Türkiye, Kovid-19 Asilamasiyla Dünyaya Örnek Oluyor

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanliginca hazirlanan 'Bu Topraklara Asik' adli film serisinde Türkiye'de yasayan ve asi sirasi gelen uluslararasi misafirler, kendi ülkeleriyle kiyaslama yaparak Türkiye'nin saglik sisteminin gücünü ve yetkinligini dile getirdi Balikesir'de yasayan Yunanistan vatandasi Yiannis Yiatilis: 'Doktorlar ve personel çok çok iyi egitilmis. Devlet hastanelerindeki yogunluga ragmen her sey çok net ve temiz. Ayrica herkesi bilgilendiriyorlar ki bu da Avrupa standartlarinda çok nadirdir' Birlesik Krallik'tan gelerek Mugla'ya yerlesen Barbara Hughes: 'Burada bizim yas grubumuzdaki herkes asisini oldu. Dürüstçe söylemek gerekirse birçok ülkeden avantajliydik. Erkek kardesim Ispanya’da yasiyor, hala bekliyor. Teyzem 80 yasinda ve Güney Afrika’da hala bekliyor' Antalya'da yasayan Alman vatandasi Michael Wigant: 'Burada hükümet tarafindan kapanma döneminde yapilan seyler Almanya’da yapilanlardan daha iyi. Burada yasli insanlara, alisverise gidemeyecek durumda olan insanlara bakiliyor, tibbi destek daha iyi'

Türkiye'de yasayan uluslararasi misafirler, kendi ülkeleriyle kiyaslama yaparak Türkiye'nin saglik sisteminin gücünü ve yetkinligini anlatti.

Türkiye'de uygulanan Kovid-19 asisi dozu 42 milyonu asarken Türkiye'de yasayan uluslararasi misafirler, Kovid-19 asilama sürecindeki deneyimlerini ve Türk saglik sisteminden memnuniyetlerini Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanliginca hazirlanan videoda anlatti.

"Bu Topraklara Asik" baslikli seride Balikesir, Izmir, Mugla ve Antalya'ya yerlesen ve uzun süredir bu bölgelerde yasayan Italyan, Alman, Ingiliz ve Yunan vatandaslari, kendi ülkeleriyle Türkiye'nin saglik sistemini karsilastirdi, Türk saglik sistemine duyduklari hayranligi dile getirdi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, videoyu sosyal medya hesabindan "Koronavirüs ile mücadelede dünyaya örnek olacak bir gayretle islerini yapan basta saglik çalisanlarimiz olmak üzere tüm kamu görevlilerimize minnettariz." ifadeleriyle paylasti.

- "Kendimizi burada Almanya'dan daha güvende hissediyoruz"

Almanya'dan gelen ve Antalya'da yasayan Marion Füller ve Michael Wigant, film serisinde görüslerine yer verilen isimlerden ikisi oldu.

Wigant, Türk toplumunun salgin tedbirleri konusunda çok özenli davrandigini, mesafenin korundugunu, her yerde maske takildigini belirterek, sunlari söyledi:

"Yakinda durumun düzelmesini umuyoruz. Burada hükümet tarafindan kapanma döneminde yapilan seyler Almanya’da yapilanlardan daha iyi. Burada yasli insanlara, alisverise gidemeyecek durumda olan insanlara bakiliyor, tibbi destek daha iyi. Almanya’dan farkli olarak asilama yasa bagli olarak daha iyi yapiliyor. Kendimizi burada Almanya’dan daha güvende hissediyoruz. Bu da sadece 14 günlügüne bile olsa Almanya’ya gitmemis olmamizin ve burada kalmamizin nedenlerinden biri. Yakin zamanda da Almanya’yi ziyaret etmeyecegiz."

Wigant, Türkiye'deki saglik sisteminin olumlu taraflarina iliskin örnek verirken "Almanya’da röntgen için iki ay bekliyorum, burada ise 20 dakika. Neden buradaki sistem daha iyi, Almanya’da durum neden bu kadar kritik bilmiyorum fakat bana göre Türkiye’deki saglik sistemi Almanya’dakinden iyi." ifadelerini kullandi.

Kovid-19 asisini Türkiye'de yaptirdiklarini belirten Marion Füller de asidan dolayi bir sorun yasamadigini anlatti.

Füller, "Buradaki saglik sistemi Almanya’dakinden daha iyi. Almanya’da bana KOAH teshisi konmustu fakat bunun arkasinda astim ve alerji gibi iki rahatsizligin daha oldugunu Türkiye’deki aile hekimim buldu. Burada yogun bakim yatak sayisinin hep yeterli oldugunu duyuyoruz. Almanya’da ise saglik sistemi çöktü." diye konustu.

Kendisini burada çok iyi hissettigini dile getiren Füller, Almanya'ya dönmek istemedigini ve burada mutlu oldugunu kaydetti.

- "Her sey mükemmel sekilde tamamlandi"

Yunanistan'dan Balikesir'e gelen Yiannis Yiatilis de Türkiye’deki Kovid-19 asilama programinin çok basarili oldugunu belirtti.

Yas sirasi geldiginde internet ortamindan çok kolay randevu aldigini ifade eden Yiatilis, "Günüm geldiginde hastaneye gittik ve her sey mükemmel sekilde tamamlandi. Bizim için bekliyorlardi. Her sey temiz ve güzeldi, 2 dakika bile bekletilmedik. Her sey hizli ve basarili sekilde halledildi. Dogrusunu söylemek gerekirse bu konuda çok mutluyum." dedi.

Belli sebeplerden dolayi Türk hastanelerinde birkaç defa bulundugunu ve olumlu tecrübeler yasadigini dile getiren Yiatilis, "Bence doktorlar ve personel çok çok iyi egitilmis. Devlet hastanelerindeki yogunluga ragmen her sey çok net ve temiz. Ayrica herkesi bilgilendiriyorlar ki bu da Avrupa standartlarinda çok nadirdir. Çok verimli bir çalisma. Açikçasi çok sevdim ve bence insanlara saygili olmak yüksek seviyede bir medeniyeti gösteriyor." diye konustu.

Türkiye'de kendisini yeterince güvende hissettigini söyleyen Yiatilis, "Bir Yunan vatandasi olarak Türkiye’deyken kendimi evimde gibi hissediyorum. Herkes bana dostça davraniyor. Yunan oldugumu söyledigimde bir gülümseme ve dostça bir yüz görüyorum, burada olmayi seviyorum." ifadelerini kullandi.

- "Süreç mükemmel isledi"

Italya'dan Izmir'e gelen Carlo Brivio da asi olmak için Italya'ya dönüp dönmemeyi düsündügünü, bunu arkadaslariyla konustugunu ancak ülkesinde asi durumunun belirsiz oldugunu anlatti.

Esinin Türkiye'de, köydeki doktoru asiyla ilgili bir sey sormak için aradigini ve doktorun kendilerini asi olmaya davet ettigini aktaran Brivio, sunlari kaydetti:

"Buna inanamadim. Sonrasinda esim gittigi anda kayda alindi ve asisi yapildi. Ben de sonraki hafta için asi randevusu aldim. Üç hafta sonrasinda da ikinci asilarimizi olduk. Hiçbir sorun yasamadik. Randevulara ne zaman gidilecek, nereye gidilecek, her sey telefondaki bir uygulama yoluyla onaylandi. Süreç mükemmel isledi. Asilama sonrasinda önce onu, sonra da beni aradilar. Iyi olup olmadigimizi, bir problem yasayip yasamadigimizi sordular. Dedigim gibi buna inanamadim. Bu yasadiklarimi Italya’daki arkadaslarima anlattigimda hala asi olmadiklarini ögrendim. Sadece Italya için demiyorum, ABD’de de Belçika’da da yasadim. Bu yüzden bu ülkelerdeki durumlar hakkinda da bilgim var. Türkiye’de son 15 yilda yasanan bu degisime hala hayret ediyorum."

- "Birçok ülkeden avantajliydik"

Birlesik Krallik'tan Mugla'ya gelen Ingiliz vatandaslari Tudor Hughes ve Barbara Hughes da Türkiye'deki asi deneyimini anlatti.

Tudor Hughes, Türkiye'nin tartismasiz yasanabilecek en güzel yerlerden oldugunu söyledi.

Kovid-19 asilama sürecinin çok kolay oldugunu ve telefondaki uygulamayla randevu alabildigini belirten Hughes, "Kullanmasi gerçekten çok kolay. Size asi olabileceginiz uygun günler gösteriyor, birini seçiyorsunuz ve size aldiginiz randevu gününün onayi bilgisi geliyor. Hatta randevudan bir gün önce de 'Lütfen gelmeyi unutmayin' diye bilgi mesaji geliyor." dedi.

Asinin hastanede yapildigini dile getiren Hughes, "Öyle büyük bir sira yoktu. Siramiz geldi ve 5 dakika içinde asimizi olduk. 15-20 dakika kadar yan etki göstermeyeceginden emin olmak için beklememiz gerekti, daha sonra gitmekte özgürdük." diye konustu.

Türkiye'deki saglik sistemini öven Hughes, sunlari söyledi:

"Türkiye’nin saglik sistemine duaci oldugumu söylemekten baska bir sey diyemem. Birlesik Krallik’tan daha farkli. Bizim ülkemizde polikliniklerimiz yok. Eger bir probleminiz varsa yapmaniz gereken ilk sey genel pratisyeni aramaktir. Sonrasinda ne yapmaniz gerektigine karar verilir. Sonra da bir uzmana gitmek için randevu alirsiniz, beklemek zorunda kalirsiniz. Kan testi vermeniz gerekse bile yine doktor beklersiniz. Kisacasi her sey zaman alir. Burada ise poliklinikler var. Tüm testlerinizi yapiyorlar, günün sonunda durumunuzun ne olduguna dair bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Benim için harika bir sistem."

Barbara Hughes da "Sadece biz degil, burada bizim yas grubumuzdaki herkes asisini oldu. Dürüstçe söylemek gerekirse birçok ülkeden avantajliydik. Erkek kardesim Ispanya’da yasiyor, hala bekliyor. Teyzem 80 yasinda ve Güney Afrika’da hala bekliyor. Evet, burasi çok daha verimli." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA