesi çevresinde gece saatlerine Afgan kuvvetleri ile Taliban mensuplari arasinda çatisma yasandigini, bugün ögle saatlerinde Taliban’in ilçe karargahini ele geçirdigini ve polis merkezinin kontrolünü ele aldigini duyurdu. Rahmani ayrica, Taliban militanlarinin Kunduz’un merkezine birkaç kilometre mesafede oldugunu, sehre girmediklerini, ancak küçük gruplar halinde kent merkezi disinda konuslandiklarini ve halkin evlerini terk ederek baskent Kabil’e kaçmaya çalistigina dair bilgileri oldugunu belirtti.

Polis ve Afgan askerlerinin birlikte bölgeyi savunmaya çalistiklarini ifade eden Rahmani, bölgedeki ulasim baglantilarini daha da saglamlastirarak Imam Sahib’e komsu olan Dasht-e-Archi de dahil olmak üzere Kunduz’daki diger bazi ilçelerin de son çatismalarda Taliban’in kontrolüne geçtigini aktardi.

Kunduz il meclisi üyesi Amruddin Wali de yaptigi açiklamada, Taliban’in Kunduz vilayeti ile Tacikistan arasinda bulunan Sir Khan Sinir Kapisinin kontrolünü ele geçirdigini duyurdu. Diger meclis üyesi Halid Hakim de Taliban’in Sir Khan limanini ve sinir kontrol noktalarini ele geçirdigini belirtti.

ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çekilmeye basladigi 1 Mayis’tan bu yana birçok bölge Taliban’in eline geçti. Imam Sahib, Afganistan’in Orta Asya’dan önemli bir tedarik yolu olan Tacikistan ile kuzey sinirina yakin stratejik bir konumda bulunuyordu.
Kaynak: İHA