'Depresyonun Altindan Glüten Çikabilir'
Prof. Dr. Esin Korkut, “Çölyak disi glüten duyarliliginin tek belirtisi olabilen ekstra-intestinal semptomlar bas agrisi, migren, yorgunluk, fibromiyalji, eklem ve kas agrisi, bacak veya kollarda uyusma, karincalanma, alerji, depresyon, kaygi, demir eksikligi anemisi, folat eksikligi, astim, rinit, yeme bozukluklari veya otoimmün hastaliklar seklinde karsimiza çikabilir” dedi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Esin Korkut, glüten alerjisinin basta çölyak olmak üzere depresyon, migren, demir eksikligi anemisi gibi hastaliklara neden olabilecegini açikladi.
Prof. Dr. Korkut, bugday alerjisinin bugday proteinlerine karsi olusan immünolojik reaksiyon olarak tanimlandigina isaret ederek, “Alerjene maruz kalma yoluna ve altta yatan immünolojik mekanizmalara bagli olarak deriyi, gastrointestinal yolu veya solunum yolunu etkileyen klasik gida alerjisi olarak siniflandirilir. Bugdaya bagli anafilaksi; mesleki astim (firinci astimi), rinit ve ürtikerdir. Belirtiler bugday alimi veya temasi takiben dakikalar ya da saatler içinde gelisir. Çölyak disi glüten duyarliligi ise çölyak ve bugday alerjisinden farkli olarak otoimmün ya da alerjik kökeni olmayan, glüten alimindan birkaç saat veya gün sonra ortaya çikan, glüten çekilmesiyle hizla düzelen ve glüten yüklemesinden hemen sonra tekrarlayan irritabl bagirsak hastaligi (huzursuz bagirsak) semptomlari ve bagirsak disi bulgulari ile karakterize bir durumdur. Sindirim sistemi semptomlarina benzeyen huzursuz bagirsak sendromu karin agrisi, siskinlik, bagirsak aliskanligi anormallikleri (ishal veya kabizlik), mide bulantisi, gegirme, gastroözofageal reflü hastaligi ve aftöz stomatit gibi belirtileri içerebilir” dedi.
"Migren, astim, hiperaktiviteyi tetikleyebilir"
Prof. Dr. Korkut, glütenin çölyak disinda tetikledigi hastaliklari ise su sekilde açikladi: "Sindirime ait semptomlarin yoklugunda bile çölyak disi glüten duyarliliginin tek belirtisi olabilen ekstra-intestinal semptomlar bas agrisi, migren, yorgunluk, fibromiyalji, eklem ve kas agrisi, bacak veya kollarda uyusma, karincalanma, dermatit (egzama veya deri döküntüsü), atopik bozukluklar, alerji, depresyon, kaygi, demir eksikligi anemisi, folat eksikligi, astim, rinit, yeme bozukluklari veya otoimmün hastaliklar seklinde karsimiza çikabilir. Bagirsak disi belirtiler arasinda çölyak disi glüten duyarliligi; bazilarinda nöropsikiyatrik bozukluklar, sizofreni, otizm, periferik nöropati, ataksi, dikkat eksikligi hiperaktivite bozuklugu olabilecegi bildirilmistir. Muhtemelen bagisiklik aracili olan çölyak disi glüten duyarliligi çölyak hastaligindan daha yaygin görünmekte olup sikliginin 6 ila 10 kat daha yüksek oldugu tahmin edilmektedir. Çölyak disi glüten duyarliligi, huzursuz bagirsak sendromu hastalarinda semptom olusumunun altinda yatan bir mekanizma olarak varsayilmistir. Glütenin huzursuz bagirsak sendromu-ishal tipi hastalarinda bagirsak bariyer islevlerini degistirdigi gösterilmistir. Çölyak hastaligi olan kisilerde oldugu gibi tedavi glütensiz diyettir. Çölyak hastaligi ömür boyu siki bir glütensiz diyete uymayi gerektirse de glüten duyarliliginin kalici mi yoksa geçici bir durum mu oldugu henüz bilinmemektedir".