Cihan Padisahi Kanuni'nin Dogdugu Sehirde Süleymaniye Çorbasini Ögreniyorlar

Trabzon’da Ortahisar Halk Egitim Merkezi bünyesinde açilan yemek kurslarina pandemi döneminde yogun ilgi olurken, kursiyerler Trabzon’da 1495 yilinda dogan Cihan Padisahi Kanuni Sultan Süleyman’in çok sevdigi Süleymaniye Çorbasi’ni yapmayi ögreniyorlar.

Cihan Padisahi Kanuni'nin Dogdugu Sehirde Süleymaniye Çorbasini Ögreniyorlar
Pandemi döneminde evde çok sikildiklarini belirten kursiyerler ögrendikleri püf noktalariyla çok daha leziz yemekler pisirdiklerini belirtirken, bu sayede daha çok iltifat almaya basladiklarini söylediler.

Sultan Süleyman’in en çok sevdigi çorba

Ortahisar Halk Egitim Merkezi yiyecek içecek hizmetleri egitmeni Melek Altun, Kanuni Sultan Süleyman’in en çok sevdigi çorba olan Süleymaniye çorbasini kursiyerlere ögretmeye çalistiklarini belirterek özellikle pandemi sonrasi kurslara ilginin iki kat arttigini söyledi.

Altun, ”16 yildir bu sektörün içerisindeyim. Kursiyerlerimiz, yiyecek içecek hizmetlerinde mesleki egitimlerini aliyorlar. Su anda kursiyerlerimize Osmanli mutfaginda yer alan Süleymaniye çorbasini ögretiyoruz. Sultan Süleyman’in çok sevdigi bir çorba. Özel misafirleri geldiginde mutlaka onlara bu çorbadan ikram edilirdi. Süleymaniye çorbasinin içerisinde patates, sogan, havuç, kabak, ispanak mercimek bulunuyor. Çorba pistikten sonra ufak ufak köfteler yapilarak kizartilip çorbaya ilave ediliyor. Baharati, tereyagiyla, sarimsagiyla birlikte servis ediliyor. Kursiyerlerimiz 6 aylik egitimlerinde yöresel yemek kültürünün yaninda Osmanli mutfagini da ögreniyorlar. Bunun yani sira dünya mutfagindan da egitim veriyoruz” dedi.



Fazla bilinmiyor

Süleymaniye çorbasinin özellikle bölgemizde fazla bilinmedigini kaydeden Altun, “Süleymaniye çorbasi fazla bilinen bir çorba degil. Böylelikle Süleymaniye çorbasini da tanitmis oluyoruz. Çok lezzetli bir çorba. Aslinda Osmanli mutfagi bizim kültürümüz. Zaten Osmanli mutfagi çok genis saymakla bitmez. Bizde bunlardan bazilarini kursiyerlerimize gösteriyoruz. Biz burada kursiyerlerimize temel mutfak kültürünü ögretiyoruz. Buradan ayrilan kursiyerimiz bir isletmede restoranda çalismanin yani sira evlerinde yapabilecekleri yemekleri de ögrenmis oluyorlar” diye konustu.



Pandemi sonrasi kurslara ilgi artti

Pandemi sonrasinda kurslara ilginin iki kat arttigini kaydeden Altun, “Pandemi öncesinde de kurslarimiza ilgi vardi ancak pandemi sonrasi ilgi daha da artti, ikiye katlandi diyebiliriz" seklinde konustu.

Pandeminin kendilerini çok siktigini bu nedenle yemek kursuna yazildigini belirten kursiyerlerden Cemile Karal, “Mutfak alanini hep sevmisimdir. Burada hocamizla daha çok sevdik. Burada ögrendiklerimle aile bütçeme de katkida bulunmak istiyorum. Pandemi evde bizi çok sikti. O nedenle bir seyler yapmak üretmek istegim artti. Evde çok bunaldik. Insallah daha güzel yerlere gelmeyi düsünüyoruz” derken, ev hanimi Semra Yadigaroglu ise “Ev hanimiyim. Burada ögrendigim püf noktalariyla evde yaptigim yemeklerin püf noktalari çok farkli. 20 yillik evliyim. Burada ögrendiklerimizden sonra artik evdekilerden farkli iltifatlar almaya basladim. Pandemi öncesinde mesguliyetler daha farkliydi. Pandemi bizi eve kapatinca zevkimize hitap eden, bizi dinlendirecek sosyal aktivite ne var diye düsündügümüzde burasi aklimiza geldi. Burada ögrendiklerimle aile bütçesine de katkida bulunabilirim. Karsimiza firsat çikarsa degerlendirebiliriz. Ilk kez bu kursa katiliyorum ve geç kaldigimi düsünüyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA