Izmir'de Saglik Çalisanlari Asi Olmayanlari Telefonla Bilgilendiriyor

Il Saglik Müdürü Mehmet Burak Öztop: '5565 yas grubundan baslayarak asilanmayan vatandaslara telefon ediyoruz. Su ana kadar 20 bin civarinda vatandasimiza telefon ettik. O yas grubunda asilanma oraninda yüzde 50 oraninda artis oldu'

Izmir Il Saglik Müdürü Mehmet Burak Öztop, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede, sirasi geldigi halde asi olmayan vatandaslarin yasadiklari tereddütleri, onlara telefonla ulasarak gidermeye çalistiklarini söyledi.

Izmir'de Kovid-19'a karsi asi çalismalari büyük bir hizla devam ediyor. Kent genelinde 1 milyon 800 bini birinci doz olmak üzere yaklasik 2 milyon 780 bin doz asi yapildi.

Asi uygulamalarinin yapildigi saglik merkezlerinden Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesinde, günde 10 bin doz asi yapiliyor. Bos asi siseleri, tibbi atik kutularini dolduruyor.

Mehmet Burak Öztop, hastanenin asi polikliniginde yaptigi açiklamada, kent genelinde asilama sürecinin yogun bir sekilde sürdügünü, tüm saglik çalisanlarinin salginla mücadelede mesailerine devam ettigini vurguladi.

Salgin boyunca kent genelinde yogun bakim yatak sikintisi yasanmadigini belirten Öztop, "Su anda Kovid-19'a ayirdigimiz yogun bakim yatak sayimiz normal yogun bakim yatak sayimizin 4'te biri civarinda. Bunun da yüzde 30'unda doluluk var. Normal hastalari takip ettigimiz yogun bakimlarda yüzde 67 civarinda bir yogunluk var. Servis yataklarimizda yüzde 57 civarinda doluluk var. Oldukça stabil sekilde seyrediyoruz." dedi.

Öztop, salginin basindan bu yana kent genelinde bulunan hastanelerde ameliyatlarin ve Kovid-19 hastaligi disinda baska rahatsizliklari bulunan kisilerin tedavilerinin sürdügünü hatirlatti.

- "Günlük 101 bin doz asiya ulastik"

Izmirlilerin asilanma çalismalarina çok önem verdigini vurgulayan Öztop, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kent genelindeki hastanelerde bir rekora imza atarak günlük 101 bin 600 doz asi yaptik. Bu rakami 110 bine yükseltmek istiyoruz. En son açilan yas gruplarinda asilanmaya yönelik çok ilgi var. 90 ila 55 yas gruplari arasinda yüzde 82 ve 83 oraninda asilama var. Biz bunlari yukariya çekme açisindan çalisma yapiyor, 55-65 yas grubundan baslayarak asilanmayan vatandaslara telefon ediyoruz. Su ana kadar 20 bin civarinda vatandasimiza telefon ettik. 20-25 bin civarinda kisiyi daha aramayi düsünüyoruz. Asiyla ilgili kafalarinda yasadiklari tereddütlere iliskin uzman arkadaslarimiz bilgilendirme yapiyor. Bu çalisma sayesinde o yas grubunda asilanma oraninda yüzde 50 oraninda artis oldu. Biz neden vatandaslarimizin asi olmadigini ögreniyoruz. Ona yönelik de açiklamalarda bulunuyoruz. Ana sebepler arasinda asiyla ilgili yan etki tereddütlerinin oldugunu, zaman bulamadiklarini ve randevu alamadiklarini söylüyorlar."

Öztop, telefonda görüstükleri kisilerin randevularini olusturduklarini, gerekiyorsa asilarini evde yaptiklarini ifade ederek, organize sanayi bölgelerinde görev yapan mobil asi ekiplerinin de yaklasik 10 bin kisiyi asiladigini kaydetti.

Hastanenin asi birimi sorumlusu hemsire Kezban Deniz de salginla mücadelede uzun bir süre Kovid-19 Yogun Bakim Servisi'nde görev yaptigini animsatti.

Vaka sayilarinin azalmasiyla asilama polikliniginde görev yapmaya basladigini aktaran Deniz, "Vaka sayilari düstügü için mutluyuz. Asilamayla birlikte bu hastaligin üstesinden gelecegiz." diye konustu.

Kaynak: AA