BM'nin Çocuk Haklariyla Ilgili 'Utanç Listesinde' Israil Ve Suudi Arabistan'in Bulunmamasi Elestirildi

BIRLESMIS MILLETLER – Birlesmis Milletler (BM) Genel Sektreteri Antonia Guterres'in, çatisma bölgelerindeki çocuklarla ilgili bugün yayinladigi raporda, çocuk haklarini ihlal eden ülkeler listesinde Israil ve Suudi Arabistan'a yer vermemesi tepki çekti.

Yemen ve Filistin'deki çocuk haklari ihlallerinin de yer aldigi "Çocuklar ve Silahli Çatismalar" adli 42 sayfalik yillik BM raporunda, bu ihlallere neden olan Israil ve Suudi Arabistan'in listeye alinmamasi insan haklari gruplari tarafindan elestirildi.

New York merkezli Insan Haklari Izleme Örgütü (HRW) çocuk haklari savunuculugu direktörü Jo Baker, "Guterres, çocuklarin öldürülmesi ve sakat birakilmasiyla ilgili 'utanç listesine' Israil'i ve Suudi Arabistan'i dahil etmeyerek, onlari içinde bulunduklari çikmazdan kurtardi." ifadesini kullandi.

Baker, Genel Sekreterin, utanç listesini BM kanitlari üzerine olusturmamasinin çocuklara karsi ihanet teskil ettigini belirterek, bu tutumun ayrica ihlal eden taraflara karsi cezasizligi körükledigini vurguladi.

Guterres'in 18 Haziran'da ikinci dönem için göreve seçildigini hatirlatan Baker, "Artik Genel Sekreter ikinci dönemi güvence altina alindigina göre, liste konusunda bu yaklasimi terk etmeli ve listesinin gerçekleri yansittigindan emin olmali." degerlendirmesinde bulundu.

Guterres'in bugün yayinlanan ilgili BM raporunda, isgal altindaki Bati Seria ve Gazze'de 340 Filistinli çocuga yönelik 1031 agir ihlal vakasi yasandigi belirtilmis ancak ihlal eden taraf olarak Israil'in adi geçmemisti.

Raporda ayrica Bati Seria ve Dogu Kudüs'te Israil güçlerinin 361 çocugu "güvenlik suçu" gerekçesiyle gözaltina aldigi ve bunlarin yüzde 83'ünün gözalti sirasinda istismar ve fiziksel siddete ugradigi dogrulanmisti.

Ayni sekilde raporda, Yemen'de Husilerle Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon arasinda 2015'ten bu yana devam eden savasta 269 çocugun öldügü, 855'inin de sakat kaldigi kaydedilmis fakat Suudi Arabistan buna neden olan taraflardan biri olarak listeye alinmamisti.

BM, 2002'den bu yana, çocuklara yönelik öldürme, sakatlama, askere alma, cinsel siddet, kaçirma, insani yardimlarin engellenmesi ile okullara ve hastanelere yönelik saldirilar gibi agir çocuk haklari ihlallerinden sorumlu olanlari içeren bir "utanç listesi" (kara liste) yayinliyor.

Kaynak: AA