TEKSIF Sendikasi Genel Baskani Irgat Açiklamasi 'Toplu Sözlesme Mutlaka Yapacagiz, Bundan Geri Dönüs Yok'

Türk-Is Genel Egitim Sekreteri ve TEKSIF Sendikasi Genel Baskani Nazmi Irgat, Bursa’da Atilim Tekstil’de isten çikarilan isçileri ziyaret etti. Irgat, "Hayirlisiyla bu is yerinde toplu sözlesme mutlaka yapacagiz. Bundan geri dönüs yok" dedi.

TEKSIF Sendikasi Genel Baskani Irgat Açiklamasi 'Toplu Sözlesme Mutlaka Yapacagiz, Bundan Geri Dönüs Yok'
TEKSIF’in 16 sube baskani ile Türk-Is’e bagli sendikalarin Bursa sube baskanlarinin da katildigi ziyarette sendikali olduklari için isten atilan ve bir ayi askin süredir de fabrika önünde ise geri dönme mücadelesi veren isçiler, TEKSIF Sendikasi Genel Baskani Nazmi Irgat’i ’Türk-Is seninle gurur duyuyor’ sloganlariyla karsiladi. Isçileri selamlayan Irgat, burada yaptigi açiklamada, “Sendikal hakkini kullandigi için isten atilmis, ekmegine kan dogranmis insanlarin yaninda olmak için, bu direnise destek vermek için buradayiz” dedi.

Isçilerin oldugu her yerde sendikalarin her zaman var olacagina ifade eden Irgat, buna kimsenin engel olamayacagini belirtti.

Isverenle diyalog kurmaya çalistiklarini anlatan Irgat, sözlerine söyle devam etti:

“Diyalog çagi diyorlar ya biz de onu denedik maalesef olumlu cevap alamadik. Agalar beyler bu talebimizi ellerinin tersiyle itti. Burada isçilerin özgür iradesiyle örgütlenmis bir yapi var. Bunu nasil görmezden gelirsiniz? Biz burada çogunlugu sagladik, yetkiyi aldik. Yasal olarak burada isçilerin adina söz hakkina sahibiyiz. Söz sahibi olmak demek ’Sizin fabrikalariniza el koyuyorum’ demek degil. Bu önyargilardan siyrilin artik. Emek adina, üreten adina, hak ve hukuklarini mevcut kanunlar çerçevesinde gözetmek zorundasiniz. Çalisma hayati sadece Is Kanunu’ndan ibaret degil. Çalisma hayati içinde Sendikalar Kanunu da var. Dolayisiyla insanlar bu yasaya bagli olarak haklarini kullaniyor. Çalisma hayatini düzenleyen bu kanunlardan biri eksik olursa o bütünlügün bir ayagi yok demektir. Biz sendikalari, sendikal hayati isçilerin kendilerini ifade etme biçimi olarak görürüz. Isçilerin ucuz emek yerine insanca yasayabilecegi ve çalisabilecegi için vardir sendikalar. Sendika demek insanca yasamaktir, gelecege güvenle bakmaktir, ayni zamanda o verimli çalismalariyla sektörü de korumaktir.”

Irgat, hiç kimsenin kendini kanunlarin üzerinde sayamayacagini belirterek, “Ben güçlüyüm, ben isverenim, istedigimi alir ve satarim diyemez. Hukukun kurallarina uymak zorundasiniz. Kanunlara herkes uymali. Biz de çalisanlar da daha fazla uymali” ifadelerini kullandi.

Isverene de seslenen Nazmi Irgat, söyle konustu:

“Biz düsman degiliz. Alnimizin teriyle üretip bu ülkenin gelismesine, kalkinmasina emegiyle katki sunan, güç veren insanlariz. Dolayisiyla bu isyerinde yetki aliyoruz. Yetki aldiktan sonra 5 gün geçti, itiraz ettiler. Moda oldu, bunu hak olarak görüyorlar. Biz aptal miyiz ki çogunlugu saglamadan Çalisma Bakanligi’na müracaat edelim? Evet kanuni çogunlugu saglayarak bakanliga basvurduk. Bakanlik yetki tespitini gönderdi. Sunu istiyoruz. Gelin diyalog kapilarini kapatmayalim. Yetki itirazini çekin, daha fazla gerilim olmadan, daha fazla insanlar üzülmeden, daha fazla isini kaybetmeden hele hele üretim aksamadan verimlilik kaybolmadan bir an önce çare bulalim. Hayirlisiyla bu isyerinde toplu sözlesme mutlaka yapacagiz. Bundan geri dönüs yok.”
Kaynak: İHA