TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Yeni Görevimiz, Sürdürülebilir Dis Ticaret Fazlasi Vermek'

Türkiye Ihracatçilar Meclisinin projesi olan “Dünyayi tüketmeden, dünya için üretiyoruz” sloganiyla TIM Kadin Konseyi öncülügünde hazirlanan 12 ana hedefin yer aldigi Sürdürülebilirlik Eylem Planini TIM Baskani Ismail Gülle açikladi. TIM Baskani Ismail Gülle, “Ortaya koydugumuz 12 ana hedef, sürdürülebilirlik noktasinda ülkemizi markalastirarak bizleri ‘Her Alanda Sürdürülebilir Türkiye’ hedefine ulastiracak" dedi.

TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'Yeni Görevimiz, Sürdürülebilir Dis Ticaret Fazlasi Vermek'
Türkiye Ihracatcilar Meclisi’nin (TIM) düzenledigi lansmana TIM Kadin Konseyi ve Tim Baskani Ismail Gülle katildi.

Toplantida TIM Kadin Konseyi’nin öncülügünde, “Dünyayi tüketmeden, dünya için üretiyoruz” sloganiyla hazirlanan ‘TIM Sürdürülebilirlik Eylem Plani’nin 12 ana hedefinden bahsedildi. TIM Baskani Ismail Gülle, “Ortaya koydugumuz 12 ana hedef, sürdürülebilirlik noktasinda ülkemizi markalastirarak bizleri ‘Her Alanda Sürdürülebilir Türkiye’ hedefine ulastiracak. Çalismalarimizin sonucunda Dünyayi tüketmeden, dünya için üreten ülkemiz, hem sürdürülebilir kalkinma modeliyle ihracatla yükselecek; hem de çevreye deger veren herkesin bir numarali tercihi haline gelecek. Ihracatçilar olarak bu yola çiktigimizda, iki önemli vazifemiz bulunuyordu. Bunlarin ilki, sürdürülebilir ihracati basarmakti. Hamdolsun bunu hep birlikte basardik” dedi.

“Geçtigimiz yil, 148 ülkeye dis ticaret fazlasi verdik”

Geçtigimiz yil, 148 ülkeye dis ticaret fazlasi verdiklerine dikkat çeken Gülle, söyle devam etti: "Bu basariyi sürdürebilir kilmak ve dis ticaret fazlasi verdigimiz ülke sayisini artirmak elimizde. Ancak iklim degisikligi ve çevre konusunu sürekli gündemde tutmamiz gerekiyor. Çünkü Iklim Degisikligi, artik gelecek nesillerin degil; bugün, dogrudan bizlerin sorunu haline gelmis durumda. 2018 yilinda görevi devraldigimizdan beri, dis ticaret fazlasi verdigimiz Avrupa Birligi’nin israrla karbon nötr kita olma hedefini dile getirmesi, ihracatimiz için oldukça önemli bir gelisme. Kimsenin kuskusu olmasin, ihracatçimiz yesil mutabakatla beraber, mutlaka sürdürülebilir deger fazlasi vermeye devam edecektir. TIM ve ihracatçi birliklerimizle, sürecin basariyla tamamlanabilmesi adina var gücümüzle çalisiyoruz. Çalismalarimiza yol göstermesi amaciyla, TIM tarihinde ilk kez Iklim Degisikligi Komitesi ve Kadin Konseyimiz bünyesinde “Sürdürülebilirlik ve Iklim” basliklarinda alt çalisma komiteleri olusturduk. Enerji Yogun, Kaynak Yogun ve Tarim Sektörü ana gruplandirmasi ile üç farkli tarihte “TIM Avrupa Yesil Mutabakati Farkindalik Toplantilari” düzenledik. Ihracatçi Birlikleri bünyesinde görev yapmakta olan personelimizin iklim degisikligi konusunda yeterliligini artirmak amaciyla, Bogaziçi Üniversitesi Iklim Degisikligi ve Politikalari Uygulama ve Arastirma Merkezi is birliginde “Iklim Degisikligi ve AB Yesil Düzen Egitimi” düzenledik".

“Tüm bu çalismalar, Kadin Konseyimizin üstün çalismalariyla yogruldu”

Avrupa Katilim Öncesi Yardim Araci IPA III” proje çagrisini “Yesil Gündem ve Sürdürülebilirlik” basliginda hazirladiklarini dile getiren Gülle, sunlari kaydetti: ISTKA proje çagrisi için ihracatçilarimizin sinirda karbon düzenlemesine uyum saglamasi amaciyla “Sifir Karbon Fasilitasyon Merkezi” proje basvurumuzu yaptik. COSME Programi “Avrupa Hafif Sanayisinde Inovasyon ve Teknoloji” çagrisi kapsaminda ihracatçilarimizin dijital, teknolojik ve yesil dönüsüm adimlarini hizlandiracak bir proje basvurusu gerçeklestirdik. TÜBITAK Aglara Üyelik Destegi kapsaminda Avrupa Iklim Agina üyelik için çalismalarimizi tamamladik. Insallah olumlu sonuçlari bekliyoruz. Tüm bu çalismalar, Kadin Konseyimizin üstün çalisma ve gayretleriyle yogrularak ‘Sürdürülebilirlik Eylem Plani’ni hayata geçirmemizi sagladi".

“Eylem Planimiz, ‘Her Alanda Sürdürülebilir Türkiye’ hedefine ulastiracak”

TIM Baskani Ismail Gülle, ‘TIM Sürdürülebilirlik Eylem Plani’nda yer alan 12 ana hedefin, sürdürülebilirlik noktasinda ülkeyi markalastirarak “Her Alanda Sürdürülebilir Türkiye” hedefine ulastiracagina vurgu yapti. Gülle “Kaliteli, katma degerli ihracat hedefiyle sanayide dijital dönüsümü destekleyecegiz.Bu vizyonu ortaya koyan ve ‘Sürdürülebilirlik’ basliginda ilklere imza atan TIM Kadin Konseyimizi tebrik ediyorum. Insallah, eylem planimizdaki hedefleri bir bir gerçeklestirerek Türkiye’yi sürdürülebilirlik alaninda marka ülke haline getirecegiz. Çalismalarimizin sonucunda, dünyayi tüketmeden dünya için üreten ülkemiz, hem sürdürülebilir kalkinma modeliyle ihracatla yükselecek; hem de çevreye deger veren herkesin bir numarali tercihi haline gelecek” ifadelerini kullandi.

TIM Sürdürülebilirlik Eylem Plani’ndaki 12 ana hedef

Eylem planindaki 12 ana hedefi Ismail Gülle, söyle siraladi:

"Ilk hedefimiz, TIM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulunu olusturmak. Cumhurbaskanimiz liderliginde hayata geçirilen eylem plani dogrultusunda TIM olarak olusturacagimiz kurul ile sektörlerimizin ilerleme sürecinin takipçisi olacagiz. Sürdürülebilir ihracat stratejisi, sektörel eylem plani ve kamu istisare mekanizmasiyla; asama asama tüm süreci yakindan takip etme sansina sahip olacagiz. Ayrica Bilim Kuruluna bagli sektör kurullari olusturarak degerlendirme toplantilari gerçeklestirecek; yil sonunda “Sürdürülebilirlik Raporu”nu yayimlayacagiz.

Ikinci hedefimiz, Emine Erdogan Hanimefendi himayesinde gerçeklestirilen “Sifir Atik Projesi”ni ihracatimizdaki her sektöre tasimak. Bu kapsamda, isletmelerin atik envanterinin olusturulmasi ve ortak bir platformda birlestirilmesi, degerlendirilmesi, firmalara teknik envanter saglanmasi konularinda liderlik edecegiz. Ayrica atiklarin minimize edilmesi, atiktan enerji elde edilmesi ve ihracatçilar için atik yönetimi is modeli gelistirilmesine iliskin mentörlük verecegiz.

Üçüncü hedefimiz, Dijital Mentörlük ve Egitim programlariyla; sürdürülebilirlik ekosistemini olusturmak. Bu hususta, Ekolojik Ihracat Akademisi çatisi altinda pek çok egitim ve projeyi planlamis durumdayiz.

Dördüncü hedefimiz, kurumsal karbon ayak izi çalismalarinda, yeni bir sayfa açmak. Bu hususta öncelikle, sirketlerin kurumsal karbon ayak izini bilimsel yöntemlerle ölçmesini tesvik edecegiz.

Besinci hedefimiz, sanayide döngüsellik ve ileri kazanimla beraber, ekonomimize deger katmak.Bu baslikta, materyalleri tekrar kullanma, üretim içi atiklari ile kullanim ömrünü tamamlamis tüm malzemenin geri kazanimi gibi konularda egitim ve farkindalik çalismalari gerçeklestirecegiz.

Altinci hedefimiz, son günlerde Marmara Denizinde yasanan tabloyla gündemde daha da öne çikan “ileri aritma teknolojileri” alaninda. Bu minvalde, ileri derece aritma teknolojileriyle mevcut altyapinin iyilestirilmesi ve sanayi tesisleri atik sularinin degerlendirilmesi konularinda çalismalar gerçeklestirecegiz.

Yedinci hedefimiz, tedarik zinciri yönetimini sürdürülebilir bir zeminde ele alma arzusundayiz.Bu baslikta, Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan uygulanan entegre çevre bilgi sisteminin yayginlastirilmasinin takipçisi olacagiz. Ayrica, deger zincirindeki tüm paydaslarin davranis kaliplarini, düsünme ve çalisma sekillerini degistirmek adina farkindalik çalismalari gerçeklestirecegiz.

Sekizinci hedefimiz, Standardizasyon. Bu konu, sadece sürdürülebilirlik alaninda degil; ihracatimizla ilgili her konuda en önemli basliklarimiz arasinda yer aliyor. Çünkü standartlar, markalasma noktasinda da oldukça önem arz ediyor. Bu baslikta, sektör kurullarinda ihracatçi sektörlerimizin güncel uluslararasi standartlara uygun çalisma yapmalarini ve finansmana erisimini kolaylastiracagiz. Ayrica uluslararasi standardizasyon ve sertifikasyon uygulamalarini takip ederek yayginlastiracagiz.

Dokuzuncu hedefimiz, ihracatimizda sertifikasyon uygulamalarini daha da öne çikarmak. Burada, uyguladigimiz basarili modelleri tüm sektörlerimizde kullanarak, çalismalari tüm ihracatçi sektörlerimize entegre edecegiz.

Onuncu hedefimiz, her alanda yenilenebilir enerji kaynaklarina odaklanmak. Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi için sertifikasyon süreçlerini uluslararasi geçerliligi olacak sekilde tesvik edecegiz. Döngüsel Ekonomi Eylem Plani ve Avrupa Yesil Mutabakati odagindaki AB fonlarindan ihracatçilarimizin daha fazla yararlanmasina katki saglayacagiz.

On birinci hedefimiz, isletmelerde yetkilendirilmis kurumsal ve tedarik zinciri sürdürülebilirlik birimlerinin olusmasini tesvik etmek. Böylece üretim faaliyetlerinin, girisimciligin, yenilikçiligin ve kalkinma odakli politikalarin destekledigi ekonomik büyümeyi saglayacagiz.

Eylem planimizdaki son hedefimiz, dijital ürün pasaportu ve izlenebilirlik uygulamalarini gelistirmek. Bu minvalde, Sektörel Dijital Ürün Pasaportu uygulamalarinin Blockchain teknolojisi ile yayginlastirilmasi adina tesvik alanlari olusturulmasinda öncü olacagiz. Finansal ihtiyacin giderilmesi için Eximbank ve diger yurtiçi tesvik mekanizmalari ile uluslararasi finansman kaynaklarini güçlendirecegiz".
Kaynak: İHA