TIKA'dan Gürcistan'da Diyabet Hemsireligi Egitimi

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanliginin (TIKA) destegiyle Gürcistan'in Abhazya Özerk Cumhuriyeti Maliye ve Ekonomi Bakanligi ile Abhazya Ticaret ve Sanayi Odasi is birliginde Abhazya göçmeni saglik personeli için diyabet hemsireligi egitim programi düzenlendigi bildirildi.

TIKA Tiflis Ofisinden yapilan yazili açiklamaya göre, iki gün çevrim içi süren yogun egitim programinda Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi akademisyenleri tarafindan egitime katilan 18 hemsireye diyabetin tani ve siniflamasi, diyabetin riskleri, diyabetten korunma ve önlemler, diyabette beslenme tedavisi, diyabette egzersiz tedavisi gibi toplam 12 ilgili konu anlatildi.

Egitim sürecinin ardindan Tiflis'te bir otelde düzenlenen sertifika törenine TIKA Tiflis Koordinatörü Necla Demirdag, Gürcistan'in Abhazya Özerk Cumhuriyeti Maliye ve Ekonomi Bakani Ivane Dolidze, egitime katilan yetkililer ile diger davetliler katildi.

Dolidze, burada yaptigi konusmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde yüksek riskli grup olarak degerlendirilen diyabet hastalarinin bakimi konusunda egitim programinin düzenlenmesini saglayan TIKA’ya tesekkürlerini ileterek Abhazya göçmenlerine yönelik TIKA tarafindan uygulanan ve devam etmekte olan projeler hakkinda bilgi paylasti.

Demirdag da söz konusu törene katilmaktan büyük memnuniyet duydugunu ifade ederek TIKA’nin saglik alaninda sunabilecegi egitim imkanlari hakkinda katilimcilara bilgi verdi.

Diyabet hemsireligi egitimine katilan basarili, yüksek vasifli ve kendini gelistirmek isteyen saglik personeline yönelik gelecekte Türkiye’de pratik uygulamalari da içeren egitim programi düzenleyebileceklerini belirten Demirdag, egitime verdikleri desteklerinden ötürü Abhazya Özerk Cumhuriyeti hükümetinin kurumlarina tesekkür etti.

Egitim programina katilanlar adina konusan saglik personeli Nana Gabelia da gerek meslegi nedeniyle gerek de tip 1 diyabet hastasi bir çocugun annesi olarak diyabet hakkinda birçok egitime katildigini dile getirerek TIKA tarafindan düzenlenen egitim programinin katilimcilar için çok verimli geçtigini kaydetti.

Kaynak: AA