Sehit Cenazesinde CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'na Yönelik Saldiri Davasina Devam Edildi

Sehit Piyade Sözlesmeli Er Yener Kirikçi'nin 21 Nisan 2019'da Çubuk'un Akkuzulu Mahallesi'ndeki cenazesinde CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'na yönelik saldiriyla ilgili 67 kisinin yargilandigi davanin üçüncü celsesi görüldü.

Çubuk 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki durusmada saniklar, bazi müstekiler ve taraf avukatlari hazir bulundu. Milletvekillerinin de arasinda bulundugu bazi CHP'liler de durusmayi takip etti.

Durusmada CHP'nin avukatlari, parti aracina verilen zararin 24 bin 597 lira 44 kurus oldugunu bildirdi.

Savunmasini yapan sanik Abdullah Gündogdu, cenaze törenini televizyondan ögrendigini ve Altindag'daki evinden Çubuk'a gittigini söyledi.

Kiliçdaroglu'nu görmedigini ve sadece PKK'ya karsi slogan attigini savunan Gündogdu, "Orada olayi uzaktan izledim. Kiliçdaroglu ve beraberindekilere hakarette ve fiziki temasta bulunmadim." ifadesini kullandi.

Olaylar sirasinda kendisinin oldugu görüntüler izletilen Gündogdu, hakimin "Kendini görüyor musun?" sorusuna "Net bir sekilde göremiyorum." yanitini verdi.

Görüntüdeki kisinin kendisi olmadigini savunan Gündogdu, hakimin "Elini niye kaldirdin?" sorusunu "Sendeledim, kasti olarak yapmadim." seklinde cevapladi.

Iddianamede CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün ceketinin ense kismindan tutarak ittigi ve Kiliçdaroglu'nun sigindigi evden çikmasini engelleyen grupta yer aldigi kaydedilen sanik Cahit Köse savunmasinda, "O kargasada Levent Gök'ün oldugundan dahi haberim yok. Düsmemek için tutmus olabilirim. Kendisini görsem tanimam. Bizim siyasetle isimiz yok. Tas veya sopa kullanmadim. Sadece 'Sehitler ölmez, vatan bölünmez' diye bagirdim." ifadelerini kullandi.

Iddianamede CHP aracina tas attigi ve Kiliçdaroglu'nun sigindigi evden çikmasini engelledigi belirtilen sanik Cevdet Saritas, "Elimde tas görünüyor ama sehidin üzüntüsüyle araca vurup vurmadigimi hatirlamiyorum." dedi.

Sanik Erhan Kökmen ise CHP Ankara Milletvekili Gök'e vurduguna yönelik suçlamayi kabul etmedi.

Görüntülerin izletildigi Kökmen, hakimin "Gördün mü kendini? Elini savurdun. Ne yapiyorsun o sirada?" sorusuna "Elimi yukaridan asagi dogru indirme hareketiyle kalabaliktan çikmaya çalisiyorum. Vurma kastim yok." yanitini verdi.

CHP Ankara Milletvekili Gök'ün ensesinden tutarak çekistirdigi bildirilen sanik Hasan Hüseyin Destan, daha önce açik kalp ameliyati geçirdigini belirterek, olay günü kalabaligin arasinda kaldigini ve fenalasmamak için etrafindakileri ittigini söyledi. Destan, "Etrafimdakileri iterken elim Levent Gök'e degmis olabilir." dedi.

Sanik Mehmet Arif Arslan, Türkiye Gaziler ve Sehit Aileleri Vakfinda yöneticilik yaptigi için sehit cenazesinden haberi oldugunu belirtti.

Olay öncesinde kendisini ve sehit babasini birinin iterek geçtigini aktaran Aslan, polislere "Bunlar Kemal Kiliçdaroglu ile beraber gelen ekipten. Hem beni hem de sehit babasini itti. Bunlar provoke etmeye gelmisler." dedigini anlatti.

- "Genel Baskan aracindan indigi andan itibaren yuhalama selleri basladi"

Kiliçdaroglu'nun koruma polisi Ali Sancar, "tanik" sifatiyla verdigi ifadede, jandarma tarafindan alinan ifadesinin geçerli oldugunu belirterek, sehit cenazesinin kilinacagi yere öncü ekip olarak geldiklerini anlatti.

Yaninda ekip arkadaslarinin bulundugunu aktaran Sancar, sunlari söyledi:

"O ana kadar olumsuzluk yoktu. Koruma müdürümüze olumsuzluk olmadigini bildirdik. Önce Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas ve ardindan Sayin Genel Baskan geldi. Genel Baskan aracindan indigi andan itibaren yuhalama selleri basladi. Yuh sesleri ve 'PKK buradan defol' seklinde slogan atildi. Cenaze namazi tam anlamiyla kilinmadi. Protokolde devlet büyüklerinden kimse top aracinin arkasinda yoktu. Vatandaslar, arindirilmis alana bariyerlerin üzerinden atlayarak girdiler. Vatandaslar tas atmaya basladi, genel baskanin etrafinda etten duvar ördük."

Sancar, cenaze töreni öncesinde kimseye siddet uygulamadiklarini, Kiliçdaroglu'na yönelik saldiri girisimi sonrasinda müdahalede bulunduklarini belirtti.

Hakimin "Yakin orayi sözü' sizde nasil bir etki uyandirdi?" sorusuna Sancar, yillardir polis oldugunu hatirlatarak, "Bu olayin planli, projeli ve öldürmeye yönelik bir linç girisimi oldugunu düsünüyorum." dedi.

Diger müstekilerin dinlenmesinin ardindan söz alan Kiliçdaroglu'nun avukati Celal Çelik, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar ve Il Emniyet Müdürü Servet Yilmaz'in tanik olarak dinlenmesini ve mahkemenin görevsizlik karariyla dosyayi agir ceza mahkemesine göndermesini talep etti.

- Ara kararlar

Mahkeme, Akar ve cenazeye katilan protokoldeki diger isimlerin tanik olarak dinlenmesi talebini reddetti.

Mahkeme, saniklar hakkindaki yurt disina çikis yasaginin devamina, durusmaya katilmayan 4 sanigin zorla getirilmesine ve görevsizlik talebinin reddine karar verildi.

Davanin görülmesine 7 Ekim 2021'de devam edilecek.

Kiliçdaroglu'nun da arasinda bulundugu bazi CHP'lilerin saldiriya ugramasina ve parti aracina zarar verilmesine iliskin Çubuk Cumhuriyet Bassavciligi ilk olarak 36 kisi hakkinda dava açmis, sonradan birlesen dosyalarla sanik sayisi 67'ye yükselmisti.

Kaynak: AA