Zonguldak'ta Kalp Ritim Bozuklugu Yasayan Hastalar 'Elektrofizyolojik' Tani Yöntemiyle Sifa Buluyor

Zonguldak BEÜ Tip Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ahmet Avci: 'Bu, damar tikanikligina yönelik degil, bizzat kalbin iletim sistemini arastirmaya yönelik yapilan bir teknik. Eger kiside kalpten kaynaklanan bir ritim bozuklugu varsa teshisi koyuyoruz, teshis sonucunda da tedavisini planliyoruz' 'Ayni seansta hastayi masadan kaldirmadan, eger uygun yeri bulabilirsek, çarpintiya ya da ritim bozukluguna sebep olan yeri isitarak ya da sogutarak ortadan kaldirabiliyoruz'

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi'nde, kalbin iletim sistemini arastirmaya yönelik yapilan "elektrofizyolojik" tani yöntemi ile ritim bozuklugu, düzensiz nabiz ve kalp çarpintisi yasayan hastalara müdahale ediliyor.

Zonguldak BEÜ Tip Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ahmet Avci ve Doç. Dr. Mustafa Umut Somuncu, yasam kalitesini olumsuz etkileyen kalp ritim bozuklugu olan hastalara uyguladiklari bu yöntemle, bölge insanina hizmet veriyor.

Prof. Dr. Avci, gazetecilere, üniversitede yeni baslattiklari "elektrofizyolojik" adli çalismanin, özellikle kalp atislari çok hizli, çarpinti tarif eden ya da nabzi düzensiz, ritim bozuklugu olan hastalara uyguladiklari bir yöntem oldugunu söyledi.

Bunun, damar tikanikligina yönelik degil, bizzat kalbin iletim sistemini arastirmaya yönelik yapilan bir teknik oldugunu aktaran Avci, "Eger kiside kalpten kaynaklanan bir ritim bozuklugu varsa teshisi koyuyoruz, teshis sonucunda da tedavisini planliyoruz. Ayni seansta da hastayi masadan kaldirmadan, eger uygun yeri bulabilirsek, çarpintiya ya da ritim bozukluguna sebep olan yeri isitarak ya da sogutarak ortadan kaldirabiliyoruz. Buna da ablasyon adini veriyoruz." ifadesini kullandi.

Avci, çogu kisinin yasadigi kalp çarpintilarini yorulma ve üzülme gibi farkli sebeplere bagladigina ancak bazen altta ciddi ritim bozuklugu ve kalp hastaligi olabildigine dikkati çekerek, "Bu tür sikayetleri olanlarin ilk önce ilgili uzmana müracaat etmesi gerekiyor. Yapilacak tetkikler neticesinde gerçekten bu islemden fayda görebilecegini düsünüyorsa, bu islemi yapabilir. Biz bir ekip olusturduk ve böylelikle bu bölgede bu tür ritim bozuklugu olan hastalarimiza hizmet vermeye çalisiyoruz." dedi.

Doç. Dr. Somuncu da yaklasik bir yildir aktif olarak basladiklari bu hizmetle vatandaslara faydali olmaya çalistiklarini kaydetti.
Kaynak: AA