Cezayir Meclisinde Ikinci Güç Olmayi Basaran Bagimsizlar Cumhurbaskani'nin 'Gizli Partisi' Olabilir Mi?

Cezayir'deki genel seçimlerin en dikkat çekici sonuçlarindan biri hiç süphesiz bagimsiz adaylarin, 407 sandalyeden 78'ini kazanarak Mecliste ikinci sirada yer almasi Geçmis seçimlerde bagimsiz adaylar, seçim faaliyetlerini ülke genelinde her ilde bagimsiz bir sekilde yürütürdü, bu seçimde ise hepsi merkezden koordine edilen tek çati altinda birlesti Stratejist ve analist Yasin Merzuki liderligindeki 'Saglam Kale' isimli toplulugun sosyal medyadaki resmi sayfasinda 'Ahmed Zevavid'in milletvekilleri ile koordinasyondan sorumlu ulusal sekreter olarak görevlendirildiginin' duyurulmasi, bagimsiz milletvekili listeleri kisvesi altinda bir partiyle karsi karsiya oldugumuzu düsündürüyor.

MUSTAFA DALAA - Cezayir'de 12 Haziran'da yapilan erken genel seçimlerde, bagimsiz adaylarin kazandiklari sandalye sayisi itibariyla ülke tarihinde ilk kez Mecliste ikinci siraya yükselmesi "heyecan verici bir sürpriz" yaratirken, akillara "bagimsiz milletvekilleri Cumhurbaskani'nin gizli partisi olabilir mi?" sorusunu getirdi.

Ülkede seçimleri yöneten Bagimsiz Ulusal Seçim Idaresi (ANIE) Baskani Muhammed Serfi, 15 Haziran'da düzenledigi basin toplantisinda, 407 üyeli Mecliste, Ulusal Kurtulus Cephesinin (UKC) 105, bagimsizlarin 78, Islami egilimli Baris Toplumu Hareketinin 64, Demokratik Ulusal Birligin (RND) 57, Müstakbel Cephesinin 48, Ulusal Bina Hareketinin de 40 sandalye kazandigini duyurdu.

Serfi, geri kalan 15 sandalyenin ise diger küçük partiler arasinda birer veya ikiser seklinde dagildigini aktardi.

Bu sonuçlara göre en dikkat çekici noktalardan biri hiç süphesiz bagimsiz adaylarin, 407 sandalyeden 78'ini kazanarak Mecliste ikinci sirada yer almasi oldu.

- Bagimsizlar, merkezi yönetim çatisi altinda birlesti

Geçmis seçimlerde bagimsiz adaylar, seçim faaliyetlerini ülke genelinde her ilde diger illerden bagimsiz bir sekilde yürütürdü, bu seçimde ise hepsi merkezden koordine edilen tek çati altinda birlesti.

Cezayir'deki sadece az sayida parti ancak ülke genelinde bu kadar genis alanda bu derece çok sayida aday çikarabilir.

Nitekim 26 partinin seçimlere katilim sartlarini bile saglayamamis olmasi, bagimsiz listelerin bir araya gelmesi, gelecekte Cumhurbaskani Abdülmecid Tebbun'u ve kurulacak hükümeti destekleyen bir Meclis kusagi olusturacak parti projelerinden baska bir sey olmadigi izlenimini verdi.

Ülkede 1997'den bu yana bagimsiz adaylarin her zaman hükümeti destekleyen bloklardan olusmasina ragmen bagimsiz milletvekillerinin tamaminin Cumhurbaskani'ni desteklediklerini söylemek zor.

Bagimsizlar blogunun kendi basina en az 10 milletvekilinden olusan bir blok olusturmayi basarmasi durumunda, bagimsizlarin bölünmesinin yolunu açacaktir. Bu da özellikle UKC ve RND üyelerinin birçogunun bagimsiz aday olmasi dolayisiyla bu bloktaki milletvekillerinin diger partilere katilma olasiligini beraberinde getiriyor.

- Kurulacak hükümette bagimsizlarin muhtemel rolü

Bagimsiz milletvekilleri simdiye kadar Mecliste sinirli bir etkiye sahipti ve önceki hükümetleri destekleseler ve oy verseler bile olusumunda hiçbir zaman taraf olmadi.

Bagimsizlarin sandalye sayisi itibariyla Mecliste ikinci sirada yer almasi ve toplam milletvekili sayisinin yalnizca dörtte birine sahip olan birinci partinin de hükümeti kurmak için yeterli çogunlugu saglayamamasi ve diger bloklarla ittifak kurmaya zorlanacak olmasi, bagimsizlarin hükümeti destekleme konusundaki tutumunu degistirebilir.

Ancak Baris Toplumu Hareketi (64 milletvekili), Müstakbel Cephesi (48 milletvekili) ve Ulusal Bina Hareketi (40 milletvekili) ittifak yapip bagimsizlar da onlara katilirsa (78 vekil), iktidar partileri olan UKC (105 milletvekili) ve RND'ye (57 milletvekili) ihtiyaç duymadan hükümeti kurabilirler.

Hükümeti kurmak için 204 milletvekili yeterliyken, Baris Toplumu Hareketi, Müstakbel Cephesi ve Ulusal Bina Hareketi ile bagimsizlarin toplam sandalye sayisi 230'u bulunuyor.

Bu senaryoda bagimsiz milletvekilleri kendi aralarinda birlesirlerse bakanliklardan aslan payini alabilirler ve basbakanlik koltuguna da bagimsiz milletvekillerinden biri oturabilir. Ancak bu bloklar arasindaki ideolojik fark göz önüne alindiginda bu senaryo pek olasi degil.

- Alternatif parti bagimsiz milletvekillerinin içinden mi çikacak?

Stratejist ve analist Yasin Merzuki liderligindeki "Saglam Kale" isimli toplulugun sosyal medyadaki resmi sayfasinda "Ahmed Zevavid'in milletvekilleri ile koordinasyondan sorumlu ulusal sekreter olarak görevlendirildiginin" duyurulmasi, bagimsiz milletvekili listeleri kisvesi altinda bir partiyle karsi karsiya oldugumuzu düsündürüyor.

Cumhurbaskanligi ve hükümetin, yerel seçimler için bir tarih belirlememesine ragmen, seçimlerden üç gün sonra "Saglam Kale" 2021'de yapilacagini belirttigi belediye ve eyalet seçimlerine hazirlanmaya basladigini duyurdu.

Meclis ve yerel seçimler tarihinde ilk kez, seçimleri ülkenin pek çok eyaletinde organize eden merkezi bir ulusal liderlige sahip bagimsiz milletvekili listeleriyle karsilasiyoruz. Bu da akillara, 1997'de merhum Abdulhamid Mehri liderligindeki UKC yönetiminin iktidardan uzaklasma girisiminde bulunarak "Cumhurbaskani'nin partisi" denilen Demokratik Ulusal Birlik partisinin nasil kuruldugunu getiriyor.

Ancak bu kez hükümet, UKC'nin seçimlerden birinci çiksa bile geçerliligini kaybetmis bir kart oldugunun farkinda ve ayni durum Demokratik Ulusal Birlik için de geçerli, bu nedenle de alternatif ariyor. Simdi akillardaki soru su: "Alternatif parti, bagimsiz milletvekilleri blogunun içinden mi çikacak?"
Kaynak: AA