Ameliyatla Ayrilan Siyam Ikizleri 3 Yasinda

Londra'daki 3 büyük ameliyatla ayrilan ve tedavileri Ankara Sehir Hastanesi'nde devam eden siyam ikizleri Derman ve Yigit için sürpriz yas günü partisi düzenlendi Ankara Sehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Evren Yasar: 'Normal yasitlariyla fizyolojik olarak esit olacak sekilde bir çalisma içerisindeyiz. Bu, devam edecek. Insallah daha güzel günlerinde, yas günlerinde beraber olma firsati olacak'

Üç yil önce kafalari yapisik dünyaya gelen ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile esi Emine Erdogan'in himayesinde Londra'da yapilan operasyonla ayrilan siyam ikizleri, 3'üncü yas günlerini kutladi.

Tedavileri Ankara Sehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde devam eden Derman ve Yigit için hastanenin spor salonunda sürpriz yas günü partisi yapildi.

Basin mensuplarinin ilgisini karsiliksiz birakmayan Derman, bazen yürüyerek bazen de kosarak objektiflere poz verdi. Yigit de ebeveynlerinin kucaginda olup bitenleri ilgiyle izledi.

Kucaklarindaki Derman ve Yigit ile kameralarin karsisina geçen Evrensel çifti, ikizler için hazirlanan pastanin mumlarini birlikte söndürdü.

Anne Fatma Evrensel, geçen sürecin çok zor oldugunu dile getirerek, "Zor günleri atlattik. Tedavilerimize devam ediyoruz. Fizik tedavide bir hayli ilerleme oldu." dedi. Fatma Evrensel, geçen yil ile karsilastirildiginda ikizlerin durumunun çok farkli oldugunu, geçen süreçte çok ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Baba Ömer Evrensel de ikizlerin herhangi bir problemlerinin bulunmadigini belirterek, tedavilerinin sürdügünü anlatti.

Baba Evrensel, "Zamanla bütün problem ve sikintilari atlatacagiz. Geçen yil ile arada çok fark var, geçen yil geldigimizde çocuklarimiz yürüyemiyordu. Simdi bir yil içerisinde Yigit kendini toparlamaya basladi, oturabiliyor. Derman yürüyebiliyor, kendi islerini kendi halletmeye çalisiyor. Biraz daha zamanimiz var. Insallah bu süreci de atlatacagiz." diye konustu.

- Tedavileri sürecek

Ikizlerin saglik durumlariyla ilgili bilgi veren Ankara Sehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Evren Yasar, Yigit ve Derman'in yas günlerini kutlamaktan mutluluk duyduklarini dile getirdi.

Yaklasik 1,5 yildir ikizlerle beraber olduklarini ifade eden Yasar, sunlari kaydetti:

"Oldukça zorlu süreçler atlattik. Bu delikanlilar, her ikisi de anne babasinin yanlarinda çesitli cerrahiler geçirdiler yurt disinda. Daha sonra tedavi süreçleri hastanemizde yürütülmekte, halen devam ediyor. Mutluluk verici, oldukça iyi düzeydeler su an, bekledigimizden daha hizli gidiyorlar. Ingiltere'deki doktoruyla da sürekli temas halindeyiz, o da gelismelerden oldukça mutlu. Kolektif bir rehabilitasyonu gerektiriyor bu süreç. Hekim takipleriyle beraber, fizyoterapisi ayri, ergoterapisi ayri, dil konusma terapisi ayri sekilde götürülüyor. Normal yasitlariyla fizyolojik olarak esit olacak sekilde bir çalisma içerisindeyiz. Bu, devam edecek. Insallah daha güzel günlerinde, yas günlerinde beraber olma firsati olacak bizlerin de. Bu konuda umutlu ve mutluyum. Allah'a çok sükür, geldigimiz nokta bizim için oldukça basarili denebilecek bir nokta. Sayin Cumhurbaskanimiz, sürekli yakindan takip ediyor her iki delikanlinin gelismelerini.

Kendisine sürekli bilgi veriyoruz. Dogum gününden de haberdar. Bu süreçte hiçbir zaman yakin ilgilerini esirgemediler. Yakindan takip ettiler, bütün gelismelerden de bizzat kendilerini bilgilendiriyoruz."

- Londra'daki 3 büyük ameliyatla baslari ayrilmisti

Antalya'nin Alanya ilçesinde Fatma ve Ömer Evrensel çiftinin 22 Haziran 2018'de sezaryenle dünyaya gelen kafadan yapisik siyam ikizleri çesitli hastanelerde tedavi görmüs, Emine Erdogan, 2018'de Antalya'da hastane ziyareti sirasinda ikizleri görerek tedavileriyle ilgili süreci yakindan takip etmisti.

Siyam ikizlerinin ameliyati, Londra'daki Great Ormond Street Hastanesi'nde bu alanda deneyimli, 3 kez benzer ameliyat yapan pediyatrik beyin cerrahi Dr. Owase Jeelani önderligindeki ekip tarafindan gerçeklestirilmisti.

Aralarinda 2 Türk doktorun da bulundugu 42 kisilik ekip tarafindan yapilan 3 büyük operasyon sonucu yapisik baslari 28 Ocak'ta ayrilan Derman ve Yigit, 10 Haziran 2020'de Türkiye'ye dönmüstü. Ikizlerin tedavisi o tarihten itibaren Ankara Sehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde devam ediyor.
Kaynak: AA