ABD'de Endeksler Teknoloji Hisseleri Öncülügünde Yükselisle Kapandi

New York borsasi, büyük teknoloji hisselerinde toparlanmanin etkisiyle haftanin ikinci islem gününü yükselisle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi 68,61 puanin üzerinde deger kazandi ve yüzde 0,2 artarak 33.945,58 puana çikti.

S&P 500 endeksi yüzde 0,51 artisla 4.246,44 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,79 kazançla 14.253,27 puana yükseldi.

Teknoloji hisseleri kazanimlara öncülük etti. Netflix hisseleri yaklasik yüzde 2,40 artarken, Amazon, Apple, Facebook ve Microsoft hisseleri yüzde 1’den fazla deger kazandi.

Bu arada dünyanin en büyük ve en eski kripto para birimi Bitcoin, gün içinde ocak ayindan bu yana ilk kez 30 bin dolarin altina düstü. Fakat gün sonu gelen alimlarla toparlanarak 32 bin dolarin üzerine çikti.

- Fed yalnizca enflasyon korkusuyla faiz artirmayacak

Öte yandan ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell, Temsilciler Meclisi'nde sunumunda, Fed’in is gücü piyasasinda "genis tabanli ve kapsayici" bir toparlanmayi tesvik etme hedefini ve yalnizca enflasyon korkusuna dayanarak faiz oranlarini çok hizli yükseltmeme niyetini teyit etti.

Fed’in enflasyon korkusundan faiz artisini önden yüklemeli sekilde yapmayacagini dile getiren Powell, faiz artirimi için gerçek enflasyonu bekleyeceklerini vurguladi.

Powell, “Enflasyondaki ‘geçici’ söylemine önemli oranda güveniyorum.” ifadesini kullanarak, yüzde 5 enflasyonun kabul edilebilir olmadigini anlatti.

Enflasyonun gelecegine iliskin hala birçok belirsizlik oldugunu vurgulayan Powell, "1970'lerdeki gibi bir enflasyon görmemiz oldukça olasilik disi.” dedi.

Fed Baskani Powell, Pandemi baglantili enflasyon yükselisinin ne zaman sona erecegini tahmin etmenin güç oldugunun altini çizdi.

Kovid-19 salginini, okullarin kapali olmasini ve issizlik yardimlarini insanlari isten uzak tutan etkenler arasinda gösteren Powell, sonbaharda is gücü piyasasinda önemli gelismelerin görülecegine isaret etti.

Powell, artan borçlara iliskin degerlendirmelerde bulunarak, "Borç üzerine çalismanin da zamani gelecek ama simdilik dogru zaman degil." dedi.

Kaynak: AA