Sivas Tarihi Eserleri Ve Dogal Güzellikleriyle Ziyaretçilerini Bekliyor

Selçuklu ve Osmanli dönemine ait çok sayida tarihi eseri bünyesinde barindiran, Cumhuriyet'in temellerinin atildigi kent olan Sivas, yerli ve yabanci turistlere ev sahipligi yapmaya hazirlaniyor Atatürk Kongre Müzesi, Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese ve Gökmedrese'nin yani sira birbirine çok yakin mesafede bulunan onlarca tarihi yapi, kente gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor Sivas Valisi Salih Ayhan: 'Geçtigimiz yillarda Sivas'a kayitli 600 bin civarinda turist geliyordu. Geçen yil bu sayi 397 bine kadar düstü. Biz Sivas'ta bir hedef koyduk, yillik en az 1 milyon turist'

SERHAT ZAFER - Selçuklu ve Osmanli dönemine ait çok sayida tarihi eseri bünyesinde barindiran Sivas, adeta açik hava müzesini andiriyor.

Kent merkezinde yaklasik 4-5 kilometrelik alanda bulunan Atatürk Kongre Müzesi, Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese, Sifahiye Medresesi, Gökmedrese, Buruciye Medresesi, Kale Cami, Egri Köprü ve Kesik Köprü'nün yani sira çok sayida cami, hamam, han, köprü ve türbe, Sivas'in tarihi zenginligini gözler önüne seriyor.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "En büyük eserim" dedigi Cumhuriyet'in temellerinin atildigi kentte 1892 yilinda insa edilen, Sivas Kongresi'nin yapildigi, önce "Mülki Idadi", daha sonra "Sultani" olarak hizmet veren bina, dikkati çeken tarihi eserler arasinda yer aliyor.

Sultan Alaaddin tarafindan vakfedilen, minaresi kendi eksenine göre 25 derece egik Ulu Cami, Kanuni Sultan Süleyman'in vezirlerinden Sivasli Koca Hasan Pasa tarafindan yaptirilan Meydan Camisi ve Sivas Valisi Mahmut Pasa tarafindan 1580 yilinda insa ettirilen Kale Camisi, kent merkezindeki tarihi dokuya çesitlilik katiyor.

Kale Camisi'nin yanindaki Çifte Minareli Medrese de dikkati çeken eserler arasinda yer aliyor.

Çifte Minareli Medrese'nin karsisindaki, Selçuklu Sultani I. Izzeddin Keykavus tarafindan 1217 yilinda yaptirilan Sifahiye Medresesi, Anadolu Selçuklu tip okullarinin ve hastanelerinin en eskisi olarak biliniyor. Sifahiye'nin yanindaki Buruciye Medresesi de taç kapidaki tas isçiligiyle dikkati çekiyor.

Anadolu Selçuklular döneminde Sahip Ata Fahreddin Ali tarafindan 1271 yilinda yaptirilan, taç kapi üzerinde yükselen tugla örgülü iki minaresindeki mavi çinilerle ön plana çikan Gökmedrese ile Selçuklu dönemine ait, Kizilirmak üzerindeki Kesik Köprü ve Egri Köprü de Sivas'in tarihi zenginligini gözler önüne seriyor.

- "Yeni cazibe merkezleri olusturuyoruz"

Vali Salih Ayhan, AA muhabirine, Sivas'in turizm potansiyeli ile adeta açik hava müzesini andiran bir kent oldugunu söyledi.

Sivas'in tarihi meydaninin dünyadaki en güzel meydanlar arasinda yer aldigini dile getiren Ayhan, sehri ziyaret edenlerden bu olumlu tepkiyi aldiklarini belirtti.

Ayhan, Sivas'in birçok medeniyetin izlerini tasiyan ve baskentlik yapan müstesna bir sehir oldugunu vurgulayarak, kentin cografi büyüklügü, farkli iklimsel özellikleri ve birçok dogal zenginlige de ev sahipligi yaptigini anlatti.

Sivas'in yüksek hizli trenle bulasmasina az bir zaman kaldigini ve bunun turizm açisindan da büyük bir sans oldugunu dile getiren Ayhan, sunlari kaydetti:

"Bu avantaji en üst düzeyde kullanmak için birçok çalismayi hayata geçiriyoruz, yeni cazibe merkezleri olusturuyoruz. Hamidiye Kültür Parki, Altinkale ve geleneksel çadir kültürü, Sicak Çermik'te saglik turizmini hizlandirdik. Yildiz Dagi kis evlerini yapiyoruz. Müze Sehri Sivas Projesi kapsaminda Sanayi Mektebi Müzesi'ni, Sehir Müzesi'ni, Gök Medrese Vakif Müzesi'ni, Zanaatkarlar Çarsisi ve Müzesi'ni, Asik Veysel Ozanlar ve Müzik Kültürü Müzesi'ni, Savas Atlari Müzesi'ni, Tarim Müzesi'ni, Abdülhamit Han Ani Evi'ni, Asik Ruhsati Ani Evi'ni ve Muhsin Yazicioglu Ani Evi'ni yakin zamanda hizmete aliyoruz."

Ilçelerde de turizmle ilgili sayisiz projeleri hayata geçirdiklerini ve geçirmeye devam ettiklerini söyleyen Vali Ayhan, Gürün Gökpinar, Zara Tödürge ve Hafik Gölleri'nde çalisma yürütüldügünü anlatti.

Ayhan, Divrigi ilçesinde de Cam Teras ve Seyir Alanlari Projesi ile Arasta Projesi'nin hizmete sunulacagini belirtti.

- 1 milyon turist hedefleniyor

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan en çok etkilenen sektörlerin basinda turizmin yer aldigini, Sivas'in da bundan etkilendigine dikkati çeken Ayhan, sözlerini söyle tamamladi:

"Geçtigimiz yillarda Sivas'a kayitli 600 bin civarinda turist geliyordu. Geçen yil bu sayi 397 bine kadar düstü. Biz Sivas'ta bir hedef koyduk, yillik en az 1 milyon turist. Yüksek hizli trenin insallah 4 Eylül'de görkemli bir törenle açilisini gerçeklestirmeyi planliyoruz. Salgin, insanlarin turizm anlayisinda çok bir degisiklik yaratti. Deniz ve çok yildizli otel bakisindan daha çok butik, dogal ve kültürel turizm sekline döndügünü de görüyoruz. Salgin sonrasi çok büyük bir turizm beklentisi var. Insanlar 15 aylik bir travma yasadi, bunu da daha çok doga turizmi ve sakin sehirlerde atacaklarini düsünüyorum. Karavan turizmi çok ön plana çikmaya basladi ve ilimizde de bunun altyapisini olusturuyoruz.

Ülkemizin genel turizm yönetimine, dünyadaki gelismelere yönelik bizler de konumumuzu aliyoruz. Sivas'in adinin turizm açisindan bundan sonra ülke gündeminde çok daha fazla yer alacagini hep birlikte görecegiz."
Kaynak: AA